Vesti / Fragmenti prošlosti / Fenomenalni Malenčić

Fenomenalni Malenčić17.12.2012. 20:50

Autor: fkv.com team(6)
Malenčić neposredno pred smrt
Malenčić neposredno pred smrt
N

ovi Sad; 09.11.1924. godine

"Vojvodina" : "Građanski" (Osijek) 3 : 0 (1 : 0)

U prošlu nedelju odigrana je ova revanš utakmica. "Građanski" je bio bolji u polju, taktički i tehnički, ali mu forvard ne ume da puca, a i odbrana, naročito bekovi, nije bila na visini.

"Vojvodina" je igrala u ovoj postavi: Malenčić, Kričkov, Živić, Šebek, Vajs, Bikšić, Grgarov, Ognjanović, Dudaš, Šević, Petrović.

Već u 4. minuti Dudaš puca penal u desni ugao, ali golman Bančević hvata. Malo kasnije, lukavi Šević daje vodeći gol. Osečani žestoko navaljuju. Međutim, odlični bekovi i sigurni golman Malenčić, koji igra sa velikim požrtvovanjem i "hladnokrvnošću" sve čiste i spasavaju

U drugom poluvremenu, Dudaš, iz solo-akcije, daje, jednim silnim hitcem, drugi gol. Rafinirani Šević, malo kasnije, daje treći gol.

Sudija G. Šimonji dosta dobar.


U meču sa Osiječanima posebno se istakao Rodoljub Malenčić. Inače, Malenčić je rođen je 2. marta 1903. godine u Novom Sadu. Maturirao je u novosadskoj Gimnaziji, a zatim diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Post-diplomske studije završio je na Policijskoj akademiji u Berlinu i Drezdenu. Bio je šef Krivičnog odseka, Uprave policije u Novom Sadu, sve do izbijanja Drugog svetskog rata, a posle rata viši savetnik u Pokrajinskom SUP-u. Nikada nije pripadao nijednoj političkoj stranci i u struci se zadržao zahvaljujući samo izuzetnoj stručnoj osposobljenosti i visokoj inteligenciji. Imao je običaj da, kao pedagog, svojim učenicima kaže: "Omnia mea mecum porto"! ("Sve svoje sa sobom nosim"!).

Kao vrhunski fudbaler igrao je za novosadsku "Vojvodinu", beogradsku "Jugoslaviju", a nosio je i bele orlove na dresu kao golman fudbalske reprezentacije Jugoslavije. Bavio se i nizom drugih sportova.

Svoje profesionalno opredeljenje Malenčić je tesno vezao za fotografiju i film. Već 1929. godine snimio je naš prvi amaterski kriminalistički film "Hepi end" i nekoliko filmskih žurnala na 16-milimetarskom filmu. Jedan je od prvih naših stručnjaka koji je koristio infracrveni film za snimanje noću. Napisao je tri knjige o fotografiji, tehničkoj i kriminalističkoj policiji. Umro je 14. oktobra 1959. godine, najverovatnije od posledice teške povrede glave na jednoj fudbalskoj utakmici.

Rodoljub Rodac Malenčić je, zajedno sa Abrahamom Sarazom, bio prvi igrač "Vojvodine" koji je branio boje reprezentacije Jugoslavije. Dres sa belim orlovima na grudima poneo je 1922. godine, na utakmici protiv Čehoslovačke u Zagrebu, kada je Jugoslavija pobedila sa 4:3, a Malenčić odbranio penal.


Uživajte u flimu "Hepi end"

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Goran Smiljanić

Želim da se na kraju ove sezone radujem trofeju, mojoj pozitivnoj promeni i Voši o kojoj priča Evropa!

Lista strelaca
Mihajlović7
Malbašić6
Subotić6
Kojašević5
Owusu Bempah3
Jovančić2
Avramovski1
Cebara1
Jovanović1

Igrač sezone
Jovančić24
Rockov23
Kojašević11
Malbašić7
Planić7
Veselinović7
Mihajlović4
Vukasović4
Lakićević2
da Silva Alves2

Sećanja
Stevan NeštickiNedosanjan san
Stevan Nešticki

Tragična smrt koja ga je zadesila nakon odlične igre za mladu reprezentaciju Jugoslavije protiv ČSSR u Novom Sadu (2:0) na kojoj je bio kapiten našeg tima, prekinula je njegove fudbalske snove...