Vesti / Aktuelno / FK Šajkaš - tim koji je uveo Vojvodinu na fudbalsku mapu sveta

FK Šajkaš - tim koji je uveo Vojvodinu na fudbalsku mapu sveta13.10.2014. 08:27

Autor: fkv.com Team(0)
Fudbaleri Vojvodine i Šajkaša 1922. godine
Fudbaleri Vojvodine i Šajkaša 1922. godine
V

ojvodina je tokom svog stoletnog postojanja ukrstila sportska koplja sa timovima sa svih kontinenata na kojima se organizovano igra fudbal. Putujući i igrajući u raznim državama, Vojvodina je gradila puteve saradnje i sportskog prijateljstva. Međutim, ako mora da se traži jedan klub koji zaslužuje iskreno prijateljstvo Vojvodine, onda je to svakako „Šajkaš" iz Kovilja.

Nakon osnivanja kluba 6. marta 1914. godine i uigravanja tima, uskoro je došao red i na prvi meč. Vojvodina je prvu utakmicu odigrala u junu 1914. godine, ali ne u Novom Sadu već u Kovilju protiv lokalnog kluba „Šajkaš“ (osnovan 1908. godine). Motiv za odabir ovog protivnika bila je namera Jovana Ljubojevića da impresionira i pobere simpatije kod izvesne žiteljke ovog sela (pored brojnih napora identitet ove dame je nemoguće utvrditi). Ne treba smetnuti sa uma da su Koviljčani tada ugostili jedan „divlji“, formalno neregistrovani srpski klub, čime su potomci hrabrih Šajkaša još jednom potvrdili hrabrost i karakter ljudi ovog kraja. Vojvodina je nastupila u dresovima svetlo plave boje, koje sašila majka fudbalera Milorada Milićevića. Prvu nit u dugačkom zlatnom vezu FK „Vojvodina“ izvezli su sledeći igrači: Svetozar Jocković, Jovan Ljubojević, Milorad Milićević, Dušan Kovačev, Jovan Jocković, Ozren Stojanović, Uroš Čakovac, Živojin Ćeramov, Predrag Stojanović i Sava Šijakov. Vojvodina, iako je tada bila novorođenče, uspela je da nanese domaćinima ubedljiv poraz od 5:0.

Od tada su prijateljske veze između Vojvodine i Šajkaša nikle i nikada ničim nisu bile pomućene. Svi ljubitelji Vojvodine uvek će se sećati i to stalno podvlačiti, da je baš Šajkaš bio taj koji je prvi prihvatio novosnovanu Vojvodinu, koji joj je prvi pružio ruku prijateljstva. Iz redova Šajkaša Vojvodina je dobijala mnoge talentovane igrače. Sve to pokazuje da Vojvodinu sa Šajkašom povezuje prijateljstvo koje neprekidno traje punih 100 godina, a koje će trajati dok oba kluba budu postajala.

Uzevši sve ovo u obzir, Voša će u sredu, 15. oktobra, u okviru proslave veka postojanja gostovati u Kovilju i odigrati "reprizu" meča koji ju je uveo na fudbalsku kartu Evrope i sveta.

Program:

- mesto dešavanja: Kovilj, 15. oktobar 2014. godine
- prijateljska utakmica: Šajkaš-Vojvodina u 15h
- otvaranje izložbe povodom stogodišnjice FK Vojvodina: hol OŠ "Laza Kostić" u Kovilju u 17:45h

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Jovo Bosančić

Najdraži momenat mi je bio kada smo izbacili Mančester Junajted iz kupa. Igranje u Premijer ligi je bilo ostvarenje mog sna!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery18
Zukić15
Milosavljević15
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać10

Sećanja
FK Vojvodina u prošlostiJedan jedini klub
FK Vojvodina u prošlosti

Priča Fudbalskog Kluba Vojvodina započinje u proleće sad već davne 1914. godine. Dok se svet spremao za rat, grupa omladinaca rešila je da osnuje fudbalski klub...