Vesti / Fragmenti prošlosti / Na današnji dan - Kobnih deset sekundi

Na današnji dan - Kobnih deset sekundi08.03.2010. 08:22

Autor: fkvojvodina.com(0)
Oklagija je ipak bila jača
Oklagija je ipak bila jača
0

8.03.1967.

Posle pobede od 1-0 u prvom meču četvrtfinala Kupa evropskih šampiona, Novosađanima je preostala nada i zebnja, da će pogodak Stančića biti dovoljan za prolaz u polufinale najelitnjieg evropskog klupskog takmičenja.

Revanš u Glazgovu je bio zakazan za osmi mart, a za nesretnike koji nisu uspeli da odu na ovaj duel, Radio Beograd je "obezbedio“ prenos drugog poluvremena utakmice. Za ovaj meč Bane Stanković je mogao da računa na Pušibrka i Trivića, ali ne i na novopridošlo pojačanje Josipa Zemka, jer nije dobio dozvolu od UEFE da zaigra na ovoj utakmici. Putovanje Novosađana ka Glazgovu kao da je najavljivalo sportsku tragediju. Avion kojim su krenuli iz Beograda već prilikom poletanja morao je da se vrati na pistu zbog kvara. Na aerodromu u Frankfurtu posle pokušaja uzletanja takođe se dogodio kvar na avionu, zbog čega je odložen nastavak leta za Škotsku. Nakon što su konačno stigli u Glazgov, Novosađane je sačekalo pasije vreme i vest da će meč posmatrati 70000 vatrenih navijača škotskog tima.

Vojvodina je tog 8. marta nastupila u sledećem sastavu: Pantelić, Aleksić, Radović, Sekereš, Brzić, Nešticki, Rakić, Dakić, Radosar, Trivić, Pušibrk. Novosađani su meč započeli bez treme i straha. Do kraja poluvremena Vojvodina je promašila tri kolosalne šanse dok Škoti ni jedanput nisu ozbiljnije ugrozili gol golmana Pantelića.

Drugo poluvreme donelo je preokret. Škoti nošeni gromoglasnom podrškom publike sve ozbiljnije su stezali obruč oko Pantelićevog gola i u 58. minutu preko Čalmersa stigli do vođstva i poravnanja ukupnog rezultata. Nakon ovog gola, oba tima su spustila gard i krenula ka golu suparnika. U 84. minutu Pušibrk je imao šansu da reši meč i odvede Vojvodinu u polufinale. Neometan i potpuno sam, primio je loptu na 6 metara od gola, ali je dugo oklevao i njegov šut je izblokiran u korner.

Vreme predviđeno za igru polako je isticalo i činilo se da će odluka o pobedniku pasti tek nakon treće utakmice između ova dva tima. Rukovodstva klubova su po isteku 90. minuta započela pregovore gde će se igrati "majstorica", ali je u tom trenutku Džonston pogodio Radovića u telo i iznudio korner. Lenoks je izveo udarac sa ugla, a lopta je u luku poletela ka srcu šesnaesterca Novosađana. Pantelić je istrčao da je uhvati, ali ga je Čalmers grubo zadržao rukama tako da nije mogao da dođe do nje. Lopta je nastavila svoj put do glave Mek Nila, koji ju je bez problema plasirao u praznu mrežu Novosađana. Sudija je umesto faula pokazao da Vojvodina treba ponovo da krene sa centra. Uzaludni su bili protesti Novosađana. Suze, neverica i bol. Čim je lopta krenula sa centra nesigurni sudija Karlson iz Švedske označio je kraj meča. Nepravda je trijumfovala i Vojvodina je nesretno završila svoje prvo učešće u kupu šampiona.

Malo je reći da je to bila sportska tragedija. Vojvodina je pet decenija čekala da se probije u sam vrh evropskog fubala, ali poslednjih deset sekundi ovog meča su sprečile crveno-bele da nastave svoj put ka finalu! Još više je ovaj poraz boleo nakon što je Setlik osvojio kup šampiona, a jedini poraz u čitavom takmičenju je doživeo upravo od Vojvodine.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Enver Alivodić

Agresivnost i hitrina jesu ono po čemu sam prepoznatljiv, ali istovremeno voleo bih da sam mirniji u završnici!

Lista strelaca
Zukić8
Ivanović7
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery16
Milosavljević15
Zukić14
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać8

Sećanja
Todor VeselinovićKralj strelaca
Todor Veselinović

Za njega nije bilo igrača koje ne može da predibla, nema situacije iz koje ne može da umiri loptu, ili je ne može uputiti gde je najpotrebnije...