Vesti / Utakmice / VREME JE!!!

VREME JE!!!04.05.2010. 10:56

Autor: Grof Žekula(8)
Ne damo pehar...
Ne damo pehar...
S

to dvadeset petog dana ove godine, fudbaleri i stručni štab FK Vojvodine, imaju uraditi nešto, što nije ni jedna generacija pre njih – u Novi Sad doneti pehar pobednika Kup takmičenja i postaviti ga na ono mesto, na kome se nagomilala višedecenijska prašina, koju će ovaj, novoprispeli, trofej zaseniti svojom blistavošću. Imaju i moraju...To je velika obaveza, ali i velika čast.

Neko prvi mora biti, kako bi i sama “Stara dama“ konačno izgubila Kup devičanstvo. Na sreću svih nas, bićete prvi, ali ne i poslednji. Sutra je vaš zadatak da otvorite novu stranicu, skoro stoletne, istorije nama najdražeg Kluba, upišete svoja imena na vrhu iste, i ostavite prostora da se posle Vas upisuju redom sve one potonje generacije, koje će nastaviti da taj isti trofej osvajaju, na opštu, samo nama primerenu, radost.

Poštovani fudbaleri – Jel ste svesni šta sutra unosite u naše živote? Koliko samo možete da obradujete sve one, kojima srce kuca za crveno-belu (po pola, nikako štraftastu) boju, a kojima je to isto srce odavno poprimilo oblik i izgled Grba, za koji ćemo (svi, pa i Vi) dati sve? Koliko ćete, sutrašnjom pobedom, obradovati i sve koji nisu više sa nama, a bili su deo te naše, možda i jedine zajedničke, ljubavi? U večernjim satima sutrašnjeg petomajskog dana, samo ŽELJOM, BORBOM i ZALAGANJEM, koji će i predusloviti trijumf, ulazite na velika vrata jedne obećane zemlje, a Vaša imena, će na gorepomenutoj stranici, opširne istorije o “našoj ljubimici“, biti ispisana krupnim slovima. Malo li je?

Nada je san budnih, i mada nas je sreća isuviše i često brzo napuštala, nada nije nikada. Koliko je samo od 15. aprila neprospavanih noći među nama, da to već medicinski fenomen – takva kolektivna insomnija nije viđena do sad (naučno je dokazano da “fatalna familijarna insomnija” vodi u smrt, ako smo JEDNO (familija), mi smo spremni da sutra izginemo. Vi?). Brojimo dane, sate, a Vi, to sve okončajte tako što ćete u odbrani igrati smireno i sigurno (uz jednostavna rešenja), na sredini lucidno i kreativno (uz jednostavna rešenja), a u napadu ubojito, poput dželata na egzekuciji (uz jednostavna rešenja). Jednostavno, zar ne? Mudri ljudi kažu da je neupotrebljiv čovek onaj koji ne zna zapovedati i(ili) slušati – sutra komanduje SAMO Đumi, a na svima koji navuku dres na sebe, je da ga slušaju. Disciplina na svim nivoima, doprineće delirijumu, nakon poslednjeg sudijskog zvižduka. Zna se čijem!

Izdržati i istrajati – to je temelj vrline. Imate sutra 90 (120) minuta da pokažete upravo taj temelj, na kome će se, u budućnosti, graditi i nadograđivati, sve ono što valja i treba, da bi trofeji i pehari, što češće dolazili u naš Grad. Sve je u vašim rukama (i nogama, naravno) jer se PITATE SAMO VI, pa pokažite da je hrabrost ono što vas krasi, jer između hrabrosti i kukavičluka, svi ćemo (koji sutra budu u Beogradu, bilo da navijaju, igraju, sede na klupi...) birati ovo prvo. Hrabrost jeste sposobnost donošenja odluka i njihovo sprovođenje u delo – odluka je doneta, sprovedite je na terenu. To morate obaviti junački, jer je i to, jedna od najvećih vrlina (čak i stari Platon tvrdi da je jedna od četiri), a sutra sve vaše vrline moraju isplivati na površinu. One će i doprineti našem slavlju i ispijanju ogromnih količina sponzora ovog takmičenja, a jedini ako Vi budete neustrašivi i suprotstavite se svim nedaćama, koje Vas očekuju.

Zašto? Zato što za savremeni srpski fudbal sazdan na egoizmu (i sami znate kojih klubova), FK Vojvodina i mora biti sablazan i bezumlje. Zato, već decenijama i tragamo za nekim vrednostima, koje naočigled izgledaju nepromišljene i neutemeljene u stvarnosti i svakidašnjici, ali kad se duboko zagledamo u njih, vidimo da postoji nešto što je alternativa i stoji tačno nasuprot tom zlu. Taj moralizam, da jasno odelimo dobro od zla, kod nas nije lažan i vrlo je opipljiv, jer određene principe braniti moramo. Zato, sutra u 20:30h istrčite na teren, nošeni, ne samo našom podrškom, već i jasnim stavom i predubeđenjem da je KUP NAŠ!!! Ni po koju cenu, ne smete se povući (ni u mislima, ni na terenu), jer ćete se, odstupajući od naše (valjda i Vaše) želje (trofeja), tonuti sve dublje, a to zlo će poprimati sve ružnije i sve veće lice, iako je ono, potpuno nestvarno.

Vera u uspeh, je već pola uspeha. Ako je vera tvrdo čekanje onoga čemu se nadamo i dokazivanje onoga što ne vidimo, ali osećamo, onda sam siguran da je došao dan kada će se naše čekanje okončati, a kada ćete Vi dokazati, da je sve što smo osećali, moguće i okusiti, jer postaje stvarno(st). Ništa i nema bolji ukus od pobede, jer su i pobeda i uspeh te voćke kojima je najlepše sladiti se, pa ćemo samo tako ostati jaki i zdravi. Uspeh (Vaš sutrašnji) nikada neće propasti i biti izložen zaboravu, zato što će, uvek kod nas, izazivati ogromnu količinu emocija, hedonističkog zadovoljstva i pozitivne jeze, koja će nas prožimati dok nas ima. Zato i verujemo, da je došao dan NAŠEG TRIJUMFA!

Naše četvrto finale i treće protiv istog protivnika – teorija verovatnoće, numerologija, sve priznate i nepriznate sile i nauke biće uz nas, samo ako mi jasno kažemo, a tako se i budemo ponašali na terenu, da je pobeda samo ono što nas zanima, da hoćemo da se u danima nakon našeg trijumfa piše i priča o njemu, da smo ga dostojni i da ga silno želimo. U očima, a natapajući dres znojem, kao dokaz da smo kadri to i učiniti, u nameri da se u Novi Sad vratimo uzdignute glave, sa rukama u vis i peharom među njima. Dok ne pokucate na vrata, niko ih neće ni otvoriti! Ako verujete u sutrašnji uspeh, on je već pred tim istim vratima i kucka (Zar ne čujete?). OTVORITE VI NJEMU!

“Važno je učestvovati” - nama je toga dosta, sutra je važno pobediti. FK Vojvodina je u mnogim megdanima tučena i poražena, ali u očima onih koji misle da je bitka okončana. Ona nadaleko gleda i u daljini vidi dan svoje pobede. Ne kukamo i ne žalimo za onim što je bilo – radujemo se i nadamo onome što će biti :

Već koliko sutra – KUP JE NAŠ!!!



Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Jovo Bosančić

Najdraži momenat mi je bio kada smo izbacili Mančester Junajted iz kupa. Igranje u Premijer ligi je bilo ostvarenje mog sna!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery18
Zukić15
Milosavljević15
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać10

Sećanja
Jozef VelkerVođa "milionera"
Jozef Velker

Od tih prvih utakmica pa sve do 1951. godine Jozef je uvek bio ako ne najbolji onda jedan od onih koji je srce ostavljao na terenu...