Vesti / Utakmice / Umesto golubova, očerupane "lale"

Umesto golubova, očerupane "lale"19.04.2010. 07:21

Autor: Grof Žekula(4)
Treći biti nećemo...
Treći biti nećemo...
U

derbi utakmici 24. kola JSL, nakon 90 minuta “Dvoboja za vojvođansku ravnicu“, bodovi iz Novog Sada putuju na sever Bačke, u drugi po veličini grad pokrajine:

Vojvodina – Spartak 0:1 (0:1)
Strelac – Milanković u 40’.

FKV (trener Milan Đuričić) – Brkić, Vulićević, Tumbasević, Karan, Pleč, Ađuru, Medojević (68’ Smiljanić), Đurovski (73’ Stjepanović), Merebašvili (62’ Mudrinski), Tadić, Mrđa (kapiten).

Spartak (trener Zoran Milinković) – Jovanić, Stevanović, Šarac, Bratić, Popović, Milanković, Simović (65’ Bošković), Adamović (86’ Nosković), Veselinov, Torbica (kapiten), Ubiparip (90’+2 Mirić).

Sudije – Filipović, Radojčić, Panić.
Kartoni – direktni crveni: Ađuru 90’+1; po jedan žuti: Medojević 26’, Pleč 67’, Smiljanić 72’, Mrđa 90’ i Tumbasević 90’ u redovima domaćina, a kod gostiju Popović 10’, Milanković 41’, Ubiparip 52’, Šarac 61’, Stevanović 89’, Mirić 90’+3 i Bratić 90’+4.


Ne vredi...Ove sezone, jednostavno, nama ne prija “Jelen“. Hoće li “Lav“, videćemo 5. maja. Do tada, a i nakon toga, naše bitisanje na koti pet prvenstvene lestvice, ostaće do početka naredne sezone, jer smo juče, desetim porazom (toliko imamo i pobeda) u ovoj, izgubili odjedared i kote tri i četiri. Na konferenciji posle meča, trener gostiju Milinković reče da je to bila prva pobeda Spartaka u Novom Sadu u istoriji. Njome su nam Subotičani jasno stavili do znanja, da smo ove godine samo “slučajni prolaznici“ kroz Jelen super ligu.

Posle veličanstvene pobede u četvrtak, svi su očekivali da ćemo na krilima iste, a pred značajno više gledalaca na “Karađorđu“ nego obično, prelomiti borbu za treće mesto na tabeli i slomiti krila “Plavim golubovima“. To se nije desilo, jer je dvoboj za to mesto, kao i za “Pokrajinskog gazdu“, pripao ekipi sa severa Bačke, koja se tako Novosađanima revanširala za identični poraz u prvom delu sezone na svom terenu. Bodovi, ali i dve lestvice bolja pozicija, koja je za nas ostala previsoko, svedoče o tome da su gosti bolje radili ove fudbalske godine.

Gotovo identična postava (osim jedne promene koja je i morala biti, zbog toga što je Novaković “čistio“ kartone) u nameri da junaci polufinala Kupa dobiju aplauz, obila nam se o glavu, iz razloga što ti isti nisu imali ni snage, a ni znanja, da izvuku makar bod. Katastrofalna greška sudijskog dvojca Filipović – Radojčić u poslednjem minutu regularnog toka, kada nisu uvideli jasno igranje rukom Šarca u kaznenom prostoru, samo je kulminacija naše ozbiljne jalovosti (u vezi i napadu) na meču i nemogućnosti da ranije rešimo pitanje konačnog ishoda. Ovako, ostaje VELIKO pitanje, da li je ova sezona (po meni jeste) na neverovatan način protraćena, jer prošlogodišnja vicešampionska titula, umesto da bude potvrđivana i dograđivana, konačnim i verovatnim plasmanom “oko sredine“ tabele, biće potpuno devalvirana (na isti dan prethodne sezone pobedismo C.zvezdu u Beogradu). Nade ostaju vezane za početak petog meseca i tu jednu jedinu utakmicu, na kojoj nam se pobeda računa kao da je “od zlata“ kao što je i pehar, koji MORA konačno zasijati u našim vitrinama, jer sve drugo bi značilo urušavanje svega što (nam) je bitno.

Šamar dobismo na vreme, pa o njemu vredi DOBRANO promisliti. Rad (ne onaj sa Banjice, mada ćemo i s njim u još jedan duel do kraja prvenstva), i to koliko od danas, mora biti pojačan. Čeka nas i gostovanje u Požarevcu sredinom nedelje, doček Jagodinaca u subotu i put u Čačak sledećeg vikenda, a pred tu utakmicu sezone koju stalno potenciramo. Da ne bude samo da posle nje, a baš protiv Rada, Javora i Napretka, tražimo bodove za sigurno kotiranje u donjem delu tabele! Po matematici, a uz preko potreban uslov naših “sjajnih“ ovosezonskih superligaških predstava, ništa nas ne sme iznenaditi...

Nemasmo ozbiljan odgovor za formaciju i igru Spartaka na ovom meču, uz jasno viđenje da bi nerešen ishod bio i najpravedniji, ali ta konstatacija ne ide na račun glavnog delioca pravde (i njegovog pomoćnika ispod zapadne tribine), da smo mi (čitaj: Brkić) u tom “kobnom“ 40 minutu odradili posao kako treba. Čak i to vođstvo gostiju, trebalo je da nas prene iz letargije, ali se, osim u retkim slučajevima, to nije dogodilo. Poraz boli utoliko više, što se taman u Novi Sad vratio duh za kojim tragasmo, ali se isti vrlo brzo, nakon jučerašnjih 90 minuta, vratio u lampu, a kako ga ubuduće (da bi se isti ljudi vratili na stadion, pa čak sa sobom poveli još po nekog) “izvaditi“ odatle i napraviti “pohod na Beograd“ petog dana maja, ostaje na igračima i njihovom repriziranju meča od četvrtka. Ovakvih, nedeljnih (subotnjih) nam je za ovu sezonu i više nego dosta!

Utakmica je imala predigru u zasluženom aplauzu svih na stadionu, koji je bio upućen junacima meča u četvrtak i klincima koji su osvojili turnir u Španiji (predvođeni Duškom Grujićem u Ljoret de Maru), a sve posle toga izgledalo je ovako:

3’ – Mario gubi loptu, ali i u neverovatnom trku (za njega, ali tek je i početak meča), stiže da zaustavi Milankovića (nepropisno), koji mu je loptu i “odneo“.
6’ – Pleč zaustavlja sjajan prodor po desnom boku Adamovića i Stevanovića, koji su po istom nadigrali Tadića i Tumbasevića.
10’ – Prvi karton na meču pokazan je halfu gostiju Popoviću, koji je zaustavio Medojevića. Iz tog prekida, iskosa sa desne strane, usledila je bomba Đurovskog direktno u prečku. Sjajno i jako, ali i za koji santimetar previsoko.
17’ – Probali smo “na frku“. Mario je iznudio prekršaj, ustao i predao loptu “ja sam glavni potrošač istih“ Merebašviliju. On ju je prebacio na desni bok na koji se izvukao Mrđa, iako je potpuno sam protrčavao Vule. Usledio je kapitenov centaršut na Tadića, ali previsoko. Bolje je u četvrtak funkcionisala obrnuta varijanta.
18’ – Evo i Tadićeve odlične prilike. Vule otvara desni bok i predaje loptu Medojeviću, on vara Šarca i prebacuje je na suprotni bok, gde na nju natrčava Dušan, nakon što ju je Mrđa pustio, ali iz vrlo izgledne situacije, samo gađa u Jovanića. Šteta.
22’ – Dominiramo u sredini, ali smo neefikasni. Svedoči o tome i ovaj pokušaj, kada je Ađuru sjajno povukao loptu, odigrao za Tadića na ivici kaznenog, a on umesto da opali po lopti, hoće da je gurne ka Mariu. Njega zadnja linija gostiju, bez problema, ostavlja u ofsajd poziciji.
26’ – Karton i Medojeviću, jer je zaustavio kontru Adamovića, a to je tako i morao, jer bi bilo opasno. Prethodio je skarćeni korner za nas, iz kog je Tadić pokušao da uposli Pleča u kaznenom prostoru.
31’ – Beše vreme da povedemo u ovom delu igre. Mario “zarađuje“ još jedan aplauz publike, jer je desnom nogom, iz prve, pokušao da ugrozi gol Subotičana, nakon akcije Vulićevića po boku. Vraćamo posed i usledila je greška Šarca kod ispucavanja, Tadić kratko u nazad vraća za Medu, a njegova prangija ide tik preko gola. Nalet ozbiljan, ali bez promene na semaforu.
Odmah Đuričić traži da Merebašvili i Tadić zamene bokove, kako bi bar probali da dođemo do prednosti.
34’ – Zaista smo dugo kontrolisali posed i bez greške, iz prve, odigravali. Na kraju Tumba ulazi sa boka, predaje loptu Medi, koji daje povratnu za Maria. Njegov novi šut desnom nogom, je traljav i bezopasan za Jovanića.
40’ – Kad nećemo mi, hoće gosti. 0:1 i gol za pobedu. Neverovatno je kako smo dopustili da ga olako primimo (kao mlada i neiskusna šiparica). Opet nam je probijen desni bok (Adamović, Stevanović i Torbica), a povratnu loptu Pleč (koji je presekao akciju) šalje ka Brkiću, koji je loše i vrlo nesigurno ispucava u aut. Odmah ga gosti izvode, a Torbica napucava Pleča (ostao da udvoji) u zadnjicu za novi (tada treći po redu) korner. Šarac ga izvodi, a na četiri metara od gola skače Milinković i šalje je u mrežu. Lošu kohabitacija Karana koji je kratak (?), Pleča koji prati zadnjeg veznog gostiju i Brkića (NE SME da primi gol odatle) i dovodi goste do gola i, ispostaviće se, sva tri boda.
44’ – Evo i Vojo Ubiparip trese Brkićevu mrežu, ali nakon evidentnog ofsajda (zato gol i nije priznat), iako je sve bilo sjajno izvedeno – Vojo je izborio loptu u duelu sa Karanom, odigrao dupli pas sa Veselinovim, ali i bio “uhvaćen“ u zamku.

Bez minuta nadoknade, Filipović svira kraj, a na nama je da se pogledamo u svlačionici u oči i damo sve od sebe u nastavku da nešto promenimo. Iz jedine šanse gosti su došli do prednosti, a mi naše ne privodimo kraju kako treba. Po drugom izlasku igrača na teren, stadion ori “Voša, Voša“, svi igrači oba tima idu na zagrevanje, pa je pitanje kako ćemo bar do nerešenog ishoda, jer snage za totalni preokret teško da imamo. Ova podrška, kao i poneka izmena, treba da budu inicijalna kapisla svega toga.

49’ – Šarac i Torbica igraju po boku i lagano otvaraju prostor Veselinovu. Njegov nalet sa loptom jedva zaustavlja Pleč, koji pušta Brku da otkloni opasnost, a to Željko jedva stiže da uradi. Ne pametujte više, molim(o) vas!
51’ – Kolosalna prilika za nas i momenat da prelomimo meč, pa možda čak i stignemo do pobede, Vremena bi za to bilo i previše. Tadić čuva u posedu dubinsku loptu i sprečava Šarca da dođe do nje, pušta Vuleta da protrči, a on je zavrće u kazneni. Loptu preskače Merebašvili, a na nju natrčava Mario. Svi na stadionu skaču, jer misle da je to nemoguće promašiti. Na našu žalost, Jovanić pokazuje da je jedini koji tako ne misli i hvata “živu loptu“. Propuštamo šansu utakmice.
52’ – Karton i za Ubiparipa zbog prekršaja nad Medojevićem.
53’ – Sad se i “zakuvalo“ na terenu (kulminacija sledi na kraju meča). Bratić je u skoku oštro faulirao Mrđu, a gužvu nakon toga, stvaraju igrači oba tima. Mario iz tog prekida gađa “živi zid“.
61’ – Šarcu karton, faul izborio Vule.
62’ – Merebašvili (veoma neprimetan, osim kad gubi lopte) ustupa mesto Mudrinskom. Sad Tadić ide na svoju poziciju (levo), a menjamo i formaciju.
64’ – Meda izlazi sa terena i pada pored istog. Borko Vukosav i ekipa trče da mu pomognu, a kanda ga boli, još od kad ga je u nos “opalio“ Zogović.
65’ – Bošković menja Simovića.
67’ – Evo žute karte i za Brazilca u našim redovima. Šarac iz prekida prebacuje gol.
68’ – Smiljanić menja Medojevića. Iako se vratio na teren nakon ukazane pomoći, više od ovoga ne može.
70’ – Veselinov “otima“ loptu na sredini terena i odigrava dupli pas sa, kapitenom svoje ekipe, Torbicom. Centaršutem se traži Ubiparip, ali je Pleč ispred njega i otklanja opasnost.
72’ – Četiri minuta na terenu i već karton. Dobija ga Smiljanić, zbog prekršaja nad Torbicom.
73’ – Dobar pokušaj Đurovskog da uposli Mrđu, loptom u prostor. Ne vredi, jer je od kapitena brži i “stara kuka“ Vidak Bratić. Odmah nakon toga, Stjepanović menja Maria, a to je i Đumijev poslednji pokušaj da promeni nešto na terenu.
80’ – Brkino ispucavanje ide pod kontrolu Mudrinskog, koji sjajno prihvata loptu i otvara prolaz Slavenu. On ima sjajan spust od oko 30 metara, sve je uradio kako treba, ali mu je šut izblokiran, a bolje bi bilo da je dodao nekome (naravno).
81’ – Tumbasević šalje loptu preko gola, nakon prekida koji je iznudio Mrđa, na oko 25 metara od gola.
82’ – Na inicijativu Radojčića, glavni sudija Filipović, “tera“ Dunđerskog sa klupe, zbog protesta.
86’ – Nosković menja Adamovića.
Đumi traži od Karana da ide napred, a da Pleč ostane pozadi.
89’ – Vrlo sporan momenat. Naime, Tadić je zaradio prekid i karton Stevanovića. Iz istog, sa boka, Dušan centrira i pronalazi u kaznenom prostoru Smiljanića. On kreće napred i tuče iz sve snage po lopti. Šarac pada ispred njega, a jedna ruka mu ostaje u vazduhu i njome sprečava putešestvije lopte ka Jovaniću i mreži koju čuva. NEVEROVATNO da nema sudijskog zvižduka i prsta uperenog na kreč. Svi u crveno-belom na terenu, napadaju dvojicu sudija (glavnog Filipovića i pomoćnika Radojčića), a “najgore“ prolaze Mrđa i Tubasević koje Filipović beleži u svoj tefter.
Igraće se još 4’ nadoknade (u svakom po nešto), a i Brkić kreće u 16-erac. Da probamo, pa šta bude (a bilo je NIŠTA).
90’+1 – Prekid je iznudio Mrđa, i dok svi čekaju da se on izvede, ne čeka Ađuru – direkt glavom udara Stevanovića, na ivici kaznenog i zasluženo dobija crveni karton. Ovo mu je već drug put u sezoni (meč u Kuli na početku), a bolje da poradi i na igri i na ponašanju. Sad ima i vremena, jer će na odmor, koji nudi FSS.
90’+2 – Mirić menja Ubiparipa. Nakon što je Tadić, konačno, izveo prekid, Brkić šalje glavom loptu pored gola. Željko, Željko...a trebao si svoj odbraniti u 40 minutu, hrabrim istrčavanjem.
90’+3 – Tek minut na terenu i već karton za Mirića. Kakva statistika.
90’+4 – Konačno i poslednji žuti karton (dvanaesti na meču), a dobija ga Bratić zbog prekršaja nad Mrđom, koga je odlično čuvao. Slaven šalje loptu pored gola (bar da je šutirao, nego je centrirao!), a posle toga čuje se i poslednji zvižduk Filipovića.

Subotičani se raduju, a FIRMA jasno poručuje igračima: “KUP JE NAŠ“. Ni ne pomišljajte na drugu soluciju. Sezonu ste “uprljali“ do kraja (deset poraza je PREMNOGO, a ni to, još, verovatno nije sve), tako da Vam ni Veniš pomoći neće, koliko osvajanje trofeja, kojim ćemo svi zajedno prekriti fleku, a onda sačekati podvlačenje crte i filtraciju redova. U budućnosti, sredina tabele ne sme biti izazov (a kanda će biti ove sezone), već sramota! Gledajte šta Vam je činiti...

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Milan Bojović

Bojke za Vošine pobedničke bojeve

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery19
Zukić15
Milosavljević15
Korać14
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12

Sećanja
dr Kosta HadžiOsnivač
dr Kosta Hadži

Nacionalni revolucionar, sportista i sportski radnik, kulturni poslenik, politički prvak, socijalni radnik i uglednik advokatskih organizacija. Začuđujuće je da se toliko energije našlo u venama ovog čoveka...