Vesti / Utakmice / Juriš na Temišvar!

Juriš na Temišvar!10.02.2010. 22:25

Autor: fkv.com team(4)
F

udbalere Vojvodine u petak 11. februara od 14h, na pripremama u Antaliji, čeka poslednja provera pred povratak u Novi Sad (ako se nešto ne dogodi i boravak u Turskoj, zbog lošeg vremena u srpskoj Atini, ne produži). Jeste poslednja, ali i najozbiljnija – rumunski Temišvar, pa će tako, na Mediteranu, mačeve isukati jedan bački i jedan banatski klub. Ne tako davno, 6. septembra prošle godine, snage smo odmerili i u Temišvaru – tada je rezultat bio 1:1. Boje ovog kluba brani (a baš i brani gol) bivši golman ivanjičkog Javora i golman reprezentacije BiH (po izboru Ćire Blaževića), Nemanja Supić. Možda naša najveća šansa, da konačno zabeležimo prvi trijumf u Turskoj, leži u činjenici, da su Temišvarci, dan pre meča sa “Starom damom“ srpskog fudbala, igrali na istom mestu, sa bivšim klubom našeg Saše Todića, Tavrijom iz Simferopolja (doduše, “samo“ 60 minuta, jer je kod rezultata 0:0 meč prekinut zbog mraka – i na reflektore je uticalo loše vreme), pa će na duel u petak poslati rezervni sastav.

Trenutno četvrtoplasirani tim rumunske lige, koji iza sebe na polusezoni, iz 17 odigranih mečeva ima 31 osvojeni bod (8 pobeda, 7 nerešenih duela i samo dva poraza - najmanje u ligi), što je samo tri manje od vodećih Kluža, Uniree iz Urzićenija (učesik LŠ, nastavlja takmičenje u LE) i Steaue, ali sa istim saldom kao petoplasirani Rapid i sa bodom više od 6. – og Vasluia (odlično svedočanstvo o kvalitetu lige i zanimljivoj borbi za titulu i mesta u narednim evro–nadmetanjima), moći će na proleće da se posveti samo domaćim takmičenjima, jer su svoju ovosezonsku evro–avanturu okončali. Naime, nakon prošlogodišnjeg osvajanja vicešampionske titule, učestvovali su u kvalifikacijama za najjače evropsko takmičenje, gde su u prvom kolu eliminisali Šahtjor iz Donjecka (aktuelni vlasnik trofeja UEFA Kupa), ali su u odlučujućoj rundi bili zaustavljeni od nemačkog Štutgarta. Takmičenje su nastavili u Evro Ligi, gde su, u konkurenciji zagrebačkog Dinama, Ajaksa i Anderlehta, “osvojili“ poslednje mesto u grupi.

Istorija ovog kluba je vrlo zanimljiva i kontroverzna. Zvanično postoji tek od 2002. godine, a sadašnje ime nosi od 2008. godine. Fudbal se u Temišvaru počeo razvijati nastankom FK Politehnike još davne 1921. godine – baš na Tehničkom (Politehničkom) univerzitetu u ovom mestu, na predlog budućeg rektora univerziteta, a tada profesora matematike na istom, Trajana Laleskua. Klub je uspeo da “izdrži“ sve nalete vremena i komunističke diktature (iako nikada nije bio prvak države), ali ne i nalete modernog doba. Nakon rušenja komunističkog režima i svrgavanja bračnog para Čaušesku sa vlasti, Rumunija se otvorila, a sa njom i fudbalski klubovi, prema zapadu i novim investicijama. Vlasnik kluba postaje Italijan Klaudio Zambron, koji je toliko “uspešno“ vodio klub, da je on 1995. godine ispao u niži rang takmičenja. Tada je sve počelo da “puca po šavovima“ – klub se 2000.- te čak “preselio“ u Bukurešt. U sezoni 2001/02, klub iz prestonice, AEK Bucharest, na čijem je čelu bio Anton Dobos, izborio je ulazak u najjače rumunsko takmičenje. Sada on “seli” čitav svoj klub u Temišvar, uzima ime FC Politehnica AEK Timisoara, ali i grb i boje prave Politehnike (originalni klub, sada u Bukureštu, završava u četvrtoj ligi). Tako je rođen sadašnji klub.

Na scenu, ne tako davno, stupa gorepomenutu Italijan i pred Sudom za arbitražu u sportu (april 2008.) dobija spor protiv Politehnike (da samo onaj klub u Bukureštu može da “raspolaže” imenom, grbom i istorijom Politehnike) – tako Temišvarci MORAJU (pod jakim pritiskom FIFA) da u julu 2008. godine, klub preimenuju u TEMIŠVAR (Timisoara) i kao takvi, sada i sa novim grbom, nastave takmičenje. Uprkos svemu ovome, ovaj klub ima ubedljivo najveću posetu na utakmicama domaćeg prvenstva i jedan je od najpopularnijih u Rumuniji. Tome doprinosi izuzetno jak “anti–Bukurešt” stav navijača ovog kluba, koji redovno pune domaći “Dan Paltinisanu”, ali i ostale stadione širom zemlje naših severnih suseda.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Enver Alivodić

Agresivnost i hitrina jesu ono po čemu sam prepoznatljiv, ali istovremeno voleo bih da sam mirniji u završnici!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery19
Zukić15
Milosavljević15
Korać14
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12

Sećanja
Stevan NeštickiNedosanjan san
Stevan Nešticki

Tragična smrt koja ga je zadesila nakon odlične igre za mladu reprezentaciju Jugoslavije protiv ČSSR u Novom Sadu (2:0) na kojoj je bio kapiten našeg tima, prekinula je njegove fudbalske snove...