Vesti / Fragmenti prošlosti / Na dašnji dan - Pobeda nad Željezničarom 1965. godine

Na dašnji dan - Pobeda nad Željezničarom 1965. godine14.11.2009. 08:59

Autor: fkvojvodina.com(0)
Šampioni iz 1966. godine
Šampioni iz 1966. godine
Ž

ELJEZNIČAR - VOJVODINA 1:2 (1:1)
Stadion na Grbavici u Sarajevu.
Gledalaca 5.000. Sudija: dr Gugić (Beograd).
Strelci: 1-0 Bratić (8), 1:1 Pavlić (27), 1:2 Trivić (53) .
ŽELJEZNIČAR: Krsmanović, Jovanović, Mujić, Zemko, Matić, Katalinski, Jelušnć, Bratić. Bukal, Kalaba, Smajlović
VOJVODINA: Pantelić, Stamevski, Vučinić, Sekereš, Brzić, Nikolić, Takač, Savić, Pavlić, Trivić, Pušibrk.
Sjajna forma, iskazana pobedama u poslednjih pet utakmica, svrstala je Novosađane, mada goste na Grbavici, među favorite 10. kola. Na sve strane se hvali njihova jednostavnost u igri, brzina, stamenost odbrane i veština navale. Posebno se ističe da od Vojvodine, osim Partizana, koji joj je ravnopravan, nije niko bolje fizički pripremljen, što se smatralo i pogodnošću pred susret u Sarajevu.
Vreme je bilo prohladno, teren raskvašen i pretpostavljalo se da će crveno-beli, u čijem timu se našao Stamevski umesto ozleđenog Neštickog, ponoviti upornost iz meča sa Veležom.
Utakmica, međutim, nije počela kako su Novosađani priželjkivali. Već u 3. minutu došlo je do velike gužve pred Pantelićem, pa rasprave igrača o tome da li je postignut gol ili ne. Jelušić je, pre toga, prošao uz aut liniju, centrirao pred sam gol i čuvar mreže gostiju je bio prinuđen da loptu odbije. Pala je pred Smajlovića koji je uspeo na jedvite jade iz blata da je pokrene i lrpta se našla na gol liniji. Pantelić se još jednom bacio, uhvatio loptu, ali su ga tom prilikom napala nekolicina suparničkih fudbalera. Domaćini su insistirali kod dr Gugića da gosti pođu s centra, a beogradski arbitar je kasnije novinarima objasnio zbog čega nije uvažio njihove sugestije:
-Pantelić je bio fauliran. O golu, dakle, ni govora.
Fudbalere Željezničara ovo nije obeshrabrilo i nastavili su da napadaju, a posle Jovanovićevog prodora po desnoj strani, Bukal je bio bolji u skoku od Brzića i Nikolića, kada je dobacio loptu usamljenom Bratiću. Taj pogodak je bio, kako se ispostavilo, najava velike ofanzive, dvadesetominutne, pred šesnaestercem Vojvodine. Kraći predah je morao da usledi i gosti su ga iskoristili na najbolji način. Zbog faula nad Trivićem dosuđen je slobodan udarac na tridesetak metara od gola Krsmanovića. Šut Pavlića se opisuje kao topovski, a let lopte okončan je u desnom gornjem uglu gola.
Posle izjednačenja, ekipa Željezničara se nije mogla prepoznati. Do izražaja je počela sve više da dolazi besprekorna kondicija Novosađana. Kretali su se lako i ubrzavali ritam, čime su u potpunosti slomili otpor domaćina, čiji je elan skoro u potpunosti splasnuo još u 53. minutu, kada je Trivić posle driblinga kojim je prevario Matića i Zemka izašao pred Krsmanovića i slavladao ga.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Milan Bojović

Bojke za Vošine pobedničke bojeve

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery18
Zukić15
Milosavljević15
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać10

Sećanja
Todor VeselinovićKralj strelaca
Todor Veselinović

Za njega nije bilo igrača koje ne može da predibla, nema situacije iz koje ne može da umiri loptu, ili je ne može uputiti gde je najpotrebnije...