Vesti / Aktuelno / Objašnjenje po pitanju pristupa takmičenju u UEFA Ligi Evrope

Objašnjenje po pitanju pristupa takmičenju u UEFA Ligi Evrope25.05.2009. 20:19

Autor: FSS(0)
T

umačenje o vremenu uključenja naših klubova u kvalifikacije za novo evropsko takmičenje
Na osnovu zahteva Evropske asocijacije klubova, a u trenutku kada je Intertoto kup prestao da postoji i kada je je UEFA kup prerastao u novo takmičenje - UEFA Ligu Evrope, došlo je i do određenih promena u Pravilniku novog klupskog evropskog takmičenja.
Srbija će imati tri predstavnika u kvalifikacijama za UEFA Ligu Evrope. Dva kluba će takmičenje početi od drugog kvalifikacionog kola, a jedan od narednog, trećeg.
Postavlja se pitanje koji srpski klub će biti slobodan u drugom kvalifikacionom kolu i priključiti se ostalima od trećeg, a odgovor se nalazi u stavu 2.04 Pravilnika UEFA Lige šampiona 2009/10, koji glasi:

"Ako se pobednik domaćeg Kupa kvalifikuje za UEFA Ligu šampiona, drugoplasirani u domaćem Kupu će steći pravo da učestvuje u kvalifikacijama za UEFA Ligu Evrope u fazi koja je inicijelno rezervisana za najniže rangiranog predstavnika top domaće lige (ili pobednika drugog zvaničnog domaćeg takmičenja, kako je naznačeno u stavu 2.03). Ukoliko se i pobednik i drugoplasirani iz domaćeg Kupa kvalifikuju za UEFA Ligu šampiona, dotični savez može da prijavi za UEFA Ligu Evrope klub koji završi u domaćoj top ligi odmah ispod drugog kluba ili klubova koji se kvalifikuju za UEFA Ligu Evrope. U oba slučaja, faza pristupa inicijelno je rezervisana za pobednika domaćeg Kupa rezervisana je za klub koji završi u domaćoj ligi na najvišem mestu od svih klubova koji se kvalifikuju za UEFA Ligu Evrope iz dotičnog saveza (Aneks 1a). Svaki predstavnik domaće lige će onda početi takmičenje u fazi inicijelno rezervisanoj za predstavnika domaće lige rangiranog odmah iznad."

FS Srbije je u međuvremenu zatražio i potvrdu ovog tumačenja iz UEFA. Odogovor je stigao s potpisom Stefana Anselma, menadžera takmičenja u UEFA Ligi šampiona. U slučaju Srbije, Sevojno je kao poraženi klub učesnik finala Lav kupa Srbije i na osnovu činjenice da je osvajač trofeja Partizan, kao prvak naše zemlje, našao mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona, obezbedilo mesto u kvalifikacijama za UEFA Ligu Evrope. Sevojno je time, kao poraženi finalista, ući u kvalifikacije za UEFA Ligu Evrope od drugog kola. Drugoplasirani tim iz naše Jelen Super lige biće prijavljen za UEFA Ligu Evrope od trećeg kvalifikacionog kola.

U skladu s tim, Fudbalski svaez Srbije je blagovremeno na adrese svih zainteresovanih klubova (Partizan, Vojvodina, Crvena zvezda i Sevojno) prosledio ovu informaciju, tako da su oni upoznati s tom činjenicom.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Enver Alivodić

Agresivnost i hitrina jesu ono po čemu sam prepoznatljiv, ali istovremeno voleo bih da sam mirniji u završnici!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery18
Zukić15
Milosavljević15
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać10

Sećanja
Zdravko RajkovGolgeter iz zasede
Zdravko Rajkov

Roma je vodila 4:1 i time je izjednačila rezultat iz prve utakmice. Svaki dalji gol rešavao je sudbinu meča. Tada je Rajkov stupio u akciju: jedan za drugim postigao je četiri gola...