Vesti / Aktuelno / Turska, čin treći

Turska, čin treći 07.02.2010. 12:23

Autor: Grof Žekula, Minja(3)
U

ponedeljak 8. februara, fudbaleri Vojvodine će u Antaliji, imati treću i pretposlednju pripremnu utakmicu - protivnik, nakon dva uvodna remija protiv Košica i Sigme, biće im ukrajinska Vorskla.

Ovaj klub osnovan je 1955. godine kao FK Kolhoznik, a tek od 1984. godine nosi ime po reci koja protiče pored grada Poltave, iz koga i dolazi ovaj klub. Danas moderan univerzitetski centar, a nekad sedište ukrajinskih Kozaka, čuven po tome što je u njemu rođen veliki Nikolaj Vasiljevič Gogolj (pisac “Taras Buljbe“ i “Mrtvih duša“) i što je upravo tu, veličanstvenom pobedom Petra Velikog u leto 1709. godine nad Šveđanima, počeo uspon ruske imperije.

FK Vorskla je, od sezone 1996/97. učesnik najelitnijeg ukrajinskog takmičenja, trenutno zauzimaju desetu poziciju na tabeli, jer su u 16 kola uspeli da zabeleže četiri pobede i sedam nerešenih rezultata i tako osvoje 19 bodova. Za vodećim Dinamom iz Kijeva zaostaju 23 boda, a u prvom kolu prolećnog dela sezone, baš na dan kada, nama omiljeni klub, bude dočekao kulski Hajduk, momci iz Poltave će put Donjecka na megdan sa Šahtjorom.

Najblistaviji trenutak kluba koji nam je sledeći protivnik, je upravo vezan za duel sa Šahtjorom – naime, 31. maja prošle godine, ekipa Vorskle je uspela da, u finalu kupa Ukrajine, pobedi ovog redovnog učesnika evro – takmičenja sa 1:0 i tako se domogne trofeja. Svi simpatizeri i navijači “Stare dame“ se nadaju, da će ovo biti susret aktuelnog osvajača ukrajinskog i budućeg osvajača srpskog kupa!

Možda će najveća šansa našeg tima na meču u ponedeljak biti činjenica, da se u danu koji prethodi duelu, održava drugi krug predsedničkih izbora u ovoj velikoj zemlji, pa će, nadamo se, domaći igrači “osluškivati“ rezultate istih i manje misliti na igru. Inače, za Vorsklu nastupaju i bivši igrač Železnika i Zete Jovan Markoski i reprezentativni kolega našeg poslednjeg pojačanja Daniela Mojsova, Filip Despotovski, koji je svojevremeno nosio dresove OFK Beograda, Bežanije i Mačve, a već je zabeležio sedam igara u dresu makedonske reprezentacije.

Za očekivati je nešto novo iz “kuhinje“ šefa struke Branka Babića i još neku proveru određenog sistema, formacije i taktike, pa zato čekamo da nas igrači obraduju jednom pobedom sa zimskih priprema. Savladati tim čije je vlasništvo trofej njegove zemlje, je imperativ sam po sebi.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Jovo Bosančić

Najdraži momenat mi je bio kada smo izbacili Mančester Junajted iz kupa. Igranje u Premijer ligi je bilo ostvarenje mog sna!

Lista strelaca
Zukić8
Ivanović7
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery16
Milosavljević15
Zukić14
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać8

Sećanja
FK Vojvodina u prošlostiJedan jedini klub
FK Vojvodina u prošlosti

Priča Fudbalskog Kluba Vojvodina započinje u proleće sad već davne 1914. godine. Dok se svet spremao za rat, grupa omladinaca rešila je da osnuje fudbalski klub...