Vesti / Utakmice / Pola tuceta za Evropu

Pola tuceta za Evropu10.05.2009. 15:40

Autor: Grof Žekula(0)
F

K Vojvodina-OFK Beograd 6:1

9. maj 2009. godine, na dan kada je tačno pre 64 godine znameniti nemački feldmaršal Kajtel, 17 minuta nakon ponoći, u zgradi ruskog glavnog štaba u Berlinu, potpisao u ime nemačke delegacije bezuslovnu kapitulaciju ove zemlje, čime je najveći rat u istoriji čovečanstva, bar na teritoriji Evrope, okončan!

Pola tuceta za sigurno učestvovanje u evro kupu! Da li ćemo uopšte i jednu utakmicu iz istog takmičenja gledati uživo na 'Karađorđu', tokom leta, ostaje da se vidi. To će ponajviše zavisiti od momaka koji tada budu nosili dres voljenog nam kluba, i koliko će oni biti spremni da nas u Evropi 'održe'. Prvi deo sigurno neće biti na našem stadionu, jer će isti biti pripreman za atletska takmičenja. Tako je - kako je!

FKV: Kesić, Buač, Kizito Stošić (kapiten), Lovrić, Trivunović (Grozdanoski), Tumbasević, Đurovski (Vukajlović), Tadić (Pantelić), Lazetić, Mrđa.
OFK: Šaranov, Skopljak, Stanković, Bratić, Jolović, Sinđić (Mišan), Adamović (kapiten), Beljić, Osmanagić (Nuhi), Milić (Milovac), Jevtić.
Sudije: Paunović, Milutinović, Mrkić.
Žuti kartoni: Trivunović (Vojvodina), Šaranov,Skopljak (OFK Beograd).

O nama (o njima neći ni trošiti reči, osim što ću reći da ako nastave sa ovakvim predstavama, put u niži rang im ne gine): RAPSODIJA! Dozvolili su nam da se nadigravamo, pa kao što rekoh u uvodu u meč, to nam je garantovalo upravo ono što se i zbilo! Borba, želja, htenje, evidentno prisutni, čak se u pojedinim momentima činilo da im možemo dati gol kada to i poželimo. Odbrana borbena uz pokoju grešku (o svemu u izeštaju koji sledi).Vezni red odigrao tako da se moram zapitati: šta će nam Popović? Mada se tim koji ovako igra i pobeđuje sigurno ne menja, eto nama njega nazad već u Kuli. Mario+Janko+Veseljko+Žarko+Dušan obavili su sve što je od njih i trebalo da se vidi, a Mrđa je bio surovi egzekutor njihovih akcija. Došao je na kotu 12, što je realno odlično za napadača u našem timu. Mada je bilo pogrešaka u svakom segmentu i liniji tima, ovakvoj pobedi se u zube ne gleda!
OFK je konačno 'pao' ove sezone, a da smo im sve naplatili sa kamatom - jesmo! Mnogi su se pre meča uplašili moguće kalkulantske igre naših momaka, ali koliko posle prvih 45 minuta, bilo je jasno da od toga nema ništa. Nadam se da je ovime, svima nama, jasno pokazano da zaista svi u klubu žele poziciju br.2! Nisam verovao da ću ovo ikada napisati,ali po meni je igrač utakmice (bez obzira na Mrđin het-trik) Žarko Lazetić! Njegova najbolja partija u dresu FKV! Uz onakvog Maria (pravi kreator), Veseljka koji levom spoljnom bez greške upošljava igrače, borbenog Janka, Lazetiću (ne zaboravite da mu je iza leđa naš najbolji igrač Joseph) i nije ostalo ništa drugo nego da jedared bljesne.

Redom, kako dolikuje, uz komentar svega viđenog:
Meč otvaramo malom, ali veličanstvenom proslavom: u ime ovog foruma i sajta, neprikosnovenom Kizi uručen je trofej za igrača sezone! Ovacije koje je doživeo na kraju, od svih prisutnih na tribinama (kako sa Istoka, tako i sa Severa), pokazuje koliko smo istinski zavoleli ovog skromnog momka, koji je samo svojim partijama na terenu to i zaslužio. Hvala ti majstore, na svemu što si pokazao!

1. minut meča, a mi imamo prvu šansu kojom i najavljujemo šta će se zbivati - Tadić sa desnog krila, centaršutem traži Mrđu, koji ostaje kratak u skoku.
3. minut - Mario odlično šalje loptu u prostor ka Tadiću i Mrđi i bilo bi opasno da na vreme nije odreagovao Jolović i stigao da vrati loptu ka Šaranovu.
4. minut - Tadić se sjajno poigravao sa Stankovićem na boku, ali je traljavo šutirao. Usledila je kontra i odigravanje duplog pasa Beljića i Milića nad kojim pravimo faul na 20-ak metara od gola. Odlična pozicija, a loptu namešta Bratić – sjajno je uzdrmao prečku na golu ispod severne tribine! Pitanje je veliko šta bi se zbilo da je lopta išla koji santim niže…
6. minut - Kiza pokazuje koliki je majstor. Osmanagić Amer (ne i Rus) ulazi sa boka u naših 16 i kada se spremao da odapne ka Kesiću, Kiza mu nonšalantno 'skida' loptu sa noge i otklanja svaku opasnost.
7. minut - Vez našeg srednjeg reda. Lopta iz prvog kontakta ide ovim redom: Žarko-Mrđa-Mario-Tadić. Ovaj vraća sa boka Đurovskom koji oprobava šut sa oko 18 metara, ali je izblokiran, a lopta odlazi u korner.
8. minut - Šutira iz iste pozicije i Veseljko - takođe izblokiran, a lopta odlazi u ruke Šaranova.
9. minut - Mario i Tadić igraju odlično po boku. Usledilo je ubacivanje lopte na peterac, a Mrđa kasni! Da je bio brži,već bi vodili.
10. i 11. minut - Ista akcija Lazetića i Mrđe. Prvi probija levi bok gostiju i daje loptu ka drugom. Nije ništa uradio u 10-om, ali jeste minut kasnije.Uspeva da loptu povuče u 16-erac, zaobišao je i Šaranova koji ga ruši na travu. Sudiji Paunoviću ne preostaje ništa drugo nego da uperi prstom na penaltik i da golmanu gostiju pokaže žuti karton!
12. minut (mada je spiker stalno govorio 13-i, ali ću se ja držati svog časovnika, jer je dotični napravio niz komedija na meču) - Tadić namešta loptu i šalje je u gornji desni ugao! Šaranov to i predviđa, ali ostaje kratak - VODIMO!
13. minut - Kizito sjajno prekida akciju gostiju po desnom boku. Bilo bi opasno da to nije učinio jer su tri igrača OFK bila u naletu. Bravo majstore!
Marić dosta aktivno prati utakmicu, konstantno je na nogama ispred klupe i zaista glasno savetuje igrače!
15. minut - Buač, iako je znatno niži od Milića, u skoku ga nadvisuje i 'kupi' loptu, ona ide ka Đurovskom, nad kime gosti prave očigledan faul, na mestu skraćenog kornera, koji svi osim sudije vidimo! OFK-ovci kreću u kontru dok se naši bune kod delioca pravde, ali Lovrić stiže da na vreme sve pokrije i otkloni opasnost!
Navijači pristigli iz Beograda počinju da vređaju upravu.
17. minut - Opasno je ispred našeg gola! Jevtić (najbolji igrač gostiju) pronalazi na ćošku 16-erca Milića, ovaj pokušava da driblingom izbaci našu odbranu i za trenutak se spetljao. Lovrić to koristi da loptu izbaci daleko od gola! Posmatram kako je Kizito u nastavku akcije krenuo malo više unapred po levom boku, a Lazetić se u punom šprintu vratio da pokrije njegovu poziciju! Otkud to,pitam se? To je bio samo početak onoga što će Žarko uraditi.
19. minut - Karton za Veseljka jer se bunio (sasvim opravdano), jer sudija nije svirao evidentan prekršaj nad Lazetićem na 25 metara od gola gostiju. Čak šta više, sad je prekinuo kontru gostiju da bi mu pokazao isti.
21. minut - Janko šutira sa distance pored gola, nakon akcije Tadića i Mrđe.
22. minut - Buač prekida akciju gostiju, daje loptu Lazetiću koji odigrava dupli pas sa Tadićem. Žarkov šut izblokiran, a lopta dolazi na bok do Stankovića koji sam od sebe pada kao pokošen ispred naše klupe. Sudija svira prekršaj koji niko nije video! Marić se svađa sa njim,vidno iznerviran.
26. minut - Gosti drže dugo posed lopte, ali apsolutno ne mogu da priprete. To se kod nas muškaraca naziva disfunkcijom. Sad se nerviraju njihovi predstavnici u loži.
28. minut - Janko sjajno povukao loptu, Mrđa je prihvata i šalje na bok Tadiću, ali njegov centaršut po zemlji halfovi gostiju otklanjaju lako i brzo.
29. minut - Sudija opet 'ne vidi' čist prekršaj nad Lazetićem, a lopta nekako u istoj akciji dolazi do Đurovskog. Usledio je brutalan start Skopljaka! Paunović sad nema kud - karton i za njega.
30. minut - Buač greši u pokušaju da vrati loptu unazad. Čini se da je Jevtić bliži njoj, ali mudro i iskusno Stošić i Lovrić stižu da ga zagrade i odnesu loptu.
32. minut - Kesić u skoku hrabro kupi loptu ispred Jevtića, nakon centaršuta koji je uputio Beljić. U nastavku dobar pokušaj Lazetića i Tadića, ali on sa loptom izlazi u aut.
34. minut - Najlepša akcija do tog trenutka! Sve iz prve odigravaju ovim redom: Kizito-Lazetić-Trivunović-Đurovski-Mrđa. Zadnji je kao na tacni spušta Tadiću, koji nonšalantno pokušava da je udari. Kao iz udžbenika, a Dušan opet sve kvari.
35. minut - Janko za Đurovskog, a ovaj Tadiću. Usledio je centaršut ka Mrđi i njegova egzekucija glavom! 2:0... Ne, sudija prekida sve i svira prekršaj Mrđe u skoku nad Bratićem. Meni se čini da ga nije bilo!
36. minut - Mario sjajno šalje loptu na desni bok ka Janku. Ovaj maestralno u trku šalje centaršut ka Mrđi, koji je sada glavom šalje preko prečke sa svega 6 metara. Kakva 100% šansa!
37. minut - To gosti mogu da kazne. Akciju igraju Stanković, Osmanagić i Milić koji biva fauliran na 25 metara od gola po sredini. Loptu ponovo namešta Bratić - kakva 'prangija' u Kesićev gornji levi ugao! Panterski skok našeg čuvara mreže koji 'vadi' loptu iz rašlji.
41. minut - Sad je red na nas. Janko prekida akciju gostiju i pruža loptu Đurovskom, ali ne staje kao većina naših igrača, nego nastavlja kretanje. Mario mu vraća i Janko ulazi u 16-erac. Levo od njega posve sam stoji Mrđa, ali se Janko odlučuje da sam završi akciju koju je i započeo. Lagano kroz noge Šaranova za 2:0.Sad se lakše diše!
42. minut - Kakav maestralan potez Đurovskog! Sa oko 30 metara (možda i jače) pokušao je da lobuje istrčalog Šaranova! Lopta ga je preletela i bar sam je ja video u golu.Tik pored stative, a bio bi to, bez ikakve sumnje, gol sezone!
43. minut - Šansa utakmice za goste. Beljić je probio naš desni bok, sjajno vratio loptu u 16-erac na oko 10 metara od Kesića. Odjednom, kao duh sam, na nju natrčava, a u tome ga niko ne ometa, Sinđić, ali na našu sreću šalje je i pored zaleđenog Kesića, ali i pored stative!
Sudijska nadoknada od jednog minuta, a Marić ustaje sa klupe i opet, kao na svim prethodnim mečevima, viče: 'Mora čvršće, nije dovoljno!' Loptu čitav taj minut držimo u svom posedu i lagano kombinujemo. Na pauzu odlazimo sa dva gola prednosti!

Dešavanja na poluvremenu:
Stiže vest od zvaničnog spikera da će meč za dve nedelje (23. maj) protiv Jagodine biti odigran u Čelarevu i da je klub obezbedio prevoz (mada ne mogu da pojmim zašto je polazak zakazan za 14:30h ako se utakmica igra u 17h, a do ovog malog mesta treba oko 30 minuta?) i karte za sve zainteresovane!

Drugi deo igre, a sledi još pet golova:
Odmah na početku izmena kod gostiju - Nuhi menja Osmanagića.
1. minut - Skopljak probija po svom boku i centrira. Lovrić kao istinski komadant odbrane otklanja opasnost i šalje je prema napadačima. Lazetić prolazi po boku i traži Mrđu. Štoperi gostiju bili su na mestu.
2. minut - Skopljak kao da igra za nas - kakav pas ka Mrđi (pod pritiskom Lazetića), ovaj bez problema ulazi u 16m i jako i precizno gađa golmanov gornji desni ćošak. Sada je 3:0! Lazetić biva pohvaljen od Marića za gorepomenuti pritisak!
Navijači gostiju sad i transparentom i pesmom vređaju članove uprave.
6. minut - Evo i gola Lazetića. Kakav pas ka istom od strane Veseljka, a Žarku i nije bilo teško da zaobiđe Šaranova i plasira loptu u mrežu. 4:0!
Da li 'Firma' bacanjem petardi najavljuje istu i u mreži gostiju? Videće se uskoro...
8. minut - Mrđa je probao posve sam nakon što je ušao u 16m iskosa, ali mu je šut bio dosta traljav.
Čuje se Kesić kako nešto viče Kizitu - tako se to radi, momčino. Imaš najbolji pregled igre, pa i treba da savetuješ saigrače. Sada sam siguran da pored Brkića, Kesića i Ristića, mi jedino o poziciji golmana ne treba da brinemo u budućnosti.
9. minut - Mišan menja Sinđića.
10. minut - Kesiću preti Jevtić, nakon brzo izvedenog prekida na sredini terena. Njegov šut, sa oko 20-ak metara, odlazi preko gola.
14. minut - Ova 4 minuta sjajno držimo loptu u posedu, odigrava se iz prve, u toj igri učestvuju svi (i Lovrić)!Onda iz toga odjednom šansa i gol,ali za goste. Milić i Jevtić odigravaju dupli pas, ovaj drugi prolazi kroz sredinu naše odbrane i iz neposredne blizine vara Kesića. 4:1. Marić je opravdano besan!
'Firma' pesmom pozdravlja našu braću iz Banjaluke!
17. minut - Lovrić dugačkom loptom pronalazi Lazetića. On kreće ka golu, ali sudija ispod istočne tribine maše zastavicom. Potpuno neopravdano, a Žarko bi se našao oči u oči sa Šaranovim!
18. minut - 100% šansa za Mrđu. Lazetić i Đurovski igraju na petoparcu, a Žarko sjajno nalazi Dragana posve samog na levom boku. Sledi njegov ulazak u 16m, ali i šut direktno u Šaranova. Mogao je da bira!
21. minut - 'Pletemo' lepo.U tome učestvuju ovim redom: Kizito-Veseljko-Mario-Žarko-Janko. Faul nad poslednjim gosti čine jer moraju ovu igru da prekinu. Niko od gore navedenih nije dotakao loptu više od dva puta!
22. minut - Veseljko dugačkom loptom na levom boku pronalazi Lazetića, koji je odlično prima. Kako majstorski sve to prati Kizito, kome Žarko daje pas. Kiza ulazi u 16m i biva pokošen. Novi jedanaesterac! Ovakve ovacije, kao u tom momentu, nije dobio ni jedan igrač Vojvodine nekoliko decenija! Publika zahteva da Kiza i izvede penal. To traje a kod OFK-e Milovac menja Milića.
24. minut - Mrđa, ipak, namešta loptu na kreč, jako i precizno je šalje golmanu dole desno, Šaranov opet čita, ali je opet i kratak - 5:1! Mrđa nakon proslave dolazi do Kizita i izvinjava se što je šutirao (ipak sam za to da se dogovor iz svlačionice o tome ko izvodi penal mora poštovati), na šta mu Kiza na čistom srpskom jeziku odgovara: 'Samo igraj dalje'! Kakav majstor – bravo, legendo!!!
26. minut - Kizu obara i Bratić, nakon što ga je majstorski 'varao' loptom. Skandiranje Kizi i sa severne i sa istočne tribine se nastavlja! Isti minut - Veseljko i Žarko odigravaju po boku, nakon čega Mišan ruši Lazetića! On i izvodi taj skraćeni korner (izvodio je sve prekide i to značajno bolje od Popovića) i loptu ponovo šalje na ivicu 16-erca ka Veseljku, koji tuče po njoj, ali biva izblokiran. Nakon kornera, Đurovski, onako momački, šalje loptu iznad gola sa oko 20-ak metara.
27. minut - Lovrić ostaje na travi nakon što je dobio lakat u glavu od strane Milovca. Urlik je bio strašan, ali se junački brzo i pridigao! Činjenica da to nije bio ni prekršaj (o kartonima da i ne govorim), ide na dušu sudije Paunovića iz Kladova!
30. minut - Gosti ponovo imaju dobru priliku da umanje poraz - Beljić je izveo korner, u skoku na penaltiku potpuno sam i neometan je Stanković. Lopta nakon njegovog udarca glavom ide pored desne stative Kesićevog gola.
32. minut - Akcija Lazetića, Đurovskog i Mrđe po levom boku. Poslednji probija i zavrće loptu u 16m! Tamo, na žalost, nema niti jednog igrača u crveno-belom.
34. minut - Grozdanoski menja Veseljka. Aplauz obojici. Ovome što izlazi zato što je dobro odigrao, a Vlatku jer smo se uželeli njegovih majstorija.
35. minut - Gosti kombinuju. Bratić do Mišana, a on do Beljića, koji ulazi u kazneni prostor. Na njega fantastično startuje Lovrić i 'skida' mu loptu sa noge!
36. minut - Šut oprobao i kapiten gostiju Adamović. Lopta ide pored gola.
37. minut - Pantelić menja Tadića.
38. minut - Lovrić ponovo prekida akciju gostiju i pokušaj da se ponovo Jevtić nađe u izglednoj šansi.
41. minut - Lazetić ka Đurovskom, a ovaj Vlatku. Kakav pas makedonskog reprezentativca ka Mrđi. Sudija opet maše zastavicom, i opet neopravdano.
43. minut - Vukajlović ide na teren, menja Đurovskog. Marić mu čestita na prikazanoj igri.
45. minut - Solo akcija kapitena Stošića. Vukao je loptu dobrih 50 metara i izborio korner.
46. minut - Dovoljno mu je samo 9 minuta da namesti gol! Šta je majstor… Panta gađa Mrđu u glavu sa desnog boka, ovaj je samo spušta u desni ćošak Šaranova. Sada je jasno - 6:1 za kraj i oproštaj od 'Karađorđa' za ovu sezonu!

Igrači skaču od sreće ispred severne tribine. Tako se igra za Vojvodinu! Nakon 180 minuta bez postignutog gola, sada 6 komada bez većih problema. Kao što rekoh - ovakvoj pobedi se u zube ne gleda! Ovacije Kizi i dalje traju - hvala mu na svemu!

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Milan Bojović

Bojke za Vošine pobedničke bojeve

Lista strelaca
Zukić8
Ivanović7
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery16
Milosavljević15
Zukić14
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać8

Sećanja
Todor VeselinovićKralj strelaca
Todor Veselinović

Za njega nije bilo igrača koje ne može da predibla, nema situacije iz koje ne može da umiri loptu, ili je ne može uputiti gde je najpotrebnije...