Vesti / Fragmenti prošlosti / Na današnji dan - Nerešeno u Firenci 1976. godine

Na današnji dan - Nerešeno u Firenci 1976. godine03.11.2009. 12:00

Autor: fkvojvodina.com(1)
Tim Vojvodine iz 1976. godine
Tim Vojvodine iz 1976. godine
S

REDNJOEVROPSKI KUP
1. KOLO , 3. NOVEMBAR 1976.
FIORENTINA - VOJVODINA 0:0
Stadion Komunale. Gledalaca: 5.000. Sudija: Hamori (Mađarska).
FIORENTINA: Matolini, Tendi, Rozeneli, Pelegrini, Dela Martira, Rehteli, Kazarsa, Kazo, Dezolati, Banjato (Krepaldi), Bertareli.
VOJVODINA: Svilar, Vujkov, Mokuš, Vukašinović, Rutonjski, Jurčić, Vučković, Mišić, Nikezić, Pavković (Radosavljević), Bošnjak (Kosanović).
start u Srednjoevropskom kupu i gostovanje u Firenci trener Vojvodine Toza Veselinović je dočekao sa problemima. Oni se pre svega odnose na povrede Lerinca i Novoselca, kao i neizvesnost kako će se dugo odsustvovanje s terena odraziti na Rutonjskog, koji se konačno oporavio i bio je predviđen da nastupi u meču sa Fiorentinom. Na kraju, odlučeno je da Lerinc i ne putuje u Italiju, dok će se konačna reč o spremnosti Novoselca doneti na licu mesta, u Firenci.
Međutim, ni tu nije bio kraj nedaćama. Ekspedicija Vojvodine je preživela pravu odiseju, jer je, zbog odlaganja leta na surčinskom aerodromu, put od Novog Sada preko Beograda i Rima do Firence prevalila za 14 sati. Ali, ni to nije bilo sve. Nova nevolja zadesila je Vojvodinu početkom drugog poluvremena kada je isključen Mokuš. On je reagovao na provokaciju domaćeg fudbalera Kazarse i sudija Hamori iz Mađarske ga je poslao u svlačionicu. Sve u svemu, mnogo toga je bilo protiv Vojvodine, ali je ipak zabeležen uspešan start u SE kupu.
Fiorentina je Novosađanima suprotstavila nekompletan sastav u kojem nije bilo glavne zvezde Antonjonija, ali Italijani su i uprkros tome bili uvereni da će lako izaći na kraj s gostom iz Jugoslavije. Vojvodina je, međutim, ostavila vrlo dobar utisak i ne bi bilo nezasluženo da je osvojila oba boda, iako je od 55. minuta igrala s deset igrača.
U prvom poluvremenu dobru šansu nije uspeo da realizuje Mišić. On se u odsudnom trenutku okliznuo i za delić sekunde zakasnio da bolje zahvati loptu koja se odbila od golmana Fiorentine Matolinija.
Strahovanja kako će igrati zbog povrede dugo odsutni Vasa Rutonjski pokazala su se kao neosnovana. On je, zajedno sa borbenim | Jurčićem, suvereno vladao pred golom Svilara i najviše zahvaljujući paru centarhalfova, Vojvodina je uspešno odolela svim pokušajima domaćih fudblera da zabeleže važnu pobedu.
U drugom poluvremenu Novosađani su dva puta bili u prilici da učine nešto više, oba puta zahvaljujući raspoloženom Nikeziću. Prvi put je sjajni šuter Vojvodine iz slobodnog udarca za malo promašio cilj, a u 70. minutu Nikezić je omogućio Radosavljeviću da opasno šutira, ali je lopta završila preko prečke.
Fiorentina je najbliža pogotku bila 12 minuta pre kraja. Prvo je Svilar istrčavanjem i padom u noge Krepaldiju spasao siguran gol, a odmah prsle toga Bertareli nije bio precizan u situaciji kada se činilo da novosadska odbrana ne može izbeći kapitulaciju.
Vojvodina je, dakle, na prvom gostovanju izborila povoljan rezultat, a Toza Veselinović, zadovoljan onim što su prikazali njegovi izabranici, po povratku u Nrvi Sad je izjavio:
- Da nismo bili brojčano slabiji skoro čitavo drugo poluvreme zbog isključenja Mokuša, sigurno bismo osvojili i drugi bod. No, i ovako je dobro. Remi u Firenci predstavlja značajan podstrek za nastavak takmičenja.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Enver Alivodić

Agresivnost i hitrina jesu ono po čemu sam prepoznatljiv, ali istovremeno voleo bih da sam mirniji u završnici!

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Vukanović21
Radulović20
Milosavljević15
Zukić14
Zady Sery14
Índio14
Čumić12
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
Dobrosav KrstićSkromni as
Dobrosav Krstić

On je tako dobro pazio Puškaša na Nep stadionu 1956-e, uvek je bio kraj njega, uvek je bio brži, uvek mu je odnosio loptu i činio je to na tako fer način, takoreći bez dodira...