Vesti / Aktuelno / Hibernijans – prvi protivnik Vojvodine

Hibernijans – prvi protivnik Vojvodine24.06.2013. 16:42

Autor: fkv.com Team(0)
K

ada je prvi deo žreba u Nionu za kvalifikacije za LE odlučio da se sastanu Vojvodina i Hibernijans, dobar deo navijača se verovatno sa zadovoljstvom setio poslednjeg dvomeča ova dva rivala iz 2007. godine, kada su Novosađani ubedljivo slavili ukupnim rezultatom 7:1 (5:1 na „Karađorđu“ i 2:0 na Malti). Koliko su se stvari od onda promenile i da li su Maltežani i dalje lak zalogaj za klubove sa našeg podneblja ili je degradacija domaćeg fudbala poslednjih godina tolika da bi trebali da se pribojavamo čak i klubova iz ove male ostrvske zemlje?

Hibernijans je osnovan 1922. godine u Paoli, gradu koji danas broji desetak hiljada stanovnika. U prvih nekoliko godina postojanja takmiči se kao amaterski klub pod patronatom barona Striklanda, da bi 1931. godine prešao u profesionalne klubove, kada i dobija svoje sadašnje ime – Hibernijans. Od 1933. godine takmiči se u najjačoj ligi Malte, iz koje nikada nije ispadao. Četiri godine kasnije, zbog nedozvoljavanja uvida u svoje knjige, klub je suspendovan iz takmičenja, gde je vraćen tek nakon završetka drugog svetskog rata.

Još jedan događaj obeležio je istoriju Hibernijansa, a to je finale kupa u sezoni 1951/52, kada su se Paoljani sastali sa Slijemom. Prve dve utakmice su završene nerešenim rezultatima, te je morao da se odigra i treći meč. Slijema je slavila u njemu minimalnim rezultatom, ali će meč ostati upamćen po tragediji koja se dogodila nakon njega. Naime, vatromet koji je bio predviđen za proslavu nakon utakmice eksplodirao je pre vremena i usmrtio dva navijača Hibernijansa. Stadion u Paoli, Pace-Grasso Stadium, nosi ime po prezimenima ova dva navijača.

Šezdesete su bile godine uspeha za klub, počevši sa sezonom 1960/61, kada je osvojena prva titula. Sledi i učešće u Kupu Šampiona, koje ujedno predstavlja i prvo učešće jednog malteškog kluba u evro-takmičenjima. Ostaju zabeleženi vredni rezultati u evropskim takmičenjima, poput remija sa Mančester Junajtedom 1967. godine i remija sa Realom iz Madrida 1970. godine. Početkom osamdesetih godina napravili su rekord u nacionalnom prvenstvu odigravši 37 uzastopnih utakmica bez poraza. Hibernijans i danas čuva status ekipe iz vrha malteškog fudbala. Osvojili su po 10 titula prvaka države i trofeja pobednika kupa, a aktuelni su vicešampioni svoje države i pobednici kupa.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Milan Bojović

Bojke za Vošine pobedničke bojeve

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Vukanović21
Radulović20
Milosavljević15
Zukić14
Zady Sery14
Índio14
Čumić12
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
Jozef VelkerVođa "milionera"
Jozef Velker

Od tih prvih utakmica pa sve do 1951. godine Jozef je uvek bio ako ne najbolji onda jedan od onih koji je srce ostavljao na terenu...