Vesti / Utakmice / BSK Borča 0-4 Vojvodina iz pera Grofa Žekule

BSK Borča 0-4 Vojvodina iz pera Grofa Žekule03.10.2009. 15:29

Autor: fkvojvodina.com(16)
S

edmo kolo Jelen super lige, 3. oktobar 2009. godine.
BSK Borča – FK Vojvodina 0:4 (0:2)

Strelci – Dragan Mrđa (37. min, 43. min (penal), 48. min) i Danijel Aleksić (67. min)

BSK – Džodžo, Žarković, Radunović (kapiten), Pejić (46. min Kajević), Vukadinović, Alivodić, Babić (62. min Đukić), Milošević, Topić (71. min Ćesarević), Knežević, Matić.

FKV – Brkić, Vulićević, Kizito (76. min Gvozdenović), Pleč, Lovrić, Medojević, Tumbasević, Đurovski, Stjepanović (54. min Aleksić), Tadić, Mrđa (kapiten, 82. min Hucišvili).

Sudije – Stojanović, Milutinović, Božović.
Od naših igrača požuteli – Pleč, Kizito, Tadić .


Nakon tri sušna kola i nešto više od mesec dana bez trijumfa, Vojvodina je upisala prvu trojku i prvi put postigla četiri gola na utakmici. Tako je Zlatomir Zagorčić debitovao, ali se i, najverovatnije, oprostio od klupe, ubedljivim trijumfom. Do njega smo stigli nakon odličnih 30 minuta igre (od 37. do 67. minuta), u kojima nam je realizacija bila na vrhunskom nivou. Sve pre 37. minuta je za zaborav i veliku kritiku, jer takva nonšalantnost nije odavno viđena. To je bio period u kojem je domaćin, vrlo lako, mogao da dođe i do ubedljivog vođstva, ali što to nije učinio, možemo zahvaliti neprikosnovenom Željku Brkiću, koji se posle četiri kola vratio na radni zadatak među stative, pa i dalje mrežu čuva netaknutom u ovom prvenstvu.

Furioznih 11 minuta, bilo je dovoljno kapitenu da postigne prvi het – trik i već s početka drugog poluvremena reši pitanje pobednika. Nakon 2:0, bilo je pitanje da li ćemo izdržati napade domaćina u nastavku meča, ali je sve to vrlo brzo stavljeno ad – akta, pa smo do kraja uživali u solo predstavi Aleksića. Čitav meč, i više nego sjajno, odigrao je Pleč i bio je pravi komadant. Medojević je pokazao svima, da je osim fizički i psihički veoma jak, pa ga greška iz prošlog kola, nije omela da odigra odličnu utakmicu. Vulićević, Kizito i Tumbasević (njegova najbolja partija u sezoni) bili su solidni i jedini borbeni (uz ovu dvojicu gore navedenih) za ceo tok svojih predstava. U tom "kritičnom" periodu od 30 – tak minuta, malo, tačnije gotovo ništa, nismo videli od Tadića i Đurovskog, a šta reći za predstavu Stjepanovića koji nije postojao na terenu i s pravom nosi epitet "najgoreg od sve dece" (i to baš pred "Dečiju nedelju" u Novom Sadu).

Od trenutka kad je Aleksić ušao umesto njega, Tadić i Đurovski počinju da se "vide" više na terenu i prosto im prija Danijel u igri. Gvozdenović i Hucišvili su, i više nego korektno, odradili posao za ono vreme koje su proveli na terenu. Na kraju da spomenem i Darka Lovrića, koji je značajno bolje i bez greške odigrao utakmicu, pa je vidljiv njegov napredak, a pošto sledeće nedelje postaje otac po drugi put, neka mu ova pobeda i bude neka vrsta čestitke, pred dvonedeljnu pauzu koja sledi.

PRVO POLUVREME :

Meč je počeo minutom ćutanja za tragično preminulog Brisa Tatona. Igrači su na teren izneli transparent, na kome je pisalo "Fudbalom protiv nasilja ", a svi su imali i crni flor oko ruke. Navijačka grupa "FIRMA" istakla je i transparent "Brice Taton – R.I.P."

Počeli smo postavkom u kojoj je Tadić igrao po desnom, a Slaven po levom boku, ali uz njihovo, kao i Mariovo, loše trčanje. Meda i Tumbasević su se menjali na poziciji zadnjeg veznog i nisu, u početku, stizali da ispravlljaju baš sve greške, igrača ispred sebe, pa je to dovodilo, uz povremenu lošu reakciju Vuleta ili Kize, da domaćini lako dolaze do šanse. Srećom, halfovi i Brka predstavljali su poslednju liniju odbrane i posao su obavili vrlo uspešno.

3. minut – Babić je dao loptu za Alivodića, Vulićević je izuzetno loše reagovao u skoku, pa je šut nakon te njegove loše reakcije, oprobao Matić. Bilo je vrlo opasno, a lopta udara spoljni deo mreže.
4. minut – Vraćamo akcijom Tadića i Vulićevića po desnom boku. Centaršutem, Vule dosta dobro, traži Mrđu. On je u padu i ne stiže da zahvati loptu glavom.
5. minut – Pretnja od pre dva minuta nam nije bila dovoljna. Sjajno je levi bok probio Vukadinović i još bolje, loptom, pronašao Matića, u srcu 16 – erca. Svi, osim Brke, mislimo da je gol, ali srećom, on fantastičnom odbranom, ne dozvoljava da lopta uđe u mrežu.
Mario je izgubio svaki duel do sad. Vule traži od Tadića da priđe po loptu. Vrlo agresivnom igrom, domaćin nam ne dozvoljava da dođemo do vazduha
9. minut – Sad i Kizito greši, loptu mu oduzima Babić, ali njegov šut je mlak za Brkića.
10. minut – Mrđa je sam povukao loptu, pa je na oko 5 metara od roglja 16 – erca nepropisno zaustavljen. Iskosa sa desne strane, odlična prilika za levonogog Maria. On ne šalje ni šut, ni centaršut, pa do lopte lagano dolazi Džodžo.
12. minut – Mrđa gubi duel i po oprobanom receptu, lopta se odmah šalje ka brzonogom Matiću. Mister Pleč ga ostavlja u ofsajdu.
Beležim u svesku da Slaven još nije loptu ni pipnuo kako valja.
13. minut – Sada Pleč zaustavlja odličan pas Alivodića za Topića. Bravo majstore.
14. minut – Posle Pleča, mora i Brkić da interveniše. Knežević traži Alivodića, ali loptu uklizavanjem odnosi Željko. Hrabro i odvažno, inače bi primio gol sasvim sigurno.
Potpuno smo nadigrani u prvih 15 minuta. Na stadion pristiže i "FIRMA" i pesmom podstiče igrače da nešto menjaju. Vidno je da bi vrag mogao odneti šalu.
16. minut – Evo ga prvi put. Slaven je dobio loptu i stuštio se sa boka, pa loptu želi, po navici, da gurne Mrđi. Po istom boku, potpuno se otvorio Kizito i bio je mnogo bolje rešenje. Slaven ga ne vidi i greši.
17. minut – Žuti karton za Pleča, jer je rukama zadržao Alivodića.
Još nismo šutnuli ka golu, rešavamo probleme pred golom (dobro je da je uspevalo) ofsajd zamkama, oni lako prekidaju naše akcije i bez problema prenose težište igra na našu polovinu.
23. minut – Prvi korner za nas. Izborio ga je solo akcijom Vulićević. Nakon što ga je Mario izveo, sudija svira prekršaj Pleča u napadu.
24. minut – Konačno promena Tadić – Stjepanović i svaki odlazi na "svoju" poziciju.
25. minut – Pleč ulazi u verbalni sukob sa sudijom Stojanovićem, jer ovaj nije svirao oštar prekršaja nad Tumbasevićem, a pokazuje da je neko i njega vukao za dres. Već ima karton i ovo mu ne treba.
33. minut – Pleč sad već viče i na Stjepanovića. Podržava ga u tome, baš kako i treba i Lovrić. Dosta je više ovakve igre. I ono malo sveta na tribinama nam se već podsmeva. Jedini koji je ove savete halfova prihvatio je Đurovski, pa postaje aktivniji u igri.
37. minut – 0:1. Tumbasević prvi šutira na gol protivnika. Koliko nam je samo trebalo. Janko je sam stvorio poziciju, oduzevši loptu Pejiću. Šut je izblokiran i lopta odlazi u korner. Izvodi ga Stjepanović (jedino dobro što je uradio), Pleč skače pa se nakon toga stvara ogromna gužva. Pravi bilijar u 16 – ercu, a kad je lopta došla pred samu gol crtu, na nju muški kreću, klizećim startovima, Tumbasević i Mrđa. Kapiten je brži za delić sekunde i dovodi svoj tim u vođstvo.
Babić je dobio karton, na asistenciju pomoćnog sudije.
41. minut – Tadić probija levi bok i centaršutem traži Mrđu. On je u sendviču gostujućih halfova, pa ne može do lopte.
42. minut – Sjajan pas Đurovskog ka Tadiću u prostor. Dušan ulazi u 16 – erac i kad mu je golman pošao u susret, kreće da ga dribla u levu stranu. Džodžo ga ruši, pa sudiji Stojanoviću i ne ostaje ništa drugo, nego da prstom pokaže na kreč.
43. minut – 0:2. Mrđa je namestio loptu i jakim udarcem pogodio gornji desni ćošak golmana Džodža, iako je ovaj krenuo na pravu stranu.
45. + 1 minut – Žuti karton za Topića (važno zbog nastavka susreta).
45. + 2 minut – Dobra akcija naših. Tadić i Đurovski su odlično odigrali pas, a ovaj poslednji još bolje pronalazi Mrđu. Dragan prilazi golu sa levog boka, ali mu šut ide u spoljni deo mreže.

Vrlo brzo smo stigli do, za našu ligu, nedostižne prednosti, iako smo 2/3 poluvremena odigrali očajno. Treba izdržati pritisak domaćina u prvim minutima nastavka, pa nam malo mudrosti ne bi bilo na odmet. O malo više trčanja da i ne govorim.

DRUGO POLUVREME :

46. minut – Kajević je zamenio Pejića, a Kizito zaradio žuti karton, nakon oštrog starta na sredini terena nad Babićem. Pokazuje time da više nema prolaska za njega.
48. minut – 0:3. Het – trik Mrđe. Dubinska lopta je bila upućena Tadiću, a halfovi gostiju loše intervenišu i šalju je tek do ivice kaznenog prostora. Pogrešio je i Džodžo koji je napustio gol – crtu. Lopta je doskakutala pravo u Draganove noge, a on ju je onako centarforski, odmah iz prve, poslao u nebranjenu mrežu. U ovom trenutku sve je bilo gotovo.
52. minut – Sjajna solo akcija Tumbasevića po desnom boku. Istrčao je dobrih 30 – tak metara i zaradio prekršaj.
54. minut – Hvala Bogu. Aleksić menja i više nego lošeg Stjepanovića.
60. minut – Kakav šut mladog Danijela, koji je golman domaćina jedva sproveo u korner. Ovome je prethodila akcija Tumbasevića, koji je loptu sjajno predao Mrđi i nastavio kretanje, ali mu je kapiten nije vratio na vreme, pa je bio fauliran. Lopta je tek tada došla do Aleksića, pa sudija nije prekinuo akciju. Odmah nakon šuta, Aleksić je bio napadnut od nekolicine domaćih igrača, a u tome je prednjačio Topić.
62. minut – Ovaj prekid i gužvu, koristi domaći trener da izvrši izmenu, pa Đukić menja Babića. Korner je izveo Tadić (posle dvominutnog prekida), a Pleč probao da loptu glavom pošalje u mrežu. Nema gola.
64. minut – Brza i dobra akcija domaćina. Milošević je "na frku" izveo aut i poslao loptu ka Matiću. Kizito je potpuno ispao iz igre, pa Matić posmatra šta mu valja činiti. Loptom gađa Đukića na drugoj strani, ali taj pas presreće Vulićević i prekida opasnu akciju domaćina.
66. minut – Po meni jako sporan detalj. Topić (koji je i pre 6 minuta napao Aleksića), sada Danijelu udara šamar. Već ima žuti karton i čini se da je ovo drugi, a pre je za direktan crveni i nekoliko mečeva suspenzije. Na moje iznenađenje, ni tog žutog kartona nema. Nadam se da je neka TV stanica ovo snimila, jer ovaj potez zaslužuje kaznu.
67. minut – 0:4. Kako samo Danijel vraća za sve. Tadić mu je poslao loptu sa levog boka, sjajno je primio istu i time izbacio Topića iz igre, pa je usledio šut sa 18 metara u kontra ćošak gola domaćih. Svaka čast, majstore.
Gotovo svaku akciju odigravamo preko levog krila, po sistamu Đurovski – Tadić, a onda Dušan traži Mrđu ili Aleksića.
69. minut – Alivodić sa ivice 16 – erca, traži sa desne strane, Đukića na suprotnoj. Usledio je njegov skok i udarac glavom. Nema sekiracije – Brkić je na mestu.
71. minut – Topića, koji i nije trebalo da je u igri, menja Ćesarević. Trener domaćih je preduhitrio neki novi njegov ispad, jer je ovaj bio evidentno nervozan.
76. minut – Gvozdenović menja Kizita. Još se nije potpuno oporavio i nema snage za ceo tok meča.
77. minut – Mogao je da postigne i četvrti gol. Mrđa je glavom prebacio prečku sa pet metara, nakon što je odličan centaršut uputio Mario.
82. minut – Miša menja kapitena, koji dobija ovacije od strane "FIRME". Traka ide oko ruke Tadiću.
83. minut – Još jedna odlična prilika za domaćina. Akciju su odigrali Ćesarević i Alivodić, koji traži Đukića. Ovaj ne stiže do lopte, pa time i nema počasnog gola za BSK.
84. minut – Tadić za Đurovskog, a ovaj šalje loptu Miši na glavu. Gruzijac je prelepo spušta za Tadića, koji je pristigao na ivicu 16 – erca po sredini, ali loptu desnom nogom, šalje preko gola.
86. minut – Šut Miše preko gola, a šansu je sam izborio, nakon požrtvovanog šprinta ka sredini terena gde je povratio posed lopte, pa je odigrao akciju sa Dušanom i Mariom.
88. minut – Aleksić proba sve sam. Prodor sa desnog boka u sredinu i šut pored leve stative Džodža.
90. minut – Greši Mario u predaji lopte ka Janku. Alivodić odmah šalje loptu ka Matiću, ali njegov šut ide preko gola.
90. + 3 minut – Za tri minuta nadoknade, domaćini su prvi put došli u posed lopte. Mario je pogrešio, pa je lopta u dubinu poslata Matiću. On je preko Gvozdena, prebacuje sa desne na levu nogu, pa očajno šutira pored gola.

Nakon 237 minuta postigli smo pogodak, a onda još tri, za sva tri boda sa ovog gostovanja. Sledeće je u Subotici, a pre toga nas čeka dvonedeljna pauza i meč na "Karađorđu" sa ekipom koja, takođe na ovom stadionu, na kom dođosmo juče do trijumfa, igra kao domaćin. Za te dve nedelje, valja nam puno raditi i čekati inauguraciju novog šefa stručnog štaba. Mnoge stvari moraju biti popravljene, jer uprkos spoljašnjoj temperature, za FK Vojvodinu predstoji izuzetno "vruć" oktobar. Još tri prvenstvena i jedan kup duel, nakon kojih će biti mnogo jasnija slika o našim ambicijama u ovoj sezoni.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Goran Smiljanić

Želim da se na kraju ove sezone radujem trofeju, mojoj pozitivnoj promeni i Voši o kojoj priča Evropa!

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Vukanović21
Radulović20
Milosavljević15
Zukić14
Zady Sery14
Índio14
Čumić12
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
dr Kosta HadžiOsnivač
dr Kosta Hadži

Nacionalni revolucionar, sportista i sportski radnik, kulturni poslenik, politički prvak, socijalni radnik i uglednik advokatskih organizacija. Začuđujuće je da se toliko energije našlo u venama ovog čoveka...