Vesti / Aktuelno / In Memoriam: Ilija Pantelić (1942-2014)

In Memoriam: Ilija Pantelić (1942-2014)18.11.2014. 08:17

Autor: fkv.com Team(3)
U

godini velikog jubileja FK Vojvodina, kada klub obeležava 100 godina postojanja, nastavljen je tužni niz odlazaka najvećih Vošinih legendi sa ovog sveta. Nakon Vujadina Boškova, Ivice Brzića i Petra Nikezića, plejadi crveno-belih velikana juče se, nažalost, pridružio i slavni golman Ilija Pantelić.

Pantelić je rođen u selu Kozice kod Banja Luke 2. avgusta 1942. godine. Fudbalom je počeo da se bavi u Novim Kozarcima još dok je pohađao osnovnu školu, a potom u juniorskom timu „BAK“-a iz Bele Crkve 1958. godine. Jedno vreme bio je na golu «Radničkog" iz Sombora i tada je debitovao u mladoj reprezentaciji Jugoslavije.

Od 1961. do 1969. godine igrao je za Vojvodinu i u tom periodu ona je postala prvi put u svojoj istoriji šampion države. Za crveno-bele odigrao je 348 zvaničnih utakmica (176 u prvenstvu) i postigao 11 golova.

Zabeleženo je, kao kuriozitet, da je Pantelić na utakmici protiv Trešnjevke u Novom Sadu postigao tri gola sa bele tačke, a na utakmici protiv Atletika postigao gol iz igre, što je jedinstven slučaj u istoriji Kupa evropskih šampiona, da je golman iz igre dao gol protivničkoj ekipi!

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je osamnaest utakmica. Čuvao je mrežu reprezentacije na dve finalne utakmice na prvenstvu Evrope 1968. godine protiv Italije (1:1 i 0:2). Odigrao je, takođe, tri utakmice za mladu i dve za „B“ reprezentaciju Jugoslavije.

Posle Vojvodine, fudbalsku karijeru je nastavio u Francuskoj, gde je odigrao (za osam godina) preko 400 utakmica u Rasingu iz Pariza, Olimpiku iz Marselja, Bastiji sa Korzike i Pari Sen Žermenu iz Pariza, u kojem je bio igrač, kapiten i trener ekipe. Osvojio je duplu krunu Francuske - i kup i prvenstvo.

Po povratku u Novi Sad angažovao se na utemeljenju sistema obuke mladih fudbalera, pa su iz škole Vojvodine iznedreni mnogobrojni talentovani igrači i reprezentativci - Dunđerski, Šaula, Bajčetić, Miodrag Pantelić, ...

Ilijini puleni su bili pioniri Vojvodine, koji su više puta bili prvaci države, kao i više generacija juniora i kadeta koji su, takođe, osvajali Kup i prvenstvo države, pobeđivali na turnirima u zemlji i inostranstvu.


Datum i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.

Slava velikom golmanu.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Milan Bojović

Bojke za Vošine pobedničke bojeve

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery16
Milosavljević15
Zukić14
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać8

Sećanja
Stevan NeštickiNedosanjan san
Stevan Nešticki

Tragična smrt koja ga je zadesila nakon odlične igre za mladu reprezentaciju Jugoslavije protiv ČSSR u Novom Sadu (2:0) na kojoj je bio kapiten našeg tima, prekinula je njegove fudbalske snove...