Vesti / Fragmenti prošlosti / Pirova pobeda Novosađana

Pirova pobeda Novosađana23.07.2013. 00:15

Autor: fkv.com Team(0)
V

OJVODINA - HONVED 2:1 (1:0)
Stadion Vojvodine. Gledalaca: 12.000. Sudija: Spirin (SSSR).

Strelci: 1:0 Mihajlović (26), 2:0 Tanjga (50), 2:1 Gaćeša (73) — autogol.

VOJVODINA: Maras, Gaćeša, Dakić, Milovac, Kartalija, Tanjga, Mihajlović, Punišić, Jokanović, Šestić, Aleksić (Vorkapić).

HONVED: Distl, Salaji, Čeh, Nađ, Čabi, Sijarto (File), Šikešdi, Čuhaj, Šaš, Fodor (Pišont), Gregor.

Vojvodina je pobedila, ali to je prava Pirova pobeda. Gol u gostima, koji je za Honved postigao nesrećni Gaćeša, presudio je da mađarski predstavnik, po svim ocenama slabiji, ode u drugo kolo. U prvoj utakmici u Budimpešti Honved je iz jednog jedinog udarca došao do pobede, a u Novom Sadu je i bez toga postigao gol. Utoliko je eliminacija teže pala svima u redvima Vojvodine.

Mađarski prvak je u revanšu odabrao defanzivnu taktiku, što je Vojvodina iskoristila da napada svim raspoloživim snagama. Osnovna zmisao trenera Ljupka Petrovića je bila da se prednost Honveda anulira već u prvih 15-ak minuta. To se nije ostvarilo zahvaljujući promašajima Dakića, Punišića i Jokanovića, koji nisu uspeli da pronađu put do mreže gostiju ni onda kada je ona bila nebranjena. Ipak, Novosađani nisu posustajali, Honvedova odbrana iz minuta u minut se povijala, pa je pogodak praktično »visio u vazduhu«.

I, konačno, golman Distl je u 26. minutu savladan. Dakić, koji je nosio dres sa brojem tri a zapravo je igrao u špicu, izveo je korner s desne strane. Lopta je u visokom luku doletela pred gol Honveda. Tu se iskosa sa desne strane našao Mihajlović, skočio je, napravio je istovremeno pokret i glavom i rukom, a lopta je posle toga završila u mreži. Mađari su reklamirali da je Mihajlović igrao rukom, ali sovjetski sudija Aleksej Spirin je bio neumoljiv - pokazao je na centar.

Tako je Vojvodina, ipak, ispunila plan, u prvih 45 minuta uspela je da anulira Honvedovu prednost iz prvog meča.

Kada je u petom minutu nastavka prednost povećana na 2:0, učinilo se da je priča završena, da Vojvodina ide dalje. Mihajlović je izveo slobodan udarac tako što je loptu poslao Jokanoviću, najboljem pojedincu na utakmici. On je u »mrtvom uglu« najpre prevario golmana Distla, a zatim zavrnuo loptu u gostujući »peterac«. Tu se iz pozadine probio korpulentni Miroslav Tanjga i silovitim udarcem poslao loptu u mrežu - 2:0.

Iako im je rezultat odgovarao, fudbaleri Vojvodine su nastavili sa atacima. Honved je bio potpuno potisnut na svoju polovinu terena i čekao se samo trenutak da Distl i treći put bude savladan. Ali, desilo se ono što niko nije očekivao - Maras je kapitulirao. Dogodilo se to posle Honvedovog napada u 73. minutu koji ništa nije obećavao. Prvo se Salaji dugo mučio na desnoj strani i onda poslao jednu potpuno bezopasnu loptu pred domaći gol. Međutim, natrčao je File, zahvatio loptu prilično traljavo, ali ga je »ispravio« Gaćeša, tako što je nespretno intervenisao i pogodio vlastitu mrežu - 2:1. Sve je do kraja bilo uzalud, silna terenska inicijativa i još nekoliko stopostotnih šansi za Vojvodinu, ali mreža Distla kao da je bila začarana. Vojvodini nije pomoglo ni to što je Honved poslednjih deset minuta igrao sa igračem manje, pošto je zbog drugog žutog kartona isključen Salaji.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Milan Bojović

Bojke za Vošine pobedničke bojeve

Lista strelaca
Mihajlović7
Malbašić6
Subotić6
Kojašević5
Owusu Bempah3
Jovančić2
Avramovski1
Cebara1
Jovanović1

Igrač sezone
Jovančić24
Rockov23
Kojašević11
Malbašić7
Planić7
Veselinović7
Mihajlović4
Vukasović4
Lakićević2
da Silva Alves2

Sećanja
Todor VeselinovićKralj strelaca
Todor Veselinović

Za njega nije bilo igrača koje ne može da predibla, nema situacije iz koje ne može da umiri loptu, ili je ne može uputiti gde je najpotrebnije...