Vesti / Utakmice / Vojvodina 3-0 Borac (Čačak) - Kroz Grofov monokl

Vojvodina 3-0 Borac (Čačak) - Kroz Grofov monokl22.11.2009. 20:57

Autor: fkvojvodina.com(6)
Neumorni Grof beleži sve
Neumorni Grof beleži sve
D

vanaesto kolo Jelen super lige.
Stadion ’’Karađorđe’’, 21. novembar 2009. godine.
FK Vojvodina – FK Borac Čačak 3:0 (2:0).
Strelac – Kapiten Dragan u 16, 29. i 55. minutu.
Sudija Marušić (pomagali mu Mrkić i Kurčubić) pokazao žute kartone Pleču (23. minut), Spasojeviću (7. minut) i Prtenjaku (47. minut).

FKV (trener Branko Babić) – Brkić, Vulićević, Kizito (Peković od 77. minuta), Pleč, Lovrić (Karan od 88. minuta), Ađuru, Tumbasević, Medojević (Stjepanović od 62. minuta), Aleksić, Tadić, Mrđa (kapiten).
Na klupi još sedeli, a poneko i pomalo trčkarao iza gola – Kesić, Gvozdenović, Maksimović, Lakić.
FKB (trener Miodrag Martać) – Grahovac, Dunjić, Pejović, Roča Alves, Milunović, Davidov (Đoković od 65. minuta), Mugoša, Stojčev (Prtenjak od 39. minuta), Kostić (kapiten), Marić (Knežević od 52. minuta), Spasojević.

Druga utakmica za redom, na našem ’’Karađorđu’’, na kojoj smo goste ispratili sa tri ’’komada’’ u mreži. Nakon Požarevljana, Čačani su juče dobili svoju ’’porciju’’, pa je sada svima jasno, da se ne mučimo toliko na svom bunjištu od kad je Sosa počeo da vodi ’’Lale’’. Disciplina, pa i onda kada ne igramo dobro, je jako vidljiva, pa je to onaj preko potreban i krupan napredak koji je doneo i u rad uneo gos’n Babić. Nema sumnje da ovo beše dobra uvertira (više rezultatski nego po prikazanoj igri) za meč sezone, koji nas na istom mestu, u isto vreme, čeka u sredu u Kup takmičenju.

Na konferenciji za štampu nakon meča, trener gostiju Martać izjavio je da je sve rečeno kada primiš tri gola, a sa druge strane, naš strateg je mudro konstatovao da je nedostajao kvalitetan pas, da je srednji red podbacio u toku većeg dela meča i da moramo mnogo bolje da ’’držimo’’ loptu u svom posedu. Jedna od najvećih vrlina kod čoveka je samoukorevanje, pa iako smo, kad bi se gledao samo rezultat, lako odneli pobedu, Sosa jasno vidi celu sliku i ne želi da je sakrije, jer samo tako i može da učini korak više sa timom koji predvodi, a da mi svi koji gledamo momke u crveno – belom dresu, počnemo da uživamo i u igri i u rezultatu, što Sosa i pokušava da napravi, od onog momenta kad je zaseo na klupu našeg voljenog kluba.

Gostima nije pomogla ni činjenica da su ovoga puta ’’metnuli’’ Grkajca u protokol, pa su sada na zelenom terenu, kao onomad za zelenim stolom, izgubili 3:0. Probali su jasnom taktikom sa samo jednim isturenim igračem i dupliranjem po levom boku, da dođu barem do boda. Neću da ulazim u probleme njihove igre, ali mi se čini da oni i nisu tako loše odigrali veći deo meča, ali koliko su puta kiksnuli u odbrani, govori činjenica da su uspeli u onome u čemu niko nije – Kapiten Dragan im je iz četiri pokušaja dao tri gola (75% za statističare) i time je oborio svoj lični rekord (u procentualnom smislu). Draganov drugi het – trik ove sezone, prvi na domaćem terenu, pa se može reći da je zaista zaslužio platu.

Kad smo kod toga, u toku nedelje su igrači primili pare i za decembar, samo što, za razliku od radnika u čitavoj Srbiji, oni su primili za mesec u napred, a ne za decembar prošle godine! Dobra taktika uprave, jer su onako razdragani (a predvođeni Draganom) izrešetali mrežu Grahovca, pa to isto očekujemo i u sredu, pa i u poslednja tri kola jesenjeg dela prvenstva. Onda ćemo i podvući crtu, kako to i dolikuje, kad usledi prvenstvena pauza.

Upkos tom uspešnom Mrđinom obračunu sa golmanom Borca, juče je briljirao još jedan igrač koji može da ponese epitet igrača utakmice – ovo je Dušan Tadić kakvog svi očekujemo kao ozeblo sunce već godinama (neka bude mesecima). BRAVO i od mene OGROMAN aplauz. Trka, borba, potezi, driblinzi, asistencije...Još malo da radi (može i puno) na centaršutu i da nastavi ovo gorepomenuto, pa neće više biti, ovde uobičajenih, kritika na račun njegove igre, a ja ću i dalje aplaudirati kad god zasluži, pa ako treba i stojeći. Ne znam koliko mu je u toj igri pomogla činjenica da je prethodnog dana proslavio 21. rođendan (pa je sad i po američkom zakonu punoletan i može da kupuje alkohol u prodavnici), ali ako treba, mi ćemo njegov rođendan početi da proslavljamo pred svaki meč, dok god nosi dres Vojvodine, kao da je neki afrički, azijski, ili istočnoevropski (neka bira sam, to mu je poklon od mene), oligarh.

Bejah jutros i u nekoliko kladionica da predložim vlasnicima istih nešto – igru ’’Kada će Željko Brkić primiti prvenstveni gol’’! Komotno da uložim nešto novaca na ’’Neće do polusezone’’, pa da i ja jedared pokupim ’’kajmak’’ iz ove institucije srpskog društva, jer mu to, kako kažu u žargonu, dođe ’’sigurica’’. Aplauz i njemu, ali je onaj najveći, uz ovacije sve tri tribine ’’Karađorđa’’ na kojima prebivaju navijači i simpatizeri ’’Stare dame’’ srpskog fudbala, dobio njen bivši (daće Bog i budući) član Milan Davidov!

Za sve vas koji ste bili na utakmici i za decu iz osnovnih škola koja nisu (ne moram valjda kuckati ’’OPET’’), pa ona nova tribina definitivno ’’dođe’’ kao konstrukcija koja ima zadatak da podupire semafor, jer po zakonima fizike isti ne bi mogao da ’’stoji’’ u vazduhu, to sve na terenu bejaše ovako :

Meč se otvara, kako to i dolikuje, minutom ćutanja za preminulog Patrijarha, a ’’FIRMA’’ širi transparent na kome piše ’’Patrijarh Pavle svetitelj među Srbima’’.
2. minut – Stojčev je probio levi bok (tu, kao što rekoh, dupliraju on i Marić) pa centaršutem pokušava da nađe jedinog isturenog Spasojevića. Pleč šalje loptu u korner, kojim gosti i otvaraju meč.
3. minut – Kizito i Ađuru vraćaju akcijom po levom boku. Lopta ide ka Tadiću, koji želi da je prosledi Mrđi. Golman Grahovac je brži.
6. minut – Sa 25 metara razdaljine, iz slobodnjaka, pokušava Tadić. Tukao je po sredini gola pod prečku, ali je ta lopta lak plen za golmana gostiju.
7. minut – Karton za Spasojevića, zbog brutalnog starta nad Vuletom. On, Pleč i Ađuru su do tog trenutka igrali akciju na ’’petoparcu’’.
14. minut – Koliko nas ’’nema’’ na terenu govori činjenica da Sosa prvi put ustaje sa klupe i glasno viče. Neaktivni smo, a većina kao da i nije na terenu. Brzo će ova ’’vika’’ uroditi plodom.
15. minut – Opet akcija gostiju po levom boku. Učestvuju Stojčev, Marić i Pejović. Pleč je opet primoran da pošalje loptu u korner, a zatim pokazuje, držeći se za butinu, da ga je nešto zabolelo. Sve prekide izvodi Mugoša, a Mrđa se vratio i skokom otklonio opasnost. Sosa reaguje i za svaki slučaj šalje Pekovića na zagrevanje, iza gola ispod severne tribine ’’Karađorđa’’.
16. minut – 1:0. ’’Ipak sam jako brz na kratkim deonicama’’. Mrđa dobija dubinsku loptu i odličnim trkom i kontrolom lopte vara Milunovića i Pejovića (hteo da pripomogne halfovima), na kraju i Grahovca i dovodi nas u vođstvo. U toku proslave posle gola, ljubi i grb na dresu. Traka oko ruke i taj isti grb obavezuju!!!
18. minut – Posle kornera gostiju maestralan potez Janka i pokušaj da odigramo brzu kontru. Tumbasević je sjajno uposlio Tadića i prebacio težište igre kao kvoterbek u američkom fudbalu. Dušan produžava ka Medi, ali on se spetljao i loše primio loptu koja mu beži, pa gosti stižu da prekinu akciju.
21. minut – ’’Zajedno smo stigli u Vojvodinu, pa je red da se i pripomognemo’’. Ađuru je izgubio jedan duel na sredini terena, a usledio je neverovatan i uspešan trk Vuleta sa boka u centar da to ispravi. Bravo majstore.
23. minut – Karton za Pleča, Davidov je ostao da leži.
28. minut – U beležnicu zapisujem kako je Aleksić nevidljiv, a od ovog momenta počinje da igra onako kako zna i ume i kako očekujemo. Najbolji ’’vez’’ naših na utakmici. Vule je prekinuo akciju Čačana, odigrava za Danija, koji sa boka loptu šalje usamljanom Draganu pa kreće u trk. Kapiten mu vraća loptu, pa Dani stupa na scenu – šprint do gol – aut linije na kojoj je loptu zaustavio petom, pa grudima u padu, pa uspeva da vrati ka Tumbasu. Korak napred i povratna ka Daniju, njegov pas u sredinu ka Mrđi i njegova rolna u nazad ka Janku. Sve kao na traci. Šut Tumbasevića ide po sredini gola, direktno u Grahovca.
29. minut – 2:0. Malopređašnja najava je bila sjajna. Sada Meda i Kiza igraju dupli pas na levom boku, Meda se okreće i fantastično gađa Mrđu u glavu. Trzaj istom i lopta ide u desni gornji ćošak Grahovca. Mrđa je bio sam kao duh, pitanje je gde su gledali (u semafor?) halfovi gostiju.
33. minut – Sad je Lovrić sjajno izneo loptu na protivničku polovinu. Meda je u nastavku pokušao sve isto kao malopre – da na drugoj strani pronađe Aleksića, ali je ovaj put to učinio loše.
39. minut – Prtenjak menja Stojčeva i ide na njegovu poziciju.
40. minut – ’’Zato me vole’’. Sjajan solo prodor Davidova. Prevario je Ađurua, Pleča, Lovrića, Vuleta...Levicom loptu prebacuje preko gola. Bio je i ostao majstor ove igre.
45. minut – Ozbiljan propust odbrane. Marić je izborio korner, kojeg je izveo Prtenjak sa desne strane. Lopta ide po crti koja čini vidljivim peterac, a baš niko od momaka u crveno – belom dresu ne ide na tu loptu. Ona prolazi pored svih naših, ali na sreću i pored bilo kog igrača Borca.

46. minut – Kizito loptom napada ’’’Vošomobil’’. Pa dobro bre Kizo, zašto? Šta ti je to strašno, ta čudna naprava učinila?
47. minut – Karton za Prtenjaka zbog oštrog prekršaja nad Tadićem. Sam Prtenjak je otišao u formaciji skroz desno, a levi bok preuzima Davidov. Na njegovu poziciju zadnjeg veznog ide Kostić.
51. minut – Prvi pokušaj Danija sa distance. Meda mu je predao loptu, a šut sa ivice kaznenog brani Grahovac iz dva puta.
52. minut – Knežević menja Marića, pa sad on ide u vrh na levom boku, a Davidov na poziciju do njegove.
55. minut – 3:0. Sve ove rotacije ništa ne pomažu. Fantastična borba i želja Tadića da dođe do lopte u duelu sa Dunjićem je urodila plodom. Ne samo to, uspeo je i da ga predribla i da se oslobodi njegove pratnje (šta mu je sve radio tokom meča...), a onda na tacni daje loptu kapitenu. Ovaj ne greši i zakucava je u mrežu, pa ide ispred ’’Severa’’ da proslavi sa sve tri prsta u vazduhu. 3/3 za Kapitena Dragana. Sad se i ja prekrstih i levom i desnom.
62. minut – Slaven menja Medu i ide na desni bok, dok Dani ulazi u sredinu.
65. minut – Vreme je za ovacije Milanu Davidovu. Menja ga Đoković (ne Novak koji je u Londonu, već Ivan).
77. minut – Peković ide na teren umesto Kize. Umrtvili smo igru, ali se to Sosi ne sviđa mnogo i opet glasno savetuje igrače.
80. minut – Brka ne želi da primi gol ove polusezone. Najopasnija akcija gostiju i novi propust naše odbrane. Prtenjak je uspeo da se sa desnog boka prošeta u sredinu terena i ubaci u kazneni ka Đokoviću. On nešto petlja sa loptom, mi ne čistimo kad i kako valja, a ona se dokotrljala do Kneževića. Sam sa leve strane šutira, ali je Brka na mestu i sve ispravlja.
85. minut – Aleksić izvodi skraćeni korner sa desne strane i nalazi usamljenog Slavena koji je i izborio prekršaj na boku. Stjepanović je nizak, pa glavom i nije mogao bolje od onoga što je učinio.
86. minut – Uprkos Kizinom napadu sa početka drugog dela igre, ’’Vošomobil’’ hita da pripomogne i preveze Mrđu, nakon što je dobio jedan oštar udarac. Dokaz da ’’Vošomobil’’ nije neko zlopamtilo.
88. minut – Kakav pokušaj Aleksića. Čitavu akciju su igrali Tumbas, Slaven i Mrđa koji ostavlja loptu Daniju. Po ivici 16 – erca dribla i kao i ’’Vošomobil ’’ voza nekoliko igrača Borca, okreće se i levicom gađa kontra ćošak (desni) Grahovca. Za malo pored gola.
89. minut – Četvrti, poslednji i ovaj put neuspešan pokušaj Mrđe (samo je pokvario 100% statistiku, a mogao je da ubeleži i asistenciju). Tadić i on opet sjajno sarađuju, pa se Dragan stuštio ka golu po levom boku. Grahovac mu kreće u susret, a kapiten na drugoj strani ima usamljenog Slavena. Ipak, rešava da pokuša da prebaci golmana Borca i ne uspeva.
90. minut – Sada sve isto ponavlja Aleksić (proboj po levom boku), s tim da on sad traži igrača na drugoj strani. Mrđa za malo kasni.
Tri minuta sudijske nadoknade u kojoj stvorismo dve lepe prilike – prvo je Tadić u najboljoj solo akciji sa sve ’’južnoameričkim’’ driblingom rasturio bok i gađao Danija na kontra strani. Makazice za aplauz, ali lopta ne ide ka golu. Onda Dušan ponavlja sve isto, Mrđa nije uspeo, ali Dani jeste, da stigne loptu i šutira po njoj, ali je u poslednjem trenutku bio izblokiran. Dva majstorstva za tri minuta i konačnih 3:0 dovoljno za ovacije svih na stadionu, onog momenta kada je Marušić duvao u pištaljku poslednji put.

Dok Pleč ostaje na centru da se izrazgovara sa zemljakom Ročom Alvesom (šta ima novo kod kuće, ko se od čije familije vakcinisao protiv novog gripa, kakvo je vreme u Brazilu...), Mitar Peković predvodi slavlje ostalih saigrača ispod severne tribine. Skida i baca dres među pripadnike ’’FIRME’’ i svima na stadionu pokazuje svoje zmijsko telo. Nekako bi valjalo, a to je i obaveza, slavlje nastaviti i u sredu, kada treba overiti plasman u polufinale Kupa. Najmanje (u stvari ama baš nikakve) sumnje imam u Sosu i njegovu pripremu meča, pa neka odatle, šefa struke, počne napad na trofej koji sanjam(o).

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Enver Alivodić

Agresivnost i hitrina jesu ono po čemu sam prepoznatljiv, ali istovremeno voleo bih da sam mirniji u završnici!

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Vukanović21
Radulović20
Milosavljević15
Zukić14
Zady Sery14
Índio14
Čumić12
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
Sima MilovanovVečiti kapiten
Sima Milovanov

Mada najmlađi po stažu u ekipi, preuzeo je žutu traku od Avramovića zbog standardne forme i odgovornog mesta u timu. Njegov desetogodišnji staž u ulozi kapitena jedan je od najdužih...