Vesti / Fragmenti prošlosti / Šajkaš iz Kovilja na ivici prestanka rada

Šajkaš iz Kovilja na ivici prestanka rada15.10.2012. 19:26

Autor: fkv.com Team(16)
Fudbaleri Vojvodine i Šajkaša 1922. godine
Fudbaleri Vojvodine i Šajkaša 1922. godine
S

vima je dobro poznata činjenica da će FK Vojvodina za nešto manje od dve godine proslaviti vredan jubilej, jedan vek od osnivanja kluba. Postoje brojna pitanja i dileme o tome koje bi klubove Vojvodina morala ili mogla do ugosti prilikom proslave pomenutog rođendana. Ipak, jedno ime nalazi se na vrhu spiska želja svakog vernog navijača novosadskog kluba, a to je FK Šajkaš iz Kovilja.

Novosađani su svoj prvi meč odigrali u leto 1914. godine u Kovilju, upravo protiv Šajkaša. Ne treba smetnuti sa uma, da su Koviljčani tada ugostili jedan ”divlji“, formalno neregistrovani srpski klub, čime su potomci Šajkaša još jednom potvrdili hrabrost i karakter ljudi ovog kraja. Motiv za odabir ovog protivnika bila je namera Jovana Ljubojevića da impresionira i pobere simpatije kod izvesne žiteljke ovog sela. Vojvodina je nastupila u dresovima svetlo plave boje koje je sašila majka fudbalera Milorada Milićeva. Prvu nit u dugačkom zlatnom vezu FK Vojvodina izvezli su sledeći igrači: Svetozar Jocković, Jovan Ljubojević, Milorad Milićev, Dušan Kovačev, Jovan Jocković, Ozren Stojanović, Uroš Čakovac, Živojin Ćeramov, Predrag Stojanović i Sava Šijakov. Vojvodina, iako tada “novorođenče”, uspela je da nanese domaćinima ubedljiv poraz od 5:0.

Prijateljstvo je nastavljeno da se gaji i u budućim decenijama, a Vojvodina je uvek bila drag gost u rodnom selu Laze Kostića.

Pre nekoliko dana, do uredništva ovog sajta stigla je tužna vest da je FK Šajkaš prestao da se aktivno takmiči. Loš rad nekoliko uprava doveo je klub, koji je osnovan davne 1908. godine (nakon što su čuvena braća Atanacković donela prvu loptu u ovo selo), na ivicu gašenja. Da li gradske, pokrajinske ili lokalne vlasti mogu da pronađu neko rešenje, ili bar kratkoročnu pomoć klubu koji je jedan od začetnika fudbalskog sporta u Bačkoj i ogromni doprinosilac razvoja sporta kod nas? Da li će FK Vojvodina pomoći FK Šajkašu i koja će biti sudbina ovog kluba videćemo tek u budućnosti.

Iskreno se nadamo da će Vojvodina i Šajkaš podeliti megdan u leto 2014. godine, ravno vek kasnije, nakon pomenutog prvog meča. Zarad slavne prošlosti oba kluba, i najave njihove još uspešnije budućnosti.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Enver Alivodić

Agresivnost i hitrina jesu ono po čemu sam prepoznatljiv, ali istovremeno voleo bih da sam mirniji u završnici!

Lista strelaca
Malbašić6
Owusu Bempah3
Subotić3
Mihajlović2
Avramovski1
Jovančić1

Igrač sezone
Rockov11
Malbašić7
Planić7
Vukasović4
Kojašević3
da Silva Alves2
Jovančić2
Owusu Bempah2
Bureković2
Avramovski2

Sećanja
Silvester TakačPrvi strelac šampiona
Silvester Takač

U takmičarkoj sezoni 1965/66. Vojvodina je osvojila prvu šampionsku titulu. Jedan od najzaslužnijih za trijumf, bio je Silvester Takač...