Voja wrote:Ne znam gde je covek,cime se bavi,da li je uopste u fudbalu.... ali kada premotam sve bivse igrace koji su nosili nas dres,jedini koji me stasom,ponasanjem,drzanjem i pojavom asocira na moguceg predsednika FK Vojvodina je Damir Stojak. Gospodski i dostojanstveno,kao sto bi i sam klub trebao biti
Nebitno ko je, bitno je kako ce raditi. Ovako kako su razni dosadasnji predsednici radili moze i crni Cigo s Najlona da vodi klub - da puno prica i obecava, ne radi nista a puno da krade. Nama je potrebna pre svega promena na organizacionom nivou.
Predsednik i UO moraju da budu zaposleni u klubu i da za svoj rad primaju platu. Dakle ne biznismeni, politicari, ovo-ono, kojima je klub usputna zanimacija i zajebancija, nego da im je posao u klubu primarna delatnost od koje ce da zive i obezbedjuju egzistenciju svoje porodice.
UO kao takav zaposljava Skupstina kluba, njegov najvisi organ, i on njoj polaze racune za ostvarene rezultate i sportske i finansijske. Narocito za finansijske rezultate, zbog kojih ako ne budu ispunjeni odgovorni iz UO dobijaju otkaz. Dakle, svako mesetarenje i kradja se direkto o glavu obija.
Klub mora da postane sposoban da sam sebe finansira - sto prihodima od ulaznica, TV prava, prodaje licencirane robe, sponzorstvom, sto afirmacijom i prodajom igraca. Dakle ne da neki "dobrocinitelj" u njega sipa novac (i zauzvrat uzima blanko menice) nego koliko para toliko muzike.
Ako klub nije u stanju da finansijski isprati takmicarske ambicije, onda se takmicarske ambicije moraju smanjiti na onoliko koliko moze da se priusti. Ne moze se trositi novac kojeg nema i doveka se zaduzivati. Sa druge strane, sto su bolji takmicarski rezultati, to ce klub biti interesantniji sponzorima, vise ce ga publike pratiti, igraci ce imati bolju prodju i vecu cenu - sto znaci da su rezultati put do finansijskog uspeha.
Znaci, prvo i osnovno - zapusiti rupe kroz koje se novac nenamenski odliva iz kluba. Takvih rupa nazalost ima mali milion, od sitnih zloupotreba tipa vozim sluzbena kola umesto svojih do krupnih kriminalnih prevara sa blanko menicama i igracima u "privatnom" vlasnistvu.
Zatim, uspostaviti nivo funkcionisanja kluba na kome ce on poslovati u finansijskoj pozitivi, kakvoj-takvoj. Da se u sezoni vise novca slije u kasu nego sto se iz nje izlije (ne racunam novac koji ode na konto placanja nagomilanih dugova iz prethodnih perioda kad su klub vodili raznorazni sumnjivi likovi). Neophodno je da se taj dug skine jer on je kamen oko vrata kluba.
Maksimalan fokus na omladinsku skolu i na skauting mladih igraca. Da budemo odskocna daska igracima za ozbiljne fudbalske karijere, da jeftino kupimo a skupo prodamo. Takodje, klub mora uvek imati otvorena vrata za nase bivse igrace koji u inostranstvu nisu izborili mesto u prvom timu, dovesti ih makar na pozajmicu da klinci od njih uce, da igraju za dz (tojest, placa ih maticni klub) ali da igraju srcem za klub koji vole i u kojem su stekli afirmaciju. Siguran sam da Meda, Kacar i slicni ne bi imali problema da pristanu na tako nesto kad bi se nasli u situaciji da ne igraju fudbal, a nasim mladim igracima oni bi bili bolji primer za profesionalizam i za odnos prema klubu od blizanackog otpada koji zadnjih godina navlacimo.
Takav klub bi bio pravi slaninarski klub i vremenom bi i rezultati dosli. Samo, treba biti strpljiv i sacekati, a ako se hoce precicom onda mozemo slobodno da nastavimo ovako kao do sada, sve dok ne ode Veternik na dobos zbog nagomilanog duga, a onda cao djaci mozemo da gasimo klub...