Vesti / Utakmice / Momci sa Dunava domaćini momcima sa Drave

Momci sa Dunava domaćini momcima sa Drave12.10.2012. 15:42

Autor: Grof Žekula(1)
foto: jutarnji.hr
foto: jutarnji.hr
U

subotu, od 15:30h uz besplatan ulaz za sve zainteresovane, na “Karađorđu“, bićemo domaćini rivalima iz nekadašnje zajedničke, a sada susedne države, sa kojima više od dvadeset godina nismo imali megdan. Nekad, to beše praznik fudbala u Novom Sadu, i nogometa u Osijeku, gradu na Dravi, najvećem u Slavoniji i četvrtom u celoj Hrvatskoj.

U toku reprezentativne pauze, dok mi muku mučimo i sa igrom i sa rezultatima, a posebno sa realizacijom, Osiječani stižu kao četvoroplasirani tim lige, sa bodom zaostatka za drugoplasiranim Slaven Belupom (19), i u grupi od čak 4 tima (uz njih još Hajduk, Lokomotiva i Rijeka) koji imaju isti broj bodova (18). Do sada, na 11 mečeva, “upisaše“ 4 pobede i 6 nerešenih ishoda, uz samo jedan poraz. Prošle sezone bili su osmoplasirani, uz činjenicu da izgubiše finale hrvatskog kupa (na dva meča, zagrebački Dinamo beše uspešniji), a u svojim vitrinama imaju taj trofej, koji su osvojili 1999. godine – 30. maja pobedili su, na “Maksimiru“ u Zagrebu, vinkovačku Cibaliju sa 2:1.

“Bijelo-plavi“ igraju na stadionu “Gradski vrt“ kapaciteta 22.000 mesta, koji je izgrađen 80-ih godina prošlog veka i do danas nije dovršen. Najveću posetu, stadion beleži 1982. godine, na utakmici Osijek-Dinamo, kada je meču prisustvovalo 40.000 gledalaca.

Osnovani su 27. februara 1947. godine, spajanejm tri osiječka kluba u NK Proleter, koji će 1961. godine promeniti ime u NK Slavonija, a konačno 1967. godine u NK Osijek. Prvi dresovi behu im crveno-plavi, da bi tek 70-ih počeli da igraju, u sada prepoznatljivim, belo-plavim. U istom, su nastupale prave fudbalske zvezde – Miroslav Žitnjak, Davor Šuker, Danijel Pranjić, Igor Cvitanović, Vlado Kasalo, Petar Krpan, Goran Vlaović, Tomislav Rukavina, Jurica Vranješ, Mato Neretljak, Ivica Kalinić, Marko Babić. Za Osijek igraše i Čedo Maras, Ljupko Petrović, pa i Ratomir Dujković, Danijel Ljuboja i Dumitru Mitu.

Od prvog meča u Novom Sadu (FKV – Proleter Osijek 3:0) u sezoni 1949/1950, pa do poslednjeg (Osijek – FKV 3:1) u sezoni 1990/1991, odigrasmo 36 mečeva, a Osiječani imaju pobedu više (14:13), uz 9 nerešenih ishoda.

Biće ovo prilika za trenere Nebojšu Vignjevića i Stanka Mršića da ispobaju neke novine u svojim ekipama, a za nas da se prisetimo kako to beše igrati protiv jednog ovakvog protivnika.

Evo i detalja sa utakmice, iz poslednje rezultatski uspešne sezone za naš klub, kada smo na istom mestu savladali NK Osijek sa 2:1 i došli do bodova kojima smo trasirali put ka (poslednjoj) tituli prvaka.





Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Goran Smiljanić

Želim da se na kraju ove sezone radujem trofeju, mojoj pozitivnoj promeni i Voši o kojoj priča Evropa!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery19
Zukić15
Milosavljević15
Korać14
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12

Sećanja
Dobrosav KrstićSkromni as
Dobrosav Krstić

On je tako dobro pazio Puškaša na Nep stadionu 1956-e, uvek je bio kraj njega, uvek je bio brži, uvek mu je odnosio loptu i činio je to na tako fer način, takoreći bez dodira...