Vesti / Aktuelno / Bitka u Pridnestrovlju, pred „vratima Evrope“

Bitka u Pridnestrovlju, pred „vratima Evrope“28.08.2013. 19:20

Autor: fkv.com Team(4)
E

kspedicija Vojvodine otputovala je rano jutros u Moldaviju, gde će sutra od 19 časova crveno-beli odigrati odlučujuću utakmicu za plasman u grupnu fazu Lige Evrope u sezoni 2013/14. Malo ko je mogao da očekuje ovakav domet Novosađana 23. juna, dan pred žreb za prva dva kola pretkvalifikacija. Od tada, Voša je odigrala sedam utakmica u Evropi, redom su padali malteški Hibernijans, mađarski Honved i turska Bursa, a u prvom meču protiv moldavskog Šerifa ostvaren je nerešen rezultat, koji obema ekipama daje za pravo da se nadaju da će nakon tiraspoljskih 90 minuta obezbediti sebi mesto među elitom evropskog fudbala. Za ponos Novosađanima ostaje i činjenica da je njihov tim zauzeo prvo mesto na UEFA-inoj listi najuspešnijih timova u kvalifikacijama, ostvarivši 5 pobeda i 2 remija, uz gol razliku 18:7.

Sudeći prema istoriji uspeha, budžetu dva kluba, onome što smo videli u prvom meču, svetskim kladionicama, ... Šerif je favorit u ovoj utakmici, što može biti samo olakšavajuća okolnost za crveno-bele. Videlo se i u prethodnim takmičarskim utakmicama (a odigrala ih je Voša čak 10 na dva fronta) da se tim muči kada ima breme favorita na leđima, a kada je oslobođen tog balasta pruža najbolje partije (utakmice u Budimpešti i Bursi). Svi igrači su na raspolaganju treneru Nikoliću, u koga navijači i polažu najviše nade, jer je u dosadašnjim mečevima na kormilu tima pokazao da iz kolektiva može da izvuče maksimum dobrom motivacijom i taktičkom pripremom utakmice. Upravo on je i apostrofirao dobru atmosferu koja trenutno vlada u timu kao preduslov za ostvarenje istorijskog uspeha.

Sa druge strane, Moldavci su se pokazali kao čvrsta ekipa, fizički jaka i dobro organizovana u odbrani, sa brzom transformacijom iz defanzive u napad (što im je donelo i vođstvo u prvom poluvremenu). Povoljna okolnost po naš tim može biti odsustvo Kadua i Luvanora zbog kartona, kao i informacije Janka Tumbasevića, koji je poslednje dve sezone proveo u moldavskom fudbalu igrajući za Dačiu i Zimbru. Mediji u Moldaviji ne pridaju preveliku pažnju ovom meču, što možda i nije iznenađenje, s obzirom da se Tiraspolj nalazi u Transnistriji, nepriznatoj republici koja traži otcepljenje od matice. Poslednje vesti govore da je obezbeđen TV prenos na prvom programu Radio Televizije Vojvodine. Alternativa je radio prenos koji obezbeđuje Radio Novi Sad.

Na kraju, reč-dve i za one koji će istrčati na teren „Šerif stadiona“ u Tiraspolju...

Momci, svojim ponašanjem na terenu, pristupom igri i rezultatima, vi ste već napravili veliki uspeh. Osvetlali ste ime kluba čiji dres nosite i grada Novoga Sada, digli ste fudbalsku javnost u Srbiji na noge, a eliminacijom Burse i objavljivanjem liste najuspešnijih klubova na sajtu UEFA dali do znanja fudbalskoj Evropi da se ovaj gotovo stogodišnji klub vraća stazama stare slave. Ne tražimo od vas da u ovoj utakmici pokažete koliko vredite, jer ste vi to već svima jasno stavili do znanja. Ne tražimo od vas da pokažete da ste bolji, jer ste vi za nas uvek najbolji. Ne tražimo da ovu utakmicu shvatite „biti ili ne biti“, jer će se fudbal na „Karađorđu“ igrati i posle 29. avgusta. Samo izađite hrabro na teren, rasterećeni svih pritisaka i odigrajte muški utakmicu. Neka Trg Slobode sutra bude Trg FK Vojvodina. Srećno!

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Goran Smiljanić

Želim da se na kraju ove sezone radujem trofeju, mojoj pozitivnoj promeni i Voši o kojoj priča Evropa!

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Vukanović21
Radulović20
Milosavljević15
Zukić14
Zady Sery14
Índio14
Čumić12
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
Jozef VelkerVođa "milionera"
Jozef Velker

Od tih prvih utakmica pa sve do 1951. godine Jozef je uvek bio ako ne najbolji onda jedan od onih koji je srce ostavljao na terenu...