Vesti / Fragmenti prošlosti / Poraz koji i dalje peče

Poraz koji i dalje peče07.07.2013. 12:37

Autor: fkv.com Team(2)
Dnevnik od 14.09.1989. godine
Dnevnik od 14.09.1989. godine
Š

ampion Jugoslavije je u okviru 1/16 finala Kupa evropskih šampiona, odmerio snage sa prvakom Mađarske Honvedom. Tog dana Budimpešta je bila svedok prave invazije najvernijih pristalica "crveno-bele" boje iz Novog Sada. Međutim, i pored bolje igre na terenu i fantastične podrške sa tribina, fudbaleri Vojvodine su poraženi minimalnim rezultatom od 1:0.

13.09.1989

HONVED — VOJVODINA 1:0 (0:0)

BUDIMPEŠTA: Stadion „Jožef Božik", gledadaca oko 8.000. sudija Pjotr Verner (Poljska), sgrelac: Fodor u 55. minutu, Crveni karton Čehi (Honved), a žuti: Ač, Šikešdi (Honved), Jokanović (Vojvodina).

HONVED: P. Distl 7. Šalan 8, Čeh 7, Ač 7, Šabi 6, Čehi —, Šikešdi 6, Čuhaj 6, Šaš 6, Fodor 7, Gregor 6 (Pišont 7).

VOJVODINA: Maras 6, Gaćeša 6, Mijić 7, Milovac 6, Kartalija 6, Tanjga 6, Mihajlović 6 (Dakić), Punišić 7 (Vukoslavčević), Vorkapić 7, Jokanović 7, Aleksić 6.

Honved je u 15. minutu ostao sa deset igrača. Vorkapić je klizećim startom zaustavio Čehija, a ovaj je, revoltiran, uzvratio rukom. Sudija Verner iz Poljske zbog toga je isključio ratobornog Honvedovog prvotimca, pa je tako Vojvodina stekla ogromnu prednost.

I dok je golman Novosađana Čedo Maras u prvom delu praktično bio bez posla, na drugoj strani njegov kolega Distl, mađarski reprezentativac, samo je dva puta strahovao za svoju mrežu. Prvi put je to bilo u 35. minutu kada je Jokanović šutirao glavom a Honvedov golman efektno odbranio, a drugi put kada je Punišić silovito šutirao sa tridesetak metara.

Vojvodina je u drugom poluvremenu bila bolja, delovala je kao organizovanija celina, a malo je nedostajalo da iskoristi jednu od nekoliko povoljnih prilika.

Honved je jedini pogodak postigao kada je to malo ko na stadionu očekivao. Slobodan udarac sa 25 metara izveo je Fodor, glavni igrač u napadu domaćina. "Živi zid" Vojvodine je bio pogrešno postavljen, a da nesreća bude još veća, ni Maras nije bio najspremniji. Tako je postignut taj jedini gol na ovoj utakmici koji je i jednom i drugom protivniku davao nadu. Ipak, preovladalo je ubeđenje da je Vojvodina na svom terenu veliki favorit i da je minimalna a prednost Honveda lako dostižna.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Milan Bojović

Bojke za Vošine pobedničke bojeve

Lista strelaca
Malbašić6
Owusu Bempah3
Subotić3
Mihajlović2
Cebara1
Jovančić1
Avramovski1

Igrač sezone
Rockov11
Malbašić7
Planić7
Vukasović4
Kojašević3
da Silva Alves2
Jovančić2
Owusu Bempah2
Bureković2
Avramovski2

Sećanja
dr Kosta HadžiOsnivač
dr Kosta Hadži

Nacionalni revolucionar, sportista i sportski radnik, kulturni poslenik, politički prvak, socijalni radnik i uglednik advokatskih organizacija. Začuđujuće je da se toliko energije našlo u venama ovog čoveka...