Vesti / Mlađe kategorije / Odlični Vukaljević

Odlični Vukaljević13.05.2010. 08:37

Autor: ICE(2)
I

za nas je još jedna nedelja, u kojoj su naše buduće nade bile dosta aktivne. Može se reći, da su naši mladi momci, bili dosta uspešni. Broj naših igrača na pozajmicama u drugim klubovima se smanjio, tako da sada ima i nešto manje informacija vezano za takmičenja i same klubove u kojima nastupaju.


OMLADINCI

Naši omladinci su u okviru Omladinske lige Srbije u Veterniku odigrali pravi derbi sa Partizanom. Utakmica je završena rezultatom 2:2 (1:1). Golove za naš tim su postigli Mudrinski (14. minut) i Katai (89. minut), a sastav je bio sledeći:

Lazović, Vukaljević, Faber (Levajac), Poletanović (Mijailović), Kovačević, Dejanović, Bečelić, Katai, Mudrinski (Grković), Milićević, Šušnjar (Miščević).

Bila je to žestoka utakmica u kojoj je sudija podelio dosta žutih kartona i rivali se nisu štedeli. Viđen je veliki broj šansi na obe strane, a utisak je da su one zrelije promašili naši momci.

Naš tim je nastupio u najjačem sastavu, vratio se posle povrede i odlični kapiten Milićević, a ekipu su ponovo pojačali i igrači iz prvog tima, Mudrinski i Katai.

Vojvodina je brzo povela, Katai je izveo jedan prekid, poslao loptu tačno na glavu Mudrinskom koji je bio brži i spretniji od golmana protivnika. Činilo se tada da Vojvodina drži konce igre u svojim rukama, jer su napadi Partizana bili jalovi, ali onda je sudija sasvim bespotrebno dosudio penal za goste. Situacija je bila potpuno bezopasna, a utisak je da nikakvog kontakta nije bilo, samim tim ni elemenata za dosuđivanje penala. No, Partizan je izjednačio i igra se onda potpuno otvorila. Ređale su se šanse na obe strane, ali golmani su bili odlični, a posebno se istakao naš, Đorđe Lazović. Međutim, šanse naših mladih momaka su bile zrelije, iz čistijih pozicija koje su izgrađene nakon lepih akcija. Partizan je igrao na kontre i s obzirom da je imao brže igrače, tu je bilo dosta problema. Opšti je utisak da su naši momci osetno tehnički potkovaniji, fizički jači, bolji u duelima, da imaju razorniji šut, ali Partizan je nekako delovao uigraniji i igrači su mu bili nešto brži od naših. Najbolju šansu je imao, ponovo, Mudrinski, kada je izašao iskosa sam ispred protivničkog golmana, ali mu je ovaj odbranio šut.

Drugo poluvreme je Vojvodina počela dosta dominantnije, opet su se ređale lepe prilike koje nisu bile iskorišćene. Međutim, u poslednjih 15-20 minuta, naša ekipa je počela polako da pada, a zamenjeni su i Mudrinski i Šušnjar, ali njihove rezerve nisu predstavljale ni blizu toliku opasnost, kao što su bila ova dvojica, po gol protivnika. Partizan je to iskoristio, počeo da pritiska, imao par lepih prilika, a zatim je, nakon šuta sa 20 metara, došao u vođstvo. Bio je već blizu i kraj utakmice, međutim usledila je odlična akcija naših momaka, izmenjeni su pasevi, lopta je od Milićevića prosleđena na bok prema Dejanu Vukaljeviću, koji je kao na tacni uputio loptu ka Kataiju, a on je volejem "topovski" smestio loptu u mrežu. Ubrzo zatim, utakmica je završena.

U našoj ekipi su se, pored dvojice strelaca koji su bili konstantna opasnost po protivničku odbranu, istakli i Kovačević, Milićević i pogotovo mladi Dejan Vukaljević. Kovačević je bio neprelazan u odbrani, Milićević je odlično vukao loptu napred, delio pasove i sekao protivničke napade, dok je Vukaljević bio zaista maestralan. Često je probijao po desnom boku, zaustavljao protivničke napade, a par puta kada je ostavljen na cedilu od saigrača, nije se uopšte uplašio, već je hladnokrvno kretao u driblinge i vukao loptu napred. Zaista, momak ima puno hrabrosti i samopouzdanja, iako igra sa godinu dana starijim igračima. Kada uporedimo njega i takođe mlađeg Poletanovića, utisak je da Poletanović treba još da radi da bi dosegao taj nivo.

Naši omladinci zauzimaju trenutno sedmo mesto na tabeli, sa utakmicom manje i prilikom da se ipak popnu na petu poziciju. U sledećem kolu gostuju upravo petoplasiranom Radničkom u Nišu.


KADETI

U meču kadetske lige Srbije, naši kadeti su u Veterniku rutinski savladali Borac iz Čačka sa 2:0 (1:0). Golove za naš tim su postigli Jovanović (38. minut) i rezervista Golubović (72. minut), a ekipa je nasupila u sledeć sastavu:

Pajović, Kosić (Milosavljavić), Nastić (Bogdanović), Ivanić (Kovačević), Mejić, Radoja, Grahovac (Kaurin), Preveden, Nedić (Ratković), Baškalo (Golubović), Jovanović.

Ovu utakmicu naši kadeti su igrali bez povređenog odličnog veziste Vladimira Silađija, a takođe nisu nastupili ni Ilić, Kantar i Radovanović. Međutim, tim su pojačali golman Pajović, koji se vratio iz redova omladinaca i mladi ofanzivni vezista Slaven Baškalo, koji je inače 1994. godište i nastupa za mlađe kadete. Ovo je Baškalu bio debi u ovoj ekipi.

Naši momci su dosta mlako ušli u meč, pomalo i nezainteresovano i to im se moglo osvetiti. Čačani se nisu šalili, bacili su karte na napad i rezultat je bio nekoliko povoljnih prilika za njih na početku utakmice. Prvo se jedan protivnički igrač sam kao duh pojavio pred našim golmanom Pajovićem, a zatim je još jedan iz velike blizine šutirao na naš gol. U oba slučaja golman kadetske reprezentacije Filip Pajović je fantastično, gotovo nestvarno, reagovao i spasio svoj gol. Imao je u toku utakmice još par odličnih intervencija i zaista potvrđuje da se radi o velikom talentu i budućnosti, ne samo našeg kluba već i srpskog fudbala. Nakon toga, Borac je imao najbolju šansu - nakon jednog šuta, Pajović je već bio savladan i lopta je išla ka praznom golu, međutim pogodila je stativu.

Posle toga naši momci su se trgnuli, počeli da pritiskaju protivnika i ubrzo je usledilo vođstvo. Luka Preveden je jednim bočnim dodovanjem izbio u prvi plan i munjevito uleteo sam u krajnje desnu stranu kaznenog prostora. Usledio je oštar centaršut po zemlji, loptu je propustio Nedić koji je bio u duelu sa protivničkim odbrambenim igračem, ali je zato na drugoj strani na nju naleteo Jovanović i oštrim udarcem je smestio u donji ugao Borčevog gola. Usledio je Borčev pad u svakom segmentu igre i na terenu je postojala samo jedna ekipa - Vojvodina. Ređale su se nove prilike, najbolje su imali Grahovac i Nedić koji je fantastično iskosa šutirao, ali je golman Borca krajnjim naporom odbranio njegov šut.

Međutim, tada je usledio najlepši momenat na utakmici. Nakon jednog dodavanja sa boka, Slobodan Nedić je u gornjem delu kaznenog prostora odigrao fantastično petom, “bez gledanja”, povratnu loptu za Golubovića, koji je snažnim šutem iz naleta sa oko 14-15 metara smestio loptu u mrežu. Akcija kojoj mogu da pozavide i profesionalci iz najjačih fudbalskih liga. Do kraja utakmice, veliki broj naših rezervista je dobio priliku, igralo se malo sporijim tempom, a još jednu izglednu priliku je propustio Jovanović, kada je njegov snažan šut zamalo otišao iznad prečke.

Sve u svemu, rutinska pobeda naših momaka koja ih dovodi na treće mesto na tabeli, sa bodom ispred Zvezde, koja, doduše, ima utakmicu manje.

Istakli su se dobrom igrom "topovski" šuter Aca Jovanović, kapiten i stameni štoper Ivan Mejić, neumorna radilica Luka Preveden, agilni desni bek Kosić i naravno fantastični golman Filip Pajović.
Međutim treba pažnju skrenuti na dvojicu igrača. Rezervista Bogdanović koji je na levom beku zamenio Bojana Nastića je pružio izvanrednu partiju. Momak se trudi, puno trči, a poseduje i zavidnu tehniku. Dobre partije po ulasku u igru sa klupe pruža u kontinuitetu, jer je nedavno i Partizanu dao gol. Napadač Slobodan Nedić je specifičan igrač, koji u igru unosi svojevrstan vic, a poseduje zavidnu tehniku i ima odličan pregled igre. Odigrao je protiv Borca veoma dobru utakmicu, kojoj je dao svoj određeni pečat. Nešto je sitnije građe, ali je okretan, snalažljiv i nepredvidiv.


MLAĐI KADETI

Takmičenje u Kadetskoj ligi Vojvodine naši mlađi kadeti su nastavili u Apatinu, gde su savladali domaću Mladost sa 2:0. Dvostruki strelac je bio visoki napadač Aleksandar Marčeta, koji trenutno igra u velikoj formi. Reč je o pravom golgeteru koji je uvek gladan golova.

Nezamenljiv član tima je i kapiten Milovan Petrić. Radi se o snažnom i visokom štoperu koji ima izuzetan osećaj za prostor, dobro se postavlja i veoma je oštar u duelima. Teško je proći pored njega.

Naši mlađi kadeti i dalje sa 6 bodova prednosti u odnosu na Banat zauzimaju prvo mesto na tabeli.


PIONIRI

U okviru Pionirske lige Vojvodine, pioniri FK Vojvodine zabeležili su još jednu sigurnu pobedu - u Apatinu je savladana Mladost rezultatom 2:0. Strelci za naš tim su bili Spremo i Mandić.

Već je bilo reči o tome da je ovo 1995. godište izuzetno talentovano i da praktično nema slabog mesta u ekipi. Ali pored golmana Emila Rockova, nekako se izdvaja udarni trio Makarić-Kosović-Spremo. Reč je o izuzetno talentovanim momcima, koji se međusobno odlično razumeju i bila bi prava šteta u budućnosti ih razdvajati. U poslednje vreme se igrama dosta ističe i novajlija iz Inđije, desni vezni igrač Miljuš. Reč je, o već poprilično fizički razvijenom momku, sa jakim udarcem i velikom probojnošću.

Naši pioniri ubedljivo zauzimaju prvo mesto na tabeli sa čak 18 bodova više od drugoplasiranog Banata. Postigli su već 123 gola, zaista neverovatan podatak.


Da se osvrnemo malo i na učinak naše najmlađe dece. Naši petlići 1997. Godište, prosto su, u Veterniku, demolirali Jugović iz Kaća rezultatom 9:0. Ubedljivi su bili i petlići 1998. godište koji su u Bačkom Jarku pobedili Mladost sa 3:0. Svaka čast za najmlađe momke u crveno-belom dresu.


IGRAČI NA POZAJMICAMA

Golmani Damir Drinić i Darko Ristić su vraćeni u Vojvodinu, a Danilo Sekulić je povređen, tako da za priču o našim pozajmljenim igračima ima manje materijala. Orijentisaćemo se u potpunosti na ostale.

Miroslav Stevanović je tokom nedelje odigrao dve utakmice za Borac iz Banja Luke. Jedna je bila u okviru finala kupa BiH, a druga u prvenstvu. U prvoj utakmici finala kupa Borac je kod kuće igrao 1:1 sa Željezničarem. Stevanović nije blistao, pružio je prosečnu partiju. Važnost utakmice verovatno je sputala igrače Borca, po opštim ocenama poprilično ih je sasekao i sudija, ali nada umire poslednja, ostaje i revanš u Sarajevu. U utakmici protiv Modriče, Stevanović je pružio bolju partiju, a Borac je pobedio sa 4:0. Upravo je " Čupa " bio strelac prvog gola za Banjalučane. Prihvatio je jednu dubinsku loptu i munjevito se ubacio iza leđa jednog protivničkog odbrambenog igrača i zatim šutem iskosa savladao golmana Modriče. Treba reći, da je Modriča trenutno najslabiji tim u ligi. Nadamo se, da će Stevanović sa Borcem, osvojiti barem jedan domaći trofej.

Visoki Aleksandar Jovanović pruža sve bolje partije u dresu Novog Sada. Tokom nedelje odigrao je dve odlične utakmice za “žute” sa Detelinare. Novi Sad je kući dobio Srem sa 2:1, a zatim je pobedio sa 1:0 na izuzetno teškom gostovanju u Inđiji. Jovanović je po opštim ocenama odigrao veoma dobro obe utakmice i zaustavio protivničke napadače. Vidi se da je forma ovog igrača sve više u uzlaznoj liniji.

Palić je u nedelju savladao Radnički iz Nove Pazove sa 1:0, a celu utakmicu su odigrali Siniša Babić i Ilija Bulatović. Za svoje nastupe dobili su dobre ocene, pogotovo Babić. Damir Božović je ušao u igru pred kraj utakmice.


Pošto se sezona bliži kraju, nadamo se da su naši mladi igrači pod prismotrom ljudi iz našega kluba i da će neki od njih uskoro biti priključeni prvom timu, jer to svojim igrama i kvalitetom sigurno zaslužuju.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Jovo Bosančić

Najdraži momenat mi je bio kada smo izbacili Mančester Junajted iz kupa. Igranje u Premijer ligi je bilo ostvarenje mog sna!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery18
Zukić15
Milosavljević15
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać10

Sećanja
FK Vojvodina u prošlostiJedan jedini klub
FK Vojvodina u prošlosti

Priča Fudbalskog Kluba Vojvodina započinje u proleće sad već davne 1914. godine. Dok se svet spremao za rat, grupa omladinaca rešila je da osnuje fudbalski klub...