UEFA Europa League - sezona 2009/10

Locked
User avatar
Владика
Administrator
Posts: 4320
Joined: Wed Jan 19, 2005 12:58 pm

UEFA Europa League - sezona 2009/10

Post by Владика »

Image

Od kako je počela Liga šampiona, od vremena uvođenja prvih "kozmetičkih promena" u sezoni 1993/1994, mediji su se uglavnom okrenuli ovom Uefinom takmičenju, donekle gurajući zapećak Kup Uefe, koji im je u vreme postojanja KEŠ ipak neuporedivo više značio. Tako govore mnoge analize koje su pravljene u proteklom vremenu, a Mišel Platini, nesumnjivi čovek promena u evropskoj kući fudbala, hrabro je zakoračio i u ovaj slobodan prostor i rešio da sinoćnom utakmicom stavi tačku na takmičenje koji je trajalo skoro četiri decenije.

Uefi je, u relativno kratkom periodu, za samo deset godina, ovo četvrta velika promena. Sem prepuštanju prošlosti Kupa evropskih šampiona, u 1999. je odigrano poslednje finale u Kupu pobednika kupova, a prošlog leta je završena epizoda zvana Intertoto kup koji je, "usisan" u vropsku Ligu Uefe, zajedno s Kupom Uefe.

Na pitanje o tome kakve će novosti doneti novo takmičenje odgovara se najpre tim da je uzeto ono najbolje od Kupa Uefe, utakmice po grupama, ali da je primenjen drugačiji recept. Umesto 40 ekipa i jednokružnog sistema, kako se nadmetalo u osam grupa sa po pet učesnika, sada će se u igri naći 48 sastava podeljenih u 12 grupa sa po četiri ekipe. Igraće se od septembra do decembra dvokružno - tri utakmice kod kuće i isto toliko na strani - dok će u kasniju fazuu odlaziti po dve najbolje ekipe iz svake grupe. Na programu će, naravno, biti eliminacione runde, a u kojima će se najboljim dvojcima, kojih će biti ukupno 24, pridružiti osam klubova koji su u jesenjem delu Lige šampiona zauzeli treća mesta u osam grupa.

Evropska liga Uefe imaće uvertiru u julu i avgustu, kada će se igrati pretkola, s tim što će se umesto dosadašnja tri eliminaciona dvoboja igrati četiri.

Ukupno, u okviru Evropske lige Uefe će za jednu sezonu biti odigrane 204 utakmice, u kojima će učestvovati 185 klubova iz 53 države.

- Očekujemo da će predložene promene znato unaprediti ovo takmičenje, koje je za Uefu od istorijskog značaja. Ubeđen sam da će Evropska liga biti veoma uspešna - rekao je Platini.

Srbija će u kvalifikacijama novog takmičenja imati tri predstavnika.


Datumi kvalifikacija

First qualifying round, 1st leg 02.07.2009
First qualifying round, 2nd leg 09.07.2009
Second qualifying round, 1st leg 16.07.2009
Second qualifying round, 2nd leg 23.07.2009
Third qualifying round, 1st leg 30.07.2009
Third qualifying round, 2nd leg 06.08.2009
Play-off round, 1st leg 20.08.2009
Play-off round, 2nd leg 27.08.2009

Opširnije o svemu imate na sajtu uefe-http://www.uefa.com/competitions/uefacu ... 31323.html
Last edited by Владика on Fri Jul 17, 2009 4:43 pm, edited 2 times in total.
chinaman
Posts: 247
Joined: Mon Dec 08, 2008 6:04 am

Post by chinaman »

Ovo mi izgleda kao neki mini intertoto pre pocetka kupa UEFA, da nije malo mnogo cetiri kruga kvalifikacija da bi se uslo u grupu?
User avatar
Red Marquis
Moderator
Posts: 3890
Joined: Sun Nov 09, 2008 4:49 pm
Location: West Side

Post by Red Marquis »

Pa i nije mnogo. Jači timovi neće igrati od prvog kola, a pošto je to sad uz Ligu Šampiona jedino evropsko takmičenje ni ne može se očekivati manji broj eliminacionih krugova. Uostalom, i LŠ će imati krug više no prošlih godina...
User avatar
Владика
Administrator
Posts: 4320
Joined: Wed Jan 19, 2005 12:58 pm

Post by Владика »

Војводина ће име свог противника сазнати 22.06 након жреба у Нијону. Стара Дама започиње такмичење од другог квалификационг круга што значи да први меч играмо 16.07 а реванш играмо једну седмицу касније.
Minja
Administrator
Posts: 1911
Joined: Thu Jan 13, 2005 12:45 am

Post by Minja »

Od koje god runde da krenemo, moramo da pobedjujemo da bi isli dalje. nama je sve jedno.

Lepo je sto se uopste i nalazimo u zrebu za UEFA takmicenje.
Brane
Posts: 517
Joined: Wed Jan 26, 2005 5:18 am
Location: Otava, Kanada

Post by Brane »

Negde sam procitao da preskacemo prvo kolo kvalifikacija samo ako nas cigani ne prestignu na drugoj poziciji. Inace igramo od prvog kola!?
User avatar
Владика
Administrator
Posts: 4320
Joined: Wed Jan 19, 2005 12:58 pm

Post by Владика »

И ми (и надам се трећепласирани тим првенства то јест звезда) започињемо од другог круга док Севојну започиње од трећег круга квалификација.
chinaman
Posts: 247
Joined: Mon Dec 08, 2008 6:04 am

Post by chinaman »

Moja ocekivanja su ista kao i prosle godine a to je da prodjemo dva kruga u predtakmicenju. Mislim da u ovom trenutku nemamo ni finansijskih ni kadrovskih uslova za nastup u grupi (da ne spominjem stadion) pa bih bio jako zadovoljan da dodjemo do cetvrte runde kvalifikacija. Uz drugo mesto u domacem prvenstvu to bi bio znacajan korak napred u odnosu na sezonu 2007/2008.
User avatar
Владика
Administrator
Posts: 4320
Joined: Wed Jan 19, 2005 12:58 pm

Post by Владика »

Tumačenje o vremenu uključenja naših klubova u kvalifikacije za novo evropsko takmičenje
Na osnovu zahteva Evropske asocijacije klubova, a u trenutku kada je Intertoto kup prestao da postoji i kada je je UEFA kup prerastao u novo takmičenje - UEFA Ligu Evrope, došlo je i do određenih promena u Pravilniku novog klupskog evropskog takmičenja.
Srbija će imati tri predstavnika u kvalifikacijama za UEFA Ligu Evrope. Dva kluba će takmičenje početi od drugog kvalifikacionog kola, a jedan od narednog, trećeg.
Postavlja se pitanje koji srpski klub će biti slobodan u drugom kvalifikacionom kolu i priključiti se ostalima od trećeg, a odgovor se nalazi u stavu 2.04 Pravilnika UEFA Lige šampiona 2009/10, koji glasi:

"Ako se pobednik domaćeg Kupa kvalifikuje za UEFA Ligu šampiona, drugoplasirani u domaćem Kupu će steći pravo da učestvuje u kvalifikacijama za UEFA Ligu Evrope u fazi koja je inicijelno rezervisana za najniže rangiranog predstavnika top domaće lige (ili pobednika drugog zvaničnog domaćeg takmičenja, kako je naznačeno u stavu 2.03). Ukoliko se i pobednik i drugoplasirani iz domaćeg Kupa kvalifikuju za UEFA Ligu šampiona, dotični savez može da prijavi za UEFA Ligu Evrope klub koji završi u domaćoj top ligi odmah ispod drugog kluba ili klubova koji se kvalifikuju za UEFA Ligu Evrope. U oba slučaja, faza pristupa inicijelno je rezervisana za pobednika domaćeg Kupa rezervisana je za klub koji završi u domaćoj ligi na najvišem mestu od svih klubova koji se kvalifikuju za UEFA Ligu Evrope iz dotičnog saveza (Aneks 1a). Svaki predstavnik domaće lige će onda početi takmičenje u fazi inicijelno rezervisanoj za predstavnika domaće lige rangiranog odmah iznad."

FS Srbije je u međuvremenu zatražio i potvrdu ovog tumačenja iz UEFA. Odogovor je stigao s potpisom Stefana Anselma, menadžera takmičenja u UEFA Ligi šampiona. U slučaju Srbije, Sevojno je kao poraženi klub učesnik finala Lav kupa Srbije i na osnovu činjenice da je osvajač trofeja Partizan, kao prvak naše zemlje, našao mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona, obezbedilo mesto u kvalifikacijama za UEFA Ligu Evrope. Sevojno je time, kao poraženi finalista, ući u kvalifikacije za UEFA Ligu Evrope od drugog kola. Drugoplasirani tim iz naše Jelen Super lige biće prijavljen za UEFA Ligu Evrope od trećeg kvalifikacionog kola.
U skladu s tim, Fudbalski svaez Srbije je blagovremeno na adrese svih zainteresovanih klubova (Partizan, Vojvodina, Crvena zvezda i Sevojno) prosledio ovu informaciju, tako da su oni upoznati s tom činjenicom.
mihailov
Posts: 1564
Joined: Thu Apr 05, 2007 10:24 pm
Location: Karadjordje

Post by mihailov »

Ova vest bi automatski morala da povlaci za sobom i priznavanje medjusobnog skora ispred gol razlike!U pravilniku FSS-a stoji da se gol razlika gleda jedino u slucaju da plasman ne odredjuje koji ce evrokup klub igrati iliti od koje runde kvalifikacije ce poceti takmicenje.E sad,hoce li se u medjuvremenu smisliti neka nova pravila kao pre 2 godine,to cemo videti...
Napred Voso!
User avatar
Rabba
Moderator
Posts: 4042
Joined: Tue Aug 16, 2005 2:59 pm
Location: Novi Sad

Post by Rabba »

@mihailov

A ti ocekujes da nece ?
Volem Vošu više nego Kabel i Indeks!
ice
Posts: 2861
Joined: Wed Feb 16, 2005 12:50 am

Post by ice »

mihailov wrote:Ova vest bi automatski morala da povlaci za sobom i priznavanje medjusobnog skora ispred gol razlike!U pravilniku FSS-a stoji da se gol razlika gleda jedino u slucaju da plasman ne odredjuje koji ce evrokup klub igrati iliti od koje runde kvalifikacije ce poceti takmicenje.E sad,hoce li se u medjuvremenu smisliti neka nova pravila kao pre 2 godine,to cemo videti...
Apsolutno si u pravu.Do sada nije bilo bitno po meni hocemo li biti drugi ili ne(jer smo i mi i Zvezda losi),ali porazom Zvezde od Sevojna i onda ocekivanim porazom Sevojna u finalu,stvari su se izmenile.Da vidimo hoce li beogradski lobi opet biti jaci.
Bato majstore vodi nas do titule :lol:
User avatar
Red Marquis
Moderator
Posts: 3890
Joined: Sun Nov 09, 2008 4:49 pm
Location: West Side

Post by Red Marquis »

Hteli bi direktno u treće kolo, a plašimo se Rada...Rad..eej! Ali kako igramo inače s njima, kao da su Wolfsburg, nije ni čudo da su se svi dali u kalkulacije...
A da mi lepo pobedimo, pa nek se cigani kvrče na julskom suncu...
Jer ako odigramo nerešeno, a oni pobede, siguran sam da će se računati gol razlika.Nešto će već smisliti zašto...
User avatar
Buca
Posts: 753
Joined: Wed Sep 20, 2006 7:50 pm

Post by Buca »

Brana Delic komesar za takmicenje Super lige,u danasnjem Zurnalu jasno i glasno rece da o vicesampionskoj poziciji odlucuje medjusobni skor!!!
Željko Brkić jedan je od nas!!!
ssnigd
Posts: 3427
Joined: Wed May 02, 2007 5:46 pm
Location: NS

Post by ssnigd »

Posto su konacno i "pravne" dileme oko plasmana na tabeli razresene, red bi bio i da se okrenemo terenu.

Ono cemu se ja nadam je to da u subotu na Banjici nece biti nikakve trgovine bodova. Tj. da oni nama prepuste bodove a onda mi njima da vracamo sledece sezone, itd... Jer ako ne mozemo da uzmemo bod Radu cele godine, a da ne kazem jos da ih pobedimo, onda bolje ni da ne budemo drugi na tabeli.
Gojko Kacar wrote:
Najviše se radujem kada postižem golove titovim blizancima i nadam se da će ih biti još puno u karijeri.
Locked