Vesti / Aktuelno / Nastavak obeležavanja jubileja

Nastavak obeležavanja jubileja05.10.2014. 20:02

Autor: fkv.com Team(0)
U

okviru proslave jubileja 100 godina postojanja FK “Vojvodina” će u sredu, 8. oktobra, u Mošorinu odigrati prijateljski meč sa tamošnjim FK „Miletić“.

Poznata je činjenica da je u Mošorinu rođen prota Đorđe (Georgije) Živanov, jedan od osnivača FK „Vojvodina“. On je, između ostalog, jedno vreme vršio i funkciju sekretara kluba i sa te pozicije obezbedio da “Vojvodina” dobije svoj tadašnji i današnji dom – stadion “Karađorđe”. Prota Živanov je dostojno vršio sveštenički poziv i umnogome doprineo duhovnom i kulturnom razvoju naroda Šajkaške oblasti. Baš iz tih razloga, položio je svoj život na oltaru otadžbine, kada je zajedno sa svojim sunarodnicima bačen u zaleđenu Tisu početkom 1942. godine od strane fašističkih hordi. Srpska pravoslavna crkva uvela je protu Živanova u red novomučenika 1961. godine. Tako je Vojvodina postala jedan od retkih klubova na svetu među čijim se osnivačima našao i jedan svetac.

Delegacija FK “Vojvodina” će tog dana oko 12:30 položiti cveće kraj biste Svetozara Miletića u Mošorinu, a za 14 časova zakazan je početak fudbalskog meča između dve ekipe. Takođe, biće održano i predavanje pod nazivom “Od sportiste do sveštenomučenika – prota Georgije Živanov” na kojem će govoriti arhijerejski namesnik protojerej Ostoja Nijemčević, protojerej Branko Ćurčin i direktor Arhiva grada Novog Sada, profesor Petar Đurđev.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Goran Smiljanić

Želim da se na kraju ove sezone radujem trofeju, mojoj pozitivnoj promeni i Voši o kojoj priča Evropa!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery19
Zukić15
Milosavljević15
Korać14
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12

Sećanja
Dobrosav KrstićSkromni as
Dobrosav Krstić

On je tako dobro pazio Puškaša na Nep stadionu 1956-e, uvek je bio kraj njega, uvek je bio brži, uvek mu je odnosio loptu i činio je to na tako fer način, takoreći bez dodira...