Vesti / Fragmenti prošlosti / Fragmenti istorije - naša znamenja (2. deo)

Fragmenti istorije - naša znamenja (2. deo)30.12.2009. 22:32

Autor: fkvojvodina.com(0)
Grb Novog Sada
Grb Novog Sada
G

rb slobodne kraljevske varoši Novog Sada.

Na polju plava štita stoje tri okrugle kule srebrne boje, od kojih svaku sredom i odgore opasuje nadstrešnica; kule stoje pojedince svaka za sebe, sazidane od neotesana kamena, nadstrešnica gornjeg im dela je zupčasta, kapije su im zatvorene, prozori otvoreni i udešeni za pucanje. U redu stoje jedna pored druge kraj valovitog Dunava, koji zeleno polje preseca; srednja je nešto viša i šira, nad njom se leprša Nojev golub. Rubom štita ide ova natpis: Pečat slobodne kraljevske varoši Novog Sada.

Tri kule u varoškom grbu jesu simbol pređašnjeg značaja varoši i uloge, koju je igrala pre oslobođenja. To znači, da je Novi Sad prva varoš, koja je iz militarnog šanca postala, te tako se tri kule odnose na provincijalisanje graničarskog šanca.

Valoviti Dunav, što preseca zeleno polje i Nojev golub, koji se leprša, odnose se na negdanje plavljenje mesta, na kome je varoš i još više hoće da iznese kako je varoš oživela posle burnih ratova. Poplava turskih ratova, koja je zbrisala stanovnike ovoga kraja, načinila je kraj među Dunavom i Tisom užasnom naplavom. Posle velikog potopa nastao je blagosloveni mir, blagi sunčevi zraci padali su na zemlju pustoša, na kojoj postanak nove slob. kr. varoši beše prvi značajniji momenat života u razvitku. Ujedno i zaloga blagoslovenom miru, koji se već stalno odomaćio u ovom predelu. Nojev golub sa maslinovom grančicom u kljunu iznad tri kule Novog Sada jeste simbol turske poplave i mira, koji je po tom nastupio. Tako se ima razumeti simbolično značenje goluba. koji se nalazi u grbu, iznosi nam preporođaj varoši posle turskih ratova. Na nov život se probudila ova okolina i odma iza grozne pustoši javlja se ljupko cvetanje.

Simbol te nade je u varoškom grbu onaj golub, što se leprša nad kulom u sredi, s maslinovim grančicom u kljunu, koja prestavlja po rečima diplome Nojeva goluba. Ako posmatramo varoški grb u pravom mu značenju a ne u prenesenu smislu, onda valoviti Dunav koji otiče preko zelene livade i kraj njega podignute tri kule, kojima su prozori otvoreni i za pucanje udešeni a kapije zatvorene znači: na dunavskoj obali na zelenoj livadi nazidani Petrovaradinski Šanac, koji je već zatvorena varoš, zbog čega i jesu mu kapije zatvorene, dokle otvoreni prozori znače onu važnost, koju i diploma iskazuje, da i u buduće bude odbrana petrovaradinskoj tvrđavi. U tome se sastoje znamenja na grbu sl. kr. varoši Novog Sada.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Milan Bojović

Bojke za Vošine pobedničke bojeve

Lista strelaca
Zukić8
Ivanović7
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery16
Milosavljević15
Zukić14
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać8

Sećanja
Jozef VelkerVođa "milionera"
Jozef Velker

Od tih prvih utakmica pa sve do 1951. godine Jozef je uvek bio ako ne najbolji onda jedan od onih koji je srce ostavljao na terenu...