Jedan je Milan Djuricic

User avatar
Dejan
Posts: 3946
Joined: Wed Jan 19, 2005 2:25 pm

Jedan je Milan Djuricic

Post by Dejan »

Image

Fudbal: Posejao sam povratak
17.08.2005
dnevnik

MILAN ĐURIČIĆ PO ODLASKU IZ VOJVODINE

Izutetno emotivno primio je odlazak s mesta šefa stručnog štaba FK Vojvodina Milan Đuričić. Još jednom ističući slogan “jednom za Vošu, uvek uz Vošu”, Đuričić je najavio da je onim što je uradio tokom svog boravka u Novom Sadu, praktično posejao povratak u crveno-bele redove.

Rastanak je usledio brže nego što ste mogli da ga očekujete?
- Dogovor s rukovodstvom bio je drugačiji. Pričali smo o podmlađivanju ekipe po svaku cenu, a onda je jasno da moraju da trpe i rezultati. Da sam s igračima koji su mi sada na raspolaganju i zdravim Dunđerskim, Pekarićem i Popovićem prošao pripreme i izgubio od Borca, sam bih podneo ostavku - istakao je Đuričić.



Vama je bar poznato fudbalsko pravilo, da prvi za rezultate ceh plaća trener?
- Rekao sam i na početku prvenstva da snosim punu odgovornost za rezultate. Ipak, fudbalerima sam napomenuo da ćemo grdnih problema imati u prva četiri kola, baš zbog specifične situacije u vezi s igračkim kadrom. Još tada sam naglasio, da “ako preživim” te mečeve, Vojvodina će sigurno obezbediti plasman na evropsku scenu. I sada čvrsto stojim na tom uverenju.

Navijači
Đuričić se zahvalio na izuzetnoj saradnji celokupnom stručnom štabu, a posebno navijačima.
- Imao sam sve vreme njihovu iskrenu podršku. Hvala svima, a posebno bih istakao navijače s klupskog internet foruma, koji predstavljaju pravu avangardu FK Vojvodina.

Pomoć
Po dolasku u Vojvodinu, Milan Đuričić je rekao da će pocepati ugovor kada u klubu ocene da nisu zadovoljni njegovim radom.
- Obećanje sam ispunio. Očekujem da mi Vojvodina isplati ono što sam zaradio do momenta kada mi je saopšteno da sam smenjen. U klubu dobro znaju koliko mi je sledovalo ugovorom, a sveznalice i kritičare, takozvane prijatelje kluba, savetujem neka se odrknu bar deset posto od onog koliko sam ja, pa će Vojvodina brzo izaći iz finansijske krize.

Po malo nekorektno zvuči prema vašem nasledniku?
- Zbog čega? Mogu mene da osporavaju takozvani stručnjaci koji nemaju treninga u saveznom rangu koliko ja imam utakmica. Ali, ne mogu da mi ospore da sam istrajao na sistemu “4-4-2” uprkos silnim otporima, ne mogu da mi ospore afirmaciju Kačara i Pavlovića, a neka se kritičari prisete u kakvim sam okolnostima radio. Ne krijem, očekivao sam da ću dobiti šansu i u utakmici s Radom, ali prihvatam da je ovo sastavni deo posla. Jedino neću da prihvatim omalovažavanje i nekorektnost.

Olako ste obećali Evropu?
- Ovaj tim Vojvodine ima kvalitet. Ja sam udarao temelj, ali nestrpljivi su kometarisali krov. Stvaranje tima je dug proces, za koji u Vojvodini, očigledno, nisu imali dovoljno sluha. Uostalom, vreme će pokazati da li sam bio u pravu. Podmlađivanje tima nosi u sebi ogroman rezultatski rizik, ali i zahteva međusobno poverenje. Kada sam podneo izveštaj posle prošlog prvenstva, dobio sam jednoglasnu podršku. Sada se ispostavilo da je goli rezultat u prvom planu. Zato i nisam hteo da ponudim ostavku jer bih time preuzeo odgovornost za učinjeno. Ovako, posle smene, odgovornost je preuzelo klupsko rukovodstvo.

Niko Vam ne osporava rad i uvođenje mladih igrača iz podmlatka u prvi tim, ali mnogo zamerki ima na igrače pristigle zimus iz drugih klubova?
- Maslić je morao da ode jer nije bio prihvaćen i nije iskoristio šansu. Đurić je veliki potencijal i budućnost je Vojvodine. Kizito je reprezentativac Ugande, a njegovo igranje, uprkos kašnjenju na pripreme, iznudila je povreda Popovića. Milutinović ima ubedljivo najbolje fizičke predispozicije u klubu i očekujem da potvrdi kvalitet. Ocena da je Todić za mene najbolji golman u zemlji, dovoljno govori o Ristićevim pozicijama. Drakulić, Milosavljević, Stošić i Nastić, koji su nedavno stigli, opravdaće epitet pojačanja.

Najviše ste želeli Milana Davidova, a upravo je njegov gol za Borac u prvom kolu nagovestio ovakav epilog?
- Reč je o sjajnom igraču koji je bio spreman da dođe u Novi Sad. Nije došao, jer Vojvodina nije mogla da mu odmah isplati ponuđenih 15.000 evra.

Koliko je rastanak s Govedaricom uticao na vaše pozicije?
- Vojvodini nedostaje igrač tipa Govedarice. Time sam sve rekao.

Šta dalje planirate?
- Na redu je sticanje “profi licence” u septembru, a onda, videćemo. Sigurno je da ću u subotu biti na istočnoj tribini i sa “Starom gardom” navijati za Vojvodinu u meču s Radom - rekao je Milan Đuričić, iza kojeg će pored afirmacije Gojka Kačara i Borislava Pavlovića, izborenog opstanka u prošloj sezoni, ostati i skor od: pet pobeda, četiri remija i osam poraza, uz gol razliku 13:20, koliko je zabeležio u 17 prvenstvenih nastupa kao šef stručnog štaba Vojvodine.

Sava Savić
Zorge
Posts: 31
Joined: Tue Nov 15, 2005 6:06 pm
Location: Kod njih

Post by Zorge »

Hvala ti za sve!
User avatar
Djumi
Posts: 1847
Joined: Tue Feb 15, 2005 9:51 pm
Location: Fudbalski teren

Re: Jedan je Milan Djuricic!!!

Post by Djumi »

Dejan wrote:
Đuričić se zahvalio na izuzetnoj saradnji celokupnom stručnom štabu, a posebno navijačima.
- Imao sam sve vreme njihovu iskrenu podršku. Hvala svima, a posebno bih istakao navijače s klupskog internet foruma, koji predstavljaju pravu avangardu FK Vojvodina.
Pleme moje snom mrtvijem spava :!:
Image
Fudbal treba voleti u sebi a ne sebe u fudbalu .
User avatar
Jambo
Posts: 162
Joined: Tue Dec 13, 2005 6:04 pm
Location: Indjija

Post by Jambo »

Djumi wrote:.


Evo ja ću napisati jednu priču a za ostalo neka se pobrinu drugi :!:
U kavez strpaš 5 majmuna. U kavezu, na sredini, obesi bananu na špagu i ispod postavi merdevine. Nedugo posle toga jedan od majmuna će krenuti po merdevinama po bananu. Čim dodirne merdevine, sve ostale majmune polij mlazom ledene vode. Ubrzo nakon nemilog događaja, :D sledeći majmun će krenuti po bananu. Čim dotakne merdevine, polij sve ostale mlazom ledene vode. Ubrzo nakon toga, kada sledeći majmun krene po bananu, ostali će ga pokušati sprečiti u nameri. Sad možeš spremiti šlauf. Skloni jednog majmuna iz kaveza i stavi novog. Čim vidi bananu pridošlica će krenuti prema merdevinama. Na njegovo iznenađenje, sav prestravljen, shvatit će da ga ostali napadaju čim dotakne merdevine. Odustaje od banane jer shvata da ce dobiti batine ako krene prema banani. Zatim, skloni još jednog majmuna iz originalne postave i zameni ga s novim naivcem. Novajlija će krenuti na merdevine i bit će napadnut. Prethodni pridošlica će se s oduševljenjem pridružiti kažnjavanju! Ponovi postupak s još jednim majmunom iz originalne postave, gurni u kavez novog. Zatim i zadnjeg, petog iz originalne vrste, zameni s novim majmunom. Kada su svi originalni majmuni zamenjeni, nijedan od 5 prisutnih u kavezu, nikada nije bio poliven hladnom vodom. Bez obzira na to, nijedan od majmuna nikada neće pokušati doći do banane. Ako i pokuša, ostali će mu razbit njušku. Zašto? Zato jer koliko oni znaju, tako se to ovde radi od kad se pamti.
E moj cika tomo pitam ja tebe da li su ljudi koji su unazadili Vosu(a neko je sigurno počeo) polivani vodom ?
Morao sam da ovu pricu da prebacim ovde.Bravo
Butorovicu-THE END !!!
Cika_toma

Post by Cika_toma »

bravo, djumi, za ovu pricu!
Evo, pozivam te ovde da uradimo intervju za sportskevesti.net, ako si naravno, zainteresovan. Mislim da bi nasim citaocima bilo zadovoljstvo da citaju tvoja razmisljanja.
Stara Garda
Posts: 772
Joined: Sat Jan 22, 2005 4:41 pm

Post by Stara Garda »

Evo posle skoro godinu dana "dizemo" ovu temu jer se radi o nasem prijatelju sa ovog foruma-Djumiju!!!

Posto je Djumi skroman i nije hteo da ovo podeli sa nama,morao sam sam da se potrudim i dodjem do ovog teksta preko svojih "trenerskih veza".

Dakle,radi se o specijalizovanom casopisu Soccer couching international koji izlazi u Holandiji i koji usko specijalizovan za trenerska pitanja,savete,promocije trenera sirom sveta. U najnovijem broju na 4 strane je posvececna paznja i Milanu Djuricicu Djumiju. Respekt za njega!!!

Image
Image
Image

Djumi svaka cast,i slobodno bi nam mogao napisati nesto o ovome a ne da saznajemo iz "druge ruke".
User avatar
Radoye
Administrator
Posts: 8922
Joined: Sun Feb 06, 2005 1:11 am
Location: preko okeana

Post by Radoye »

Svaka cast Treneru!!! :D
User avatar
Jambo
Posts: 162
Joined: Tue Dec 13, 2005 6:04 pm
Location: Indjija

Post by Jambo »

Radoye wrote:Svaka cast Treneru!!! :D
Vojvodinas!
Butorovicu-THE END !!!
Keva
Posts: 137
Joined: Sat Aug 11, 2007 1:24 pm

Post by Keva »

:)
User avatar
Turija
Posts: 10833
Joined: Thu Feb 03, 2005 11:25 pm
Location: Vojvodina

Post by Turija »

Ako se dobro sećam, u jesen 2004, kada je pižon, čim je promovisan za Šefa Stručnog Štaba Vojvodine, odmah potom prnuo za Kinu, na spisku potencijalnih trenera Voše, između nekoliko poznatih trenerskih imena našlo se i ime Milana Djuričića.U prvi mah sam pomislio da se radi o bivšem treneru Osijeka. Međutim, dilema je brzo otklonjena.
Pitao sam jednog fudbalskog trenera, manje poznatog našoj široj sportskoj javnosti, ko bi sada od kandidata bio najbolje rešenje za Vojvodinu?Bez sekunde razmišljanja, čovek mi odgovori:
MILAN DJURIČIĆ.
Od tog trenutka intimno sam priželjkivao i navijao da izbor padne na Djuričića.Na sreću, to se i dogodilo.Kada se Djumi pojavio na netu, među navijačima, shvatio sam da se desilo nešto veoma pozitvno u sportu, na šta naše društvo i sport nisu bili spremni. Pa, ni Voša.
Kao prerani vesnik pozitivnih promena u fudbalu, usamljen i uz jedinu pravu podršku igrača (Todić, Dunđerski.... i plejada mladih) i navijača, radio je u nemogućim uslovima, gde su mu u svakoj prilici bacani klipovi u točkove (pa i od prijatelja).Ipak, ostvario je fantastičan rezultat, s obzirom na okolnosti u kojima je radio.
Kada je posle poraza u Banatskom Dvoru, autogolom Lazarevića, nad iscrpljenim trenerom u neravnopravnoj borbi, konačno izvršena egzekucija smenom sa funkcije Šefa Stručnog Štaba i kada je Djumi javno pocepao Ugovor, učvrstio sam verovanje da to ne može biti kraj trenerske priče o Milanu Djuričiću.Naprotiv, to je samo novi veliki početak.
Zato me je ovaj izašli tekst (u stručnom holandskom časopisu), veoma obradovao i potvrdio pravilo da delovanjem prirodnih zakona, na kraju, sve dođe na svoje mesto.Važno je neposustati i istrpeti.I, naravno, ponovo pročitati oproštajnu besedu našeg trenera, sa početka ovog topika.
Djumi, svaka čast za viziju.
Vojvodina je na jednoj strani, a svi ostali su na drugoj.Tako je bilo i tako će zauvek ostati.Sve klubove u kojima sam bio igrač ili trener doživljavam kao svoje, kao da su deo mene.Međutim, čast svakome, ali samo je Vojvodina-jedna jedina -V Boškov
Cika_toma

Post by Cika_toma »

Mozda srpsko sportsko nebo jeste jedan veliki ring, i mozda onima koji nesto vrede (jer im ti uglavnom bodu oci), bacaju prasinu u oci, sipaju otrov u pice, ubadaju u ledja i saplicu im noge, mozda pustaju besne lavove na njih, ali ovakvi LJUDSKI i TRENERSKI GLADIJATORI, ne predaju se tako lako...

Sto bi rekla Generacija 5, najjaci samo ostaju. Djumi je ostao. I ostace, pa nek boli dusmane koliko hoce!
User avatar
Djumi
Posts: 1847
Joined: Tue Feb 15, 2005 9:51 pm
Location: Fudbalski teren

Post by Djumi »

Mislio sam da ce neko prokomentarisati Sever "Karadjordja" :!:
Fudbal treba voleti u sebi a ne sebe u fudbalu .
User avatar
Djumi
Posts: 1847
Joined: Tue Feb 15, 2005 9:51 pm
Location: Fudbalski teren

Post by Djumi »

Stara Gardo evo teksta koji je objavljen.Uvodni tekst,vezbe za trening i moj CV nisu potrebni.

1.Trenerska filozofija i vizija ?

Trenerska filozofija je segment koji daje pravac svakom treneru i definise samog trenera a istovremeno i pravi razliku između trenera.Lično kao trener preferiram ka „igri“ i ona je osnov moje fudbalske filozofije.Kako „igru“ pretvoriti u takmičenje a kroz takmičenje ostvariti rezultatski uspeh.Kad kažem „igra“ tu pre svega mislim na posed lopte sa ciljem. Da bi jedan tim zadrzao loptu u posedu s ciljem on pre svega mora da nađe ravnotežu između građenja igre i direktne igre(odigravanje iz prve),preko koje bi brzo došao na protivnički deo terene ili u zonu šuta.Taj segment je veoma teško nametnuti igračima ali u to sam siguran stvara fudbalske veličine u pravom smislu te reči.Kako protivnika pretvoriti u gledaoca a da on toga nije svestan?
Za ostvarenje ove filozofije potrebna je strategija a preko strategije dolazimo do vizije.Onog momenta kad počnemo da pričamo o viziji nameću nam se pitanja sama po sebi a tu pre svega mislim na metode za razvijanje jednog tima i kako izgleda uspešan tim?!
Moja vizija je zasnovana na tri stvari I to;faze stvaranja tima,kako voditi tim u fazama stvaranja i timske uloge i odnosi unutar samog tima.Ta pitanja su temelj moje vizije i direktno su naslonjena na moja unutrašnja osećanja.Vizija bez strategije je malo više od mrtvog sna.

2.Omiljeni system igre ?

Nemam omiljeni sistem igre ali mislim da je najbolji system 4-3-3 jer je zasnovan na maksimalnom korišćenju najvažnijih komponenti novog(modernog) fudbala.Sam raspored obezbeđuje racionalno koriščenje prostora i vrši uštedu vremena organizovanim kretanjem igrača .Posledica je uvek efikasnost!

3.Alternativni system igre?

To je pre svega system 4-2-3-1 jer u defanzivi obezbeđuje da gotovo ceo tim bude iza lopte a u ofanzivi obezbeđuje brz dolazak igrača u zonu šuta.U današnjem fudbalu je postalo veoma važno koliko brzo se dolazi u zonu završnice.

4.Naj važniji aspekt u radu sa igračima vašeg tima?

To je bez premca rad na terenu! Mislim da istinski autoritet može da se stekne znanjem.Sve ostalo je na klimavim nogama i kratkog daha.Naravno i ostali segmenti su bitni ali teren je prioritet i konačno uvek odredi sudbinu jednog trenera.


5.Odabir sistema igre za narednu utakmicu ?

Vrlo retko se odlučujem za promenu sistema pred utakmicu ali se dešava da u toku same utakmice promenim sistem igre u pojedinim slučajevima.Najčešće menjam sistem igre kad mi nedostaje više igrača u timu pa sama ta činjenica ide u prilog onoj trenerskoj da je sistem dobar koliko ga sami igrači oplemene.Sam nedostatak nekoliko igrača menja sistem igre hteli mio to ili ne!

6.Zašto baš taj,odabrani sistem igre?

Individualni kvalitet igrača određuje sistem igre i lično mislim da se mnogo veliki značaj daje sistemu igre.Mnogo važnije od samog sistema je to da taj isti sistem bude naslonjen na načela igre a to je igrati brzo,oštro,jednostavno,uporno i kao posledica efikasno.

7.Zadaci igračima,kako obraditi svako mesto u timu ?

Taj zadatak je veoma delikatan ako znamo činjenicu da 20 % igrača sluša trenera a od toga 12 % aktivno.Ovaj podatak nam sugeriše da mnogo toga moramo odraditi tokom nedelje kroz treninge kako timske,tako i individualne ali i voditi kratke razgovore.Igrači moraju imati tačna uputstva za određene zadatke ali ti zadaci nesmeju biti preveliki da nebi narušili kompaktnost jednog tima.Moram da kažem da se mnogo bitnih detalja uradi u pripremnom periodu i da je takmičenje uvek posledica pripremnog perioda.

8.Posebni zadaci i dali ih treba opterecivati posebnim zadacima?

Svi igrači imaju određene zadatke koje moraju da ispune da bi jedan tim funkcionisao.Kad je jedan tim u posedu lopte na određenom delu terena uvek postoji igrač koji obezbeđuje gubitak lopte a stoji u napadačkom poredku.Ako protivnički tim ima ekstra kvalitetnog igrača onda je logično na njega obratiti pažnju.Sama zonska odbrana je tako i koncipirana da anulira prednost individualaca ali postoje izuzetci i tada pojedinci dobijaju dodatne obaveze.Ako jedan tim ispoštuje pravilo da svi budu između sopstvenog gola i lopte onda je potreba za dodatnim zadacima dovedena na minimum.Oni su neophodni ali se sa njima nesme preterivati.

9.Zašto baš odbrambenim igračima ,pojedini posebni zadaci,kako izabrati igrča koji je sposoban za posebne zadatke?

U današnjem fudbalu najmanje posebnih zadataka dobijaju odbrambeni igrači ako pod odbrambenim mislimo na 4 beka.Mnogo više takvih zadataka dobijaju vezni igrači(Gatuzo na Ronaldinja i sl.) ili jedan od napadača preuzima u defanzivi veznog igrača.Odabir igrača za takve namene je dosta delikatan jer podrzumeva veliku odgovornost pojedinca a s druge strane mu omogućava veliku samoinicijativu.

10.Članovi stručnog štaba i njihovi zadaci u toku pripreme utakmica?

U ovom segmentu mislim da mnogo zaostajemo za zemljama Evropske Unije.Stručni štab je grupa ljudi koja radi na istoj stvari i veoma je bitno da se u tom segmentu kroz konstruktivne i stručne analize koje podrazumevaju mnoge dileme dođe do zajedničkog zaključka.Ovde je vrlo opasno imati ili tražiti lojalnost jer se time direktno utiče na kreativnost.Pozitivan konflikt je uvek pokretački proces.
Naravno moj stručni štab je angažovan na terenu,u analizama utakmica,na vođenju statističkih podataka,zdravstvenoj brizi o igračima,pripremi utakmice,aktivnom učešću u tuku same utakmice.

11.Psihološki aspekt pripreme utakmica.Uticaj okoline na stabilnost ekipe,kako je zadržati?

Psihološki aspekt ima veliki uticaj na pripremu utakmice ali i na sam ishod utakmice.Motivacija je postala toliko važna da se ozbiljni timovi ne mogu zamisliti bez psihologa.Mi treneri to često shvatamo kao degradaciju nas samih ali moramo shvatiti da niko od nas nije pametan toliko kao mi svi.Ne postavlja se pitanje dali možeš sve sam,već kad ćeš shvatiti da nemožeš.
Trener mora znati da motiviše igrače bilo na kraći bilo na duži period ali mladi ljudi odrastaju u novom vremenu i to se ne radi bajatim floskulama.Potrebno je koristiti nauku jer je to prosto logično.
Uticaj okoline je na stabilnost ekipe je strahovito veliki.Kad je igrač mlad i nepoznat on brzo napreduje jer ga trener oblikuje u tišini,onog momenta kad izađe iz anonimnosti onda ga svi vaspitavaju.Tako je i sa timovima!Svaki trener na ovom svetu ima najveći problem kad tim počne dobro da igra i ostvaruje dobar rezultat.Pa i samoj Barseloni je “pukla” svlačionica onog momenta kad su postali Evropski prvaci.Mislim da je rešenje u poverenju unutar kluba na relaciji igrači-trener,trener-uprava,uprava-igrači. Motivaciju mozemo podeliti na praktičnu, teoretsku i stimulativnu.Kad kažem praktičnu mislim pre svega na rad na terenu, a teoretsku na verbalnu komunikaciju.stimulativna je finansijska. Lično mislim da je praktična najbitniji oblik motivacije, ali se ne može ostvariti bez teoretske i stimulativne.
Fudbal treba voleti u sebi a ne sebe u fudbalu .
User avatar
Milan
Posts: 4288
Joined: Wed Sep 14, 2005 5:44 pm
Location: Vojvodina

Post by Milan »

Djumi wrote:Mislio sam da ce neko prokomentarisati Sever "Karadjordja" :!:
Kako se takva fotka nađe u stručnom časopisu? Svaka čast! Kako za taj potez tako i za intervju...
POŠTO OBRAZ ???!!!
User avatar
Jambo
Posts: 162
Joined: Tue Dec 13, 2005 6:04 pm
Location: Indjija

Post by Jambo »

Milan wrote:
Djumi wrote:Mislio sam da ce neko prokomentarisati Sever "Karadjordja" :!:
Kako se takva fotka nađe u stručnom časopisu? Svaka čast! Kako za taj potez tako i za intervju...
Butorovicu-THE END !!!
Locked