Vesti / Fragmenti prošlosti / Voša demolirala kruševački Napedak

Voša demolirala kruševački Napedak10.12.2012. 19:56

Autor: fkv.com Team(2)
P

oslednja utakmica sezone 2009/2010, dana 16. maja 2010. godine, donela je ubedljivu "overu" petog mesta prvenstvene tabele, kada je Vojvodina, na svom "Karađorđu", demolirala kruševački Napredak i "poslala" ga u niži rang! Od mnogih igrača se tada oprostismo, kao i od trenera Đuričića (treći te sezone, nakon smena Stepanovića i Babića), a sve beše uvertira za ono što je usledilo, kada smo pod palicom Milinkovića odigrali najbolju sezonu u poslednjoj deceniji.

Meč je obeležio tadašnji kapiten, sada igrač švajcarskog Siona, Dragan Mrđa, koji je čak četiri puta pogodio metu, i sa time okončao sezonu kao prvi strelac lige (22 postignuta gola), što je bilo tek treći put u skoro vekovnoj Vošinoj istoriji (pre njega su to isto učinili i Todor Veselinović i Vesko Mihajlović).

Grof Žekula o utakmici napisao je sledeće:


Utakmicu poslednjeg 30. kola JSL, obeležio je pljusak na terenu i jak vetar, ali i isto to u mreži budućeg drugoligaša:

Vojvodina – Napredak 7:0 (3:0).
Strelci – Mrđa u 15’, 29’ (p), 48’, 86’, Katai u 30’, 64’ i Mudrinski u 76’.


FKV (trener Milan Đuričić) – Brkić, Vulićević, Nestorović, Karan, Kovačević, Ađuru (65’ Bilbija), Mitošević, Đurovski (71’ Mudrinski), Katai (78’ Merebašvili), Tadić, Mrđa (kapiten).

Napredak (trener Jovica Škoro) – Pustinjaković, Vranješ, Petrović (70’ Milosavljević), Babić (kapiten), Gašić, Mitrović, Milošević (65’ Milovanović), Stojkov, Vujović, Vukmirović, Jao (11’ Punoševac).

Sudija Bogdanović (pomagali mu Milovanović i Kurčubić) pokazao je crveni karton Gašiću u 27’, a žute kartone Vulićeviću u 15’, Mitoševiću u 43’ i Babiću u 81’.

U poslednjoj utakmici, u sezoni koja će po svemu biti pod posebnim razmatranjem, svih onih kojima je FKV u srcu, u narednim danima i mesecima, kako bi se neki zaključci “usvojili“, a greške (a bilo ih je, i to dosta) ispravile (valjda je to cilj?), Voša je demolirala kruševački Napredak i poslala ga u niži rang takmičenja. Sve špekulacije koje su kružile, pale su u vodu već nakon trećine utakmice, kada je postalo jasno da bodovi koji “overavaju“ petu poziciju na tabeli, ostaju u Novom Sadu.

Trčkaranje psa po terenu pred početak utakmice, pa i tokom nje, bilo je propraćeno i pasijim vremenom, koje, kao i sve što je bilo vezano za nama omiljeni Klub u prethodnom periodu, nije dovelo više ljudi na tribine, uprkos besplatnom ulazu. I to, kao i rezultatski učinak u sezoni, igranje nekih “ničim izazvanih“ igrača, koji su doprineli POIGRAVANJEM ugleda Kluba (niz pogrešnih procena, gotovo u svemu), na desetine loših stvari tokom čitavog perioda od prvog sudijskog zvižduka u Kuli (1. kolo), biće deo (ali ogroman) o kome se MORA razmišljati., od strane svih – pre svega odgovornih, ali i nas koji propratismo sve, kako bi se pronašli uzroci posrtanja, a ne lečile posledice, jer tim putem rešenja nema, ili je daleko, pa stići do njega biće podvig. Krenuti pravim putem – to je ono o čemu više nikakve dileme ne sme biti i što se mora učiniti ODMAH!

Lepo je na terenu bilo videti odjednom momke, koji će biti budućnost (kako drugačije, jer to tako zahteva i zdrav razum) Kluba i Tima (uz, naravno, one koji su tu već odavno i koji će im biti predvodnici, poput Mede, Vuleta i drugih) – Kovačevića, Mitoševića, Kataia, Mudrinskog...Deca za srećniju budućnost! Ipak, pre se čini da je to na terenu bio miks onih koji ostaju i biće nosioci igre u narednom periodu, i onih koji napuštaju Klub i kreću u nove izazove. Prvima dobrodošlica, jer su je zaslužili, drugima HVALA na svemu i sve najbolje u nastavku karijere. Družićemo se još, u CRVENO - BELOJ PLANETI!

Meč je obeležio kapiten Vojvodine Dragan Mrđa, koji se četiri puta upisao u listu strelaca, za ukupno 22. stepenik na istoj i titulu najboljeg strelca. Pratili su ga Katai sa 2 i Mudrinski sa jednim golom, kao dokaz gorepomenute teze o “prošlim i budućim“ nosiocima dresa kojeg volimo, koji su se na ovoj, poslednjoj ovosezonskoj, predstavi, sjajno uklopili i naterali na aplauz sve prisutne na “Karađorđu“.

U loži istog, meč su posmatrali i oni koji odavno nisu naši članovi – Maksimović, Aleksić, Lovrić, Hucišvili, Kizito...Svi su posle meča otišli do svlačionice da se pozdrave i požele jedni drugima sve najbolje. To bi bilo to. Poglavlje zatvoreno, a nadamo se, otvaranju nekog novog, boljeg i rezultatski uspešnijeg. Kako god, neka žal ostaje i za sezonom na izmaku, jer očekivasmo više, pa čak i sad smatramo da smo i to i mogli. Avaj...

NAPREDAK

Iako im je trebala pobeda, kako bi se bar ponadali ostanku u društvu najboljih, pa čak u meč krenuli i odigrali dosta “visoko“ i ofanzivno u postavci, osim sjajne prilike u 11’, kada je posle centaršuta Mitrovića, nakon prekida, lopta došla na drugu stativu, a Vukmirović loptom “pogodio“ Brkića (pored kapitena, drugi putnik na predstojeće SP iz naših redova, a obojica spremaju pasoše i pakuju kofere sasvim zasluženo), i nekoliko solo pokušaja i šuteva, pre svih Punoševca, nisu predstavljali ozbiljnu pretnju po našu odbranu, koja nije kapitulirala ni jedanput, za razliku od njihove, koja je dobrano “nafilovana“, pa čak i srećna što nije i gore prošla. Povreda prvog napadača Jaoa (presudio nam u prvom ovosezonskom duelu, pred odlazak na zimski odmor) u 11’ i crveni karton Gašića u 27’, doprineli su svemu ovome. Malobrojne pristalice Kluba iz Kruševca, koje su pristigle da ga bodre, stadion u Novom Sadu su napustile u 65’, a na njemu, mogu ponovo boraviti (bar što se prvoligaških mečeva tiče) tek za dve sezone.

DRAGAN MRĐA

Četiri “surove“ realizacije i dva iznuđena kaznena udarca (od kojih je jedan Tadić promašio, poslavši loptu pored stative u 82’), jesu dokaz da je Dragan zasluženo igrač utakmice, ali i prvi strelac lige. U sezoni u kojoj je to postigao, a koju će krunisati odlaskom na SP, ostaje naša (nadam se i njegova) žal, što 5. maja nije podigao pehar pobednika Kupa. Ovaj srpski, pitanje je i dali će ikada više, a neki strani (a za inostranstvo se i sprema), ćemo još da vidimo. Kao kapiten – teško, kao igrač, moguće i verovatno.

U 15’ je sjajno reagovao na fantastičan dubinski pas Dušana Tadića (više od pola terena), “pregazio“ i Babića i Gašića i doveo nas u vođstvo, tako što je “ćušnuo“ levicom loptu u kontra ćošak. U 27’ je “pritiskom“ izborio loptu, pa potom i prekršaj za penal i crveni karton, a onda, na sve to i realizuje kaznu, za već ubedljivo vođstvo! 48’ biće svedočanstvo prelepog nedeljnog popodneva na “Karađorđu“, jer je izvedene jedna od akcija, koja će ostati dugo u pamćenju svih. Nakon prekida za Krušavljane, sve ide iz jednog dodira – Ađuru za Kataia, ovaj na levi bok ka Đurovskom, koji odmah u sredini pronalazi zahuktalog Dragana...Kontra iz udžbenika, završava se potezom iz udžbenika, jer Mrđa podbada loptu i vara Pustinjakovića po treći put. Četvrti i poslednji put (čak i u dresu FKV), to čini u 86’ (kad mu već nije dozvoljeno u 82’ iz penala koji je zaradio prinudivši Milosavljevića da ga načini), nakon još jedne akcije i poteza vrednog svake hvale – Vule i Tadić igrali su po boku, poslednji prebacuje loptu ka Bilbiji, koji se okreće (pa to isto čini i odbrani Napretka) i “spušta“ na ivicu kaznenog, odakle Mrđa (po)gađa gornji levi ćošak golmana gostiju. Za ovakvu predstavu – BRAVO MRĐA!

JOŠ TRI

Nije to bilo sve, jer su još tri, a ne zna se koji je lepši, gola postigli oni, čija će imena biti i dogodine upisana na listi golgetera, a možda neko od njih i ponovo ponese titulu “Kralja strelaca“. Katai je sa dva fantastična voleja, pokazao o kakvom se igraču radi. U 30’, reagovao je odlično na asistenciju Tadića (kako je samo prevario Babića), pa je posle toga usledio SAILING, a u 64’, opet nakon Dušanove asistencije, kome je Mrđa ostavio loptu, nakon što se trkom izborio za nju, i drugi put trese desnicom mrežu Pustinjakovića i “tera“ JAKUZE sa stadiona. Bravo, mali!

Mudrinski, nakon Karaburme, sad i na “Karađorđu“ potvrđuje golgeterski njuh - nakon centaršuta Vulićevića, kome je odigrao Tadić, Ognjen je brži od golmana gostiju i trese mrežu u stilu “razbijača“ (76’).

OSTALI

Meč su fenomenalno odigrali i ostali igarči, ali je vredan pomena nastup Vuka Mitoševića. Bez pardona, sa puno rezona, trkom i loptama, borbom i voljom, stvara našu i kvari tuđu igru – MALO LI JE? Debi Kovačevića pred domaćom publikom – šta drugo reći nego da mi IMAMO halfa za buduća nadmetanja, a to treba MAKSIMALNO iskoristiti. Graciozan, mudar, čvrst...Na koga li podseća, a da je taj igrao na toj poziciji, a u crveno-belom dresu? Biće to half, kakvog, gotovo tražismo, pa nema potreba da zapinjemo da sad tražimo u tuđim dvorištima nešto slično (ako to i postoji negde)! Karanov potez u 84’, kada je prekinuo, fantastično hrabrim klizećim stratom, pokušaj Punoševca da ugrozi gol Brkića, biće nešto o čemu će se još danima pripovedati. Aplauz i za njega, kao i za sve (koje nisam spomenuo, a svi zaslužiše), koji su sedmicom (ali ne na LOTO-u) častili Kruševljane, pa na neki način i nas, koji smo svemu prisustvovali.

Kraj. Ne samo teksta, već i sezone, a pred naš odmor, neka tamo gde treba bude veoma radno. Ovosezonski neuspeh, iako je začinjen na kraju na fenomenalan način, treba razmotriti, kako se ne bi ponovio. Vaše delovanje, za naše buduće radovanje. Ali pametno... Jer bez pameti, nema ništa!






Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Goran Smiljanić

Želim da se na kraju ove sezone radujem trofeju, mojoj pozitivnoj promeni i Voši o kojoj priča Evropa!

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Vukanović21
Radulović20
Milosavljević15
Zukić14
Zady Sery14
Índio14
Čumić12
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
dr Kosta HadžiOsnivač
dr Kosta Hadži

Nacionalni revolucionar, sportista i sportski radnik, kulturni poslenik, politički prvak, socijalni radnik i uglednik advokatskih organizacija. Začuđujuće je da se toliko energije našlo u venama ovog čoveka...