Vesti / Utakmice / "Brđani" pregaženi u ravnici

"Brđani" pregaženi u ravnici14.03.2010. 20:06

Autor: Grof Žekula(18)
Slavlje nakon utakmice
Slavlje nakon utakmice
U

18. kolu JSL, na “Karađorđu“,
FK VOJVODINA – FK ČUKARIČKI 4:0 (2:0)
Strelci: Mrđa u 16’ i 24’, Tadić u 75’ i Merebašvili u 85’ iz jedanaesterca.

FKV (trener Milan Đuričić): Brkić, Vulićević, Nestorović, Pleč, Đurišić, Ađuru, Medojević (87’ Tumbasević), Merebašvili (85’ Stjepanović), Tadić (80’ Katai), Bilbija, Mrđa (kapiten).

Čukarički (trener Simo Krunić): Radivojević, Okuka (kapiten), Popović, Kecojević, Višnjić (56’ Rnić), Trninić, Kiso (90’ Stanojević), Zavišić, Stojimirović, Petronijević (64’ Nedeljković), Grubješić.

Sudije: Grujić, Đurđević, Rasinac.
Kartoni: crveni Stojimirović (dva žuta – u 38’ i 63’ ), a po jedan žuti Okuka u 34’, Trninić u 84’; a od naših momaka-Merebašvili u 44’ i Vulićević u 67’.


Na svom debiju, na mestu čoveka koji predvodi tim sa klupe, Milan Đuričić je sa svojim pulenima, zabeležio vrlo ubedljivu pobedu, ali uprkos njoj vidljivo je i posve jasno da će imati jako puno posla u narednom periodu, kako bi sve ukomponovao na pravi način. Zasluženo su mu pripale ovacije, kako pre, tako i na kraju meča, ali vremena za slavlje nema – koliko od danas, treba da se zasuku rukavi i žestoko radi, kako bi se pojedini segmenti igre ispravili, jer su jako blizu mečevi od kojih nam zavisi spas (ako se šta spasiti može) čitave sezone. Taj ciklus počinje već narednog vikenda, gostovanjem u Smederevu, koje nismo pobedili u ovom prvenstvu, pa bi se valjalo revanširati za to i napraviti dobru uvertiru za mečeve sa klubovima koji su tabelarno ispred nas, a sve finiširati plasmanom u funale Kupa. Onda tek, praviti dalje planove, za ono što će tada čekati naše momke, do kraja sezone.

Meč sa Brđanima obeležio je, trenutno najbolji strelac JSL – kapiten Dragan. Po dva gola i dve asistencije (ako mu se izboreni penal, računa kao to) uz jasno zapažanje da mu je odgovarala ta uloga kada se izvuče na desni bok, a dopusti Bilbiji da kontroliše drugu polovinu napada. Sva ova četiri poena (hokejaški gledano) izborio je probojem po desnom boku, odakle je dva puta matirao Radivojevića u prvom, i dva puta asistirao u drugom delu igre.

Gruzijac je upisao konačno (zato što se baš svojski trudio da to učini, često ne dajući loptu nikome) svoj prvenac u nama omiljenom dresu i postao prvi stanovnik ove bivše Sovjetske republike koji je to učinio. To mu je, de facto, omogućio novi šef struke, jer nije dozvolio kapitenu Draganu da postigne het-trik iz penala, već je, a pre nego što ga je zamenio, loptu “gurnuo“ Merebi u ruke, a on je to krunisao pogotkom. Ne znam kakvi su Gruzijci kao ljubavnici, ali jedan mali savet za njega, koji mu i u tome, ali u fudbalu pogotovo, može pomoći – Mereba brate, pusti nekada partnera da završi akciju! Da si bio kolegijalniji, juče bi se i Bilbija proslavio.

Koliko god se raspravljalo u vezi pojačanja i novaca koje su u iste uložene, jedno je sugurno – naše NAJVEĆE pojačanje u ovoj sezoni je Miroslav Vulićević. Konstantnost koja ga krasi, je najbitnija stvar u sportu. Njegov pošteni odnos prema obavezama na terenu, uz trčanje (rekoh ranije da ga kandidujemo za maraton na OI u Londonu uz jednu obavezu-da celu trku istrči u Vošinom dresu) koje je takva da svi mogu da mu zavide (naročito Tadić), pa nije čudo, da je posle nekoliko meseci izrastao u ljubimca novosadske publike.

Kamo sreće da on i gosn Pleč mogu sve da urade u odbrani. Koliko ćemo samo problema imati na levom sektoru (tu je napred i Tadić koji nikako ne pripomaže) to niko ne zna. Istina je da je Nestorović odigrao svoju najbolju utakmicu od kad je stigao, ali jasnom taktikom-“Odmah se ja oslobađam lopte, da ne bi nešto pogrešio, ili se opet klizao“. Doza hrabrosti bila je vidljiva tek u nastavku meča, kad smo osigurali pobedu, pa je i on pohitao napred u par navrata. Sa druge strane, to je i realnost-on iza sebe NEMA halfa koji će trkom ispraviti grešku, jer pitanje je koliko “Đurišiću, mlad majore“ i može da trči. Tu se i krije najveća zamka za novog šefa struke, tih 20 metara loše pokrivenog sektora, preko kog će nam “brže“ ekipe praviti dar-mar. Juče je Ađuru imao vidan zadatak da to krpi, i u tome je uspeo, jer svedoči o tome činjenica, da nam je mreža ostala netaknuta prvi put od novembra i meča kod kuće sa Čačanima.

Kad je već tako kako je, moraju i drugi igrači doprineti značajno više defanzivnom delovanju-Tadić i Merebašvili pogotovo. Oni kanda računaju da su im “ruke slobodne“ kad gosti imaju loptu-NEĆE BITI. Tu je i kapiten juče, primerom,pokazao kako to treba da se radi. Pa ne možemo Medu i Ađurua (ili Tumbasa) ostavljati na nemilost, a pre poslednjeg bedema u kom nam škripi na polovini istog. Pomozite svi, dok se stvari ne uhodaju, pa i isprave kako-tako. Pomoći drugome u nevolji, je jedna od najvećih vrlina.

Pre osvrta na sam meč, još da istaknem jednu stvar koja ne sme da se događa i na kojoj mora puno da se radi (mada ne sumnjam da trener to zna i bez mene i bolje od mene) – da mi i ne bi došli u situaciju brzog protivudara protivnika, pas (onaj kratak i blizak) mora da bude znatno bolji (čitaj: sigurniji). Ne samo da onda odbrana ima predah, već je to ključ dizanja samopouzdanja u toku same utakmice, a ono je, upravo, preko potrebno nekima iz naše defanzive. Tu opet, “ovi napred“, moraju da pripomognu...Kanda se oko tog pomaganja, sve i vrti, kad smo mi u pitanju.

PRVO POLUVREME:
Ovacije Đumiju po izlasku na teren, dok Brka, Meda i Tadić pružaju podršku Nestoroviću.
3’ - Najava naše akcije koja će se forsirati. Tadić šalje loptu Mrđi na bok, on se izvukao i centrirao ka Bilbiji, koji uspeva da stigne do lopte pre halfova gostiju, ali prebacuje gol.
4’ - I gosti prete. Lagani i nedopustiv proboj kroz sredinu čine Petronijević i Zavišić, a akciju, šutem u Brkića, završava Grubješić.
8’ - Nestorović igra “na sigurno“ jer čim primi loptu, automatski je šalje u nazad. Za malo da nas to, opet, skupo košta. Đurišić se okliznuo (ja stvarno ne znam šta je s tim klizanjem i našim igračima?), pa Grubješić stiže do nje. Na našu sreću, gubi dragocene sekunde u pokušaju da se droblingom oslobodi pratnje, pa stiže tata Pleč – opasnost otklonjena, izbacivanjem u korner, nakon kog Đurišić , opet, greši i ne “čisti“ loptu van kaznenog prostora, pa se u prilici, posve sam na drugoj stativi, našao štoper Višnjić. Brka zaustavlja njegov pokušaj.
10’ –Tadić i Mereba igraju po levoj strani. Šta je Gruzijac uradio Trniniću, svedoči to da ovaj od juče ne skida Kosmodisk sa leđa. Nakon što mu je “izlomio leđa“ vraća loptu u sredinu ka Bilbiji, čiji je šut izblokiran.
12’ – Kako je Vule sprečio kontru gostiju, sa sve trkom u dijagonalu na levi bok i još iznudio aut za nas. Aplauz, nego šta.
Nemamo ozbiljnu ideju, Tadić traži od Nestora da mu daju loptu u napred, kad već tamo duplira i Mereba.
15’ – Mrđa opet probija desni bok i centrira ka Bilbiji. Kecojević je sada brži.
Usledio je aplauz za Mrđu, jer je očistio butinom kreč sa gol-aut linije –
klizećim startom je pokušao da dođe do lopte koja me je bežala.
16’ – 1:0. EVO MU NAGRADE – Katastrofalna i početnička greška Brđana. Ispucavanje halfa sa peterca, kao što se radilo pre 20 godina, završava na 20 metara od gola u noge Bilbije, koji odmah iz prve daje u napred ka Mrđi. Na njegov šut, nadovezala se katastrofalna reakcija Radivojevića i mi smo poveli. Dragan trči ka Severu i ljubi grb koji nama jako puno znači. Za njega, ne znam...
21’ – Pokušao je Meda šutem sa ivice kaznenog. Akciju su pripremili Mrđa i Bilbija, koji je odigrao povratni pas. Moralo je bolje.
24’ – Ađuru nonšalantno pušta Petronijevića da povuče loptu kroz sredinu. Pleč stiže da ispravi grešku Nigerijca.
24’ – 2:0. Strelac isti, sada asistencija Tadića. Slično odigrano kao kod prvog gola, samo što je sad Dragan posalo prangiju, koju Radivojević i nije mogao da zaustavi. Sad trči prema Severu u rukama pokazuje srce. Kanda ipak ima ljubavi u njemu...
26’ – Kapiten je ponovo probio desni bok, nakon asistencije Ađurua. Za delić sekunde je zakasnio sa šutem, pa traži Merebu u kaznenom. Kecojević glavom ne dozvoljava taj pas.
28’ – Ni njihov levi sektor odbrane nema rešenja za naše momke. Sad se tamo poigrava Mereba sa tri igrača u žutim dresovima, a šut mi ide pored stative. Mogao je i trebao asistirati.
31’ – Sad se Stojimirović poigrava na našem desnom boku. Sreća je, što je njegov centaršut, bio previsok za Grubješića.
34’ – Karton za Okuku zbog brutalnog starta nad Tadićem.
36’ - Grubješić glavom, šalje loptu pored gola. Sjajno je centrirao Okuka sa desnog krila, a u naletu na istu, u 16-ercu bili su i Stojimirović i Petronijević. Ovde su Nestor i Đurišić loše odreagovali i to vezano.
37’ – Lucidna igra Merebe, Mrđe i Bilbije. Sve iz jednog dodira, sa sve puštanjem lopte kroz noge Nemanje. Gosti su prozreli atak i zaustavili ga.
38’ – Prvi žuti karton za Stojimirovića.
40’ – Šut Medojevića, nakon kog loptu loše odbija golman gostiju. Natrčava na nju Mereba i toliko želi da je zakuca u gol da prebacuje isti. Ovo je bila šansa da tripliramo viđstvo, a Gruzijac je morao samo da “podbode“ loptu.
43’ – Sjajan šut Đurišića glavom (ima skok igru, trka je problem) nakon skraćenog kornera koji je izveo Bilbija. Radivojević se dobro pomučio da ne dozvoli još jedan pogodak u svoju mrežu.
44’ – Karton Merebi, jer je zaustavio kontru gostiju po desnom boku.

DRUGO POLUVREME:
47’ – Kakva šansa za goste. Da su tada postigli gol, ko zna kako bi se meč dalje odvijao. Petronijević i Grubješić su, po levom boku, napravili akciju za Stojimirovića, čiji šut ide tik pored gola. Sve je bilo sjajno izvedeno.
51’ – Odlična akcija Nestorovića i Mrđe, koji glavom loptu spušta Bilbiji, a on “iz prve“ odmah “u vatru“ ubacuje Merebu. Po boku mu sam šparta Vule, ali se Gruzijac odlučuje da loptu gurne u sredinu ka Bilbiji i greši, jer to čini prejako.
52’ – Bilbija odličnim kretanjem omogućava akciju Mrđe i Merebe – ovaj vraća kapitenu povratnu na 13 metara iskosa od gola, a šut mu je izblokiran.
53’ – Kakvu kontru imaju gosti – “5 na 3“ (od naših Nestor, Đurišić i Ađuru). Srećom po nas, njihov pokušaj prebacivanja lopte sa desne na levu stranu završava u autu...Opet smo bili miljenici sreće.
54’ – Aplauz Vuletu, što je oprobao šut sa 20-ak metara, nakon kornera i izbacivanja lopte van kaznenog prostora.
56’ – Rnić menja Višnjića, koji se žali na bol u butini.
57’ – Sad šutira i Zavišić sa ivice kaznenog prostora, iako mu je Stojimirović bio potpuno sam. I ovo je bilo opasno.
61’ – I Grubješić, ponovo, oprobava svoju levicu. Jel to oni nas pritiskaju?
62’ – Ko zna koja akcija Mrđe po desnom boku i centaršut na Bilbiju, čiji šut ide pored gola.
63’ - Sad simulira prekršaj Pleča, pa dobija drugi žuti karton. Sudija Grujić, šalje Stojimirovića u svlačionicu.
64’ – Odmah Nedeljković menja Petronijevića.
65’ – Sada asistencija Bilbije ka Mrđi kome lopta beži za nekoliko santimetara. Akciju je pripremio Nestorović, nakon što je vratio posed lopte koju je prethodno izgubio Tadić.
67’ – Sad i Vule dobija karton, zbog simuliranja prekršaja i rasprave sa sudijom.
69’ – Nestorović, koji se vidno oslobodio pritiska, sad sa Mebrebom priprema akciju za Nemanju, koji ne stiže do lopte.
71’ - Ista dvojica (Nestor i Mereba) sada odigravaju za Tadića. Njegov šut desnom nogom sa 18 metara je bio toliko “dobar“, da je lopta završila u autu na drugoj strani terena.
74’ – Mereba lomi protivničku odbranu i daje pas ka Mrđi, koji greši i ne vraća povratnu, već gubi njen posed.
75’ – 3:0. Sad nije sebičan i nakon što ga je Ađuru sjajno uposlio dubinskom loptom, a posle trka, Mrđa upisuje i asistenciju, jer pronalazi usamljenog Tadića na suprotnoj strani, kome nije teško da sa nekoliko metara ozvaniči pobedu FKV na ovom meču.
80’ – Katai menja posledenjeupisanog strelca na meču, Tadića.
81’ – Šprint Pleča po desnom boku. “Vidite deco, da mogu i to“, veli tata Pleč. Samo, sad se treba vratiti nazad, a to malo teže ide.
84’ – Meda seče akciju gostiji i daje loptu u napred ka Mrđi. Njegov trk, Brđani ne mogu da stignu, a Trninić ga ruši. Njemu karton, a prst Grujića je uperen na belu tačku. Morajm reći, da se odaje utisak, da je start postojao još van kaznenog prostora i da je Nišlija u crnom, mogao to i da izvuče van 16- erca. Zasluge kapitenu za trk i pad u istom.
85’ – 4:0. Iako smo svi očekivali da on i izvede udarac, sa klupe se traži da to učini Gruzijac. On je siguran, lopta u desnu, a golman u suprotnu stranu.
Odmah nakon toga, Merebu menja Slaven, a njih dvojica pokazuju neki čudan “rap pozdrav“!
87’ – I Janko ulazi na teren, napolje ide Meda.
90’ - Gosti vrše poslednju izmenu, Stanojević menja Kisa.

Po dva gola u svakom poluvremenu i konačno bez primljenog, i više nego dovoljno za trijumf i povratak na treće mesto na tabeli (Spartak svoj meč igra u sredu). Da li ćemo tamo i ostati, pre svega zavisi od naših igara u narednom periodu. Nema sumnje, da nas čeka žestok rad, jer greške od ranije moramo ispravljati u hodu, a vremena i nema puno. Zato i MORAMO više pomagati jedni druge na terenu. Sledećeg vikenda, sa više samopouzdanja otputovati u Smederevo i svim silama probati doći do nove pobede. To bi i bila sjajna predigra za sve ono što, nakon toga, sledi.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Milan Bojović

Bojke za Vošine pobedničke bojeve

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery18
Zukić15
Milosavljević15
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać10

Sećanja
Todor VeselinovićKralj strelaca
Todor Veselinović

Za njega nije bilo igrača koje ne može da predibla, nema situacije iz koje ne može da umiri loptu, ili je ne može uputiti gde je najpotrebnije...