Vesti / Fragmenti prošlosti / Na današnji dan - Dve radosti u Lajpcigu 1967. godine

Na današnji dan - Dve radosti u Lajpcigu 1967. godine21.11.2009. 23:39

Autor: fkvojvodina.com(0)
Legendarna fotografija udesa koju je snimio Stevan Lazukić
Legendarna fotografija udesa koju je snimio Stevan Lazukić
2

2. XI 1967. godine
Na rubu katastrofe
Najteži udes igrači Vojvodine su doživeli 21, novembra 1967. godine prilikom sletanja aviona u Lajpcigu. Novosađani su doputovali na revanš protiv Lokomotive u takmičenju za Kup sajamskih gradova. Prva utakmica u Novom Sadu, odigrana 1. novembra, završena je bez golova, pa je u revanšu očekivan veoma težak susret. Sa fudbalerima je pošla i veća grupa novinara, navijača, simpatizera. U avionu se nalazio 41 putnik.
— Nešto pre 16 časova naš avion je pokušao da sleti nz lajpciški aerodrom, ali nije uspeo. Tri puta je uzalud pokušavao da se prizemlji i tek u četvrtom lokušaju je dotakao zemlju — seća se Lazar Vasić, novinar Dnevnika i nekadašnji poznati golman Vojvodine. — Konvejer JAT-a je prilikom ateriranja zakačio samo kraj piste, polomio dve elise i zario se u zemlju nedaleko od auto-strade. Imali smo mnogo sreće u ovoj nesreći! Čim se avion zaustavio razbijena su stakla na pomoćnim izlazima i svi putnici i posada su brzo napustili letelicu u strahu da ne dođe do eksplozije.
Sat nakon ovog udesa igrači Vojvodine već su bili na treningu, a sutradan su izvanredno za-igrali i pobedili domaćine sa 2:0 golovima Savića i Đorđića. U ekipi pobednika još su igrali: Pantelić, Aleksić, Vučinić, Zemko, Brzić, Nešticki, Stanić, Radosav, Trivić i Dakić, a u vođstvu puta su bili trener Rajkov, zatim Radomir Krstmć, Karlo Lavička, Petar Jocić, dr Miloje Milojević, novinari Vasić, Vukmanović, Rakić, Budimac, Gvozdenović, foto-reporter Dnevnika Stevan Lazukić... Iste večeri kada je Vojvodina, i pored šoka na aerodromu, slavila pobedu u Lajpcig se spustila karavela kojom su Arsa Kovačević Aka, tadašnji predsednik Kluba i general Milenko Radovanov Džiga, došli po pobednike da ih vrate u Jugoslaviju.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Goran Smiljanić

Želim da se na kraju ove sezone radujem trofeju, mojoj pozitivnoj promeni i Voši o kojoj priča Evropa!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery18
Zukić15
Milosavljević15
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać10

Sećanja
Todor VeselinovićKralj strelaca
Todor Veselinović

Za njega nije bilo igrača koje ne može da predibla, nema situacije iz koje ne može da umiri loptu, ili je ne može uputiti gde je najpotrebnije...