Vesti / Fragmenti prošlosti / Sećanje na Vošinu poslednju evro-utakmicu u Beču

Sećanje na Vošinu poslednju evro-utakmicu u Beču06.08.2012. 08:12

Autor: fkv.com Team(4)
Bilo pre tri godine - ne ponovilo se
Bilo pre tri godine - ne ponovilo se
N

a današnji dan, pre tačno tri godine, fudbaleri Vojvodine eliminisani su iz takmičenja u kojem će u četvrtak, probati da u istom gradu, sada protiv Rapida, izbore plasman u narednu rundu. Tadašnji poraz (4:2) od Austrije (koja je juče u derbiju prvenstva deklasirala Rapid u gostima sa 3:0) značio je rušenje snova za veliki broj navijača novosadske “Stare dame”, a videćemo koliko su sadašnji prvotimci predvođeni Zlatomirom Zagorčićem kadri da ih ispune. Poraz i ispadanje (u prvom meču beše 1:1) od bečkih “ljubičastih”, treba upravo da im bude vodilja kako ne treba da se odigra protiv bečkih “zelenih”, a evo i podsećanja na taj meč, u vidu izveštaja Grofa Žekule (naslov beše “Sami sebe pobedili”), u nadi da ćemo se ovog puta, mi iz austrijske prestonice vratiti uzdignuta čela.


Hor bečkih dečaka bio je dovoljan da zaustavi novosadske tamburaše i to u vreme održavanja najvećeg sabora trubača na svetu, uz povremenu i nesebičnu pomoć ukrajinskog dirigenta i to sve u gradu koji nosi, s pravom, epitet muzičke prestonice Evrope i sveta! Osećanja svih navijača “Stare dame” srpskog fudbala su pomešana - kako se nešto ovako desilo, zašto, gde smo i kada mogli bolje, više, jače... 180 minuta borbe u kojoj smo za nijansu bili bolji, a ne prolazimo dalje... Koliko grešaka za tih 180 minuta, a naročito za ovih bečkih 90, da to ovo evropsko nadmetanje ne moze da “trpi“!!!

Beč će ostati poslednje evropsko gostovanje ovog tima u ovoj sezoni! Posle Beča idemo u Kulu i gotovo smo sami najveći krivci što to nije drugačije! Pouke iz svega moramo tražiti pod hitno, da se i u borbama za domaće trofeje ne ponovi (ponavlja) nešto slično! Medicinskim rečnikom - što pre uspostaviti pravilnu dijagnozu, prepisati dobre i kvalitetne lekove, da bi terapija bila kratka (i žestoka),a rehabilitacija uspešna i brza! Govorili su davno istočnjački filozofi da je jedna od najvećih vrlina pobediti samoga sebe - evo, mi to uradismo, a imena našeg kluba na loptici u bubnju neće biti na žrebanju u švajcarskom Nionu! Tja...

Šta je nemački (da se Austrijanci ne naljute) mentalitet - igra se do kraja, ništa nije gotovo dok se ne čuje pištaljka (2 od 4 gola dobismo u zaustavnim vremenima), kad izgleda da je kraj - oni to pretvaraju u početak, mudro im 2/3 izmena postiže dva prelomna i odlučujuća gola, kad jednom ne ide drugi ga ispravlja, snage koliko poseduju raspoređuju za čitav meč... Šta tek reći za predstave Aćimovića (kako kapitenski komanduje) i Okotia... Koliko je u prvom duelu “išlo“ Juna, Voriseka i Baumgartlingera, toliko je juče došta kvalitetno odigrao Junuzović...Čist dokaz da je fudbal kolektivna igra i da svih 11+izmene igrača moraju dati svoj doprinos! Mi i dalje gledamo koga će i kad (jednog od naših) “krenuti“ pa da igramo na njega!

Za razliku od njih, a u odnosu na prvi duel (Klajn na desnom beku zamenio bolesnog Štandfešta), mi smo izvršili sledeće izmene - Tumbasević i Grozdanoski od početka, a bez Lovrića i Stojke - Rumun ni nema snage za ovakve 90-ominutne predstave pa ni ne čudi, ali ova izmena i rotacija u zadnjoj linije je i više nego za čuđenje! Naš najkvalitetniji (trenutno i u odnosu na ove koji su “spremni“) half ostaje na klupi... a da je škripalo i sevalo u toj liniji bilo je više nego očito... pa primili smo 4 komada (ovaj zadnji i da zanemarim jer je bio onako “hokejaški“ kad nema golmana na golu) posle ogromnih grešaka i loše skok igre.

Prvi deo utakmice je dosta kvalitetno odrađen - forsirali smo napad preko leve strane (Tadić+Grozdanoski), nismo im dozvolili skok igru (ali im to sve nadoknadismo u drugom delu) a to smo rešavali vrlo prosto - odmah faul na sredini i nema širenja igre, oni su takođe najveći teret (Aćimović+Okotie) bacili na naš desni bok, pa su najviše “trpeli“ Vulićević, Karan i Stjepanović, koji je juče apsolutno podbacio i u ofanzivnom i u defanzivnom delu igre (on i Tadić su u potpunosti zamenili uloge iz prvog meča, a na nama je da sad čekamo kada će obojica odigrati kako treba i valja). Iz tri dobre prilike mi smo postigli gol, a oni to uradiše iz jedne i po i to u trenucima kad to NIKAKO nismo smeli da dozvolimo! Drugi deo utakmice - do 63. minuta i njihovog novog izjednačenja sve još kako-tako, ali i taj rezultat nam je garantovao prolaz, ali tada izbija sve u krupni plan - halfovi, nedostatak snage, loše (a i nemamo ih) izmene, Brkin maestralan kiks...sve se skuplja i mi tonemo! Očekujem ja (a i VI) ofanzivnu Vojvodinu,ali je naša defanziva juće bili KATASTROFALNA! To naše čašćavanje, uljudni Austrijanci nisu želeli da odbiju!!!

Igranje(a) rukom u šesnaestercu domaćina od strane istih videsmo svi, ali ne i onaj koji je to i trebao - Ukrajinac Oriekhov sa sve pomoćnicima... Kad bi mu (im) bar Rusi zavrnuli gas predstojeće zime (a sa njima smo u gasnom sporazumu), pa da dok se smrzava shvati (ako to već nije naučio) da ako lopta ide ka golu, a protivnički igrač je zaustavi rukom,to MORA biti penal!!!

Mislio sam da posle prvog duela i komentara Nedeljka Kovinjala ne može gore... kako sam naivan i zelen i ako prevalih tridesetu... Iznenada i bez najave na scenu stupa Đorđe Krajinović. Lično bih i sahranu vatrenije komentarisao... ali da i nije to najveći problem - On čita neke statističke podatke sa papira (koliko Dragović i Bak imaju godina i kolika je ta razlika računa sa sve digitronom), a Mrđa ulazi u prvu kolosalnu priliku (18. minut)... Ma to ga ne dotiče ni malo, cilj mu je da završi matematičku računicu i svoju započetu priču! Kao da mi ne znamo da to računamo sami, ako bi naš i zanimalo! Živelo malo moćno dugme na daljinskom upravljaču iznad koga pise “MUTE“!!!


Prvi deo meča:

Do 5. minuta klasično i lagano otvaranje duela uz dve dobre reakcije Pekovića, a onda u tom 5. minutu odlična šansa za domaće: Okotie po levom krilu fantastično izigrao Karana i kad se našao nadomak gol linije sjajno vraća ka Junu koji sa sedam metara šalje loptu pored desne stative Brkića - sam je promašio, reakcije naše odbrane NEMA!

6. minut - Vraćamo poluprilikom: Grozdanoski prodor po levom boku završava mudrim ubačajem po zemlji ka kapitenu, ali Dragović mu okreće leđa i prati da lopta završi u ruke Almera.

7. minut - Grozdanoski frenetično dva puta “radi“ klizeći start Klajnu i dobija aut za uloženi trud! Bravo Vlatko!

9. minut - Klizeći čini, poučen Vlatkovim iskustvom, i Mario nad Junuzovićem.

10. minut - Dubinska lopta veznog reda Austrijanaca u naših 16 ka Junu - Peković stiže da je izbije u aut! Radimo to udvajanje Juna i Okotia sa ciljem da Ađuru pokupi loptu nakon tih duela!

11. minut - Dobar napad po levom boku Tadića i Mrđe - dupli pas nakon kog je Dušan driblingom izborio korner! Loptu nakon istog Stjepanović šalje na glavu Karanu, a ovaj je prosleđuje pored gola.

13. minut - Još bolja akcija naših - na sredini Đurovski i Tumbasević kombinuju, a ka golu krenuli iza leđa halfova i Mrđa i Stjepanović. Pravovremeno im se šalje pas, ali loptu Austrijanci zaustavljaju, a time i mogućnost 100% šanse! U kontri Junuzović oprobava šut sa 20-tak metara, ali lopta ide preko gola!

15. minut - Junuzović i Klein igraju akciju po desnom boku, sve odlično obustavlja pravovremenim delovanjem Ađuru.

18. (gorepomenuti) minut - Tadić i Grozdanoski igraju po levom boku i sledi ulazak sa istog u 16 - ide vraćanje lopte Mrđi, baš onako lepo, kao na treningu, po travi, direkt u noge. Razdaljina je 15 metara, prima je, namešta se na šut i sve to koristi Dragović da isti blokira - ODLIČNA šansa, nema šta! Moj kapitenu...

20. minut - Opasno je pred našim golom. Ka njemu se sa levog boka stuštio Okotie, ali kad je imao priliku da opali po lopti, pokušava da dribla, pa to koristi Vulićević da ga zaustavi.
Na TV-u ide podatak da je u prvih 20 minuta posed lopte 52%:48% u našu korist.

25. minut - Opet šansa za našeg kapitena - posed lopte drži Klein, ali ga Tadić “pritisnuo“ i izborio aut. Igraju ga Grozdanoski i on, dupli pas i sledi novo Vlatkovo ubacivanje. Mrđa prima loptu i gađa kontra ćosak (golmanov levi), ali opet stiže Dragović da ga izblokira (ni punih 18 godina, a već sve stiže)! Kapiten čeka treću-sreću!

27. minut - U krupnom planu vidimo i Mrđin tur kojeg lekarski deo tima prska sprejom - HVALA austrijskoj televiziji na tome, ali ja hoću da vidim njegov gol(ove)!!!

28. minut - Kako je samo Bak “oduvao“ našeg kapitena u duelu (eto dokaza da godine i fudbal imaju neku drugu relaciju, pa 36-godišnji Bak nije fudbalska baka) - ovaj ostaje na travi u 16 da se previja!

29. minut - Dobra akcija domaćih - Aćimović i Vorisek kombinuju, a ovaj se “prošetao“ pored Karana. Lopta ide ka Junuzoviću koji kreće sam ka Brkiću - ipak očigledan ofsajd, pa sudije prekidaju sve!

30. minut - Još bolja šansa - sad kombinuju Junuzović i Okotie koji ulazi (opet sa boka) u 16! Kamera je tako nameštena da i mi vidimo da je na penaltiku potpuno sam Jun, ali Okotie, na sreću, nije to primetio... Lopta za nas.

31. minut - VODIMO prvi put! Probijamo desni bok, Đurovski daje loptu ka Slavenu, ovaj mu je vraća, ali je Mario prvi put propušta (nastavlja kretanje ka napred) i ona dolazi do Ađurua, koji ponovo pokušava, onako britko, da je pošalje istom, a Mario je sad po drugi put propušta, a Mrđa i nema kud nego da iz treće šanse zatrese desni ćošak Almerovog gola! “FIRMA“ je tu odmah iznad i počinje slavlje, Mario ljubi grb na dresu, a taj sektor se više i ne vidi od dima! 0:1!!!

36. minut - Već je opasno pred našim golom - Okotie probija levi bok pa šalje loptu skroz na suprotnu stranu ka Junuzoviću, ovaj je produžava u sredinu ka Baumgartlingeru koji iz prve u šalje napred ka Junu, ali loptu kupi Brkić. On je jedini naš igrač koji je dotakao loptu u čitavom ovom vezu Austrijanaca!

37. minut - Okotie ponovo nadire po levom boku, ne smeta mu što su u njegovoj neposrednoj blizini i Vulićević i Karan i Ađuru. Šut ide pored gola!

39. minut - Akcija Tadića po boku, nakon što je ušao u 16 loptu vraća Ađuruu koji sa 20-tak metara očajno šutira, a situacija je više nego dobra! Akcija se za Tadića završila tako što se sudario sa Đurovskim!

40. minut - Šut sa distance oprobava i Baumgartlinger, ide lopta preko gola.

Do 45. minuta držimo loptu u posedu i u tome prednjače Tadić, Grozdanoski i Đurovski, ali tada nakon akcije Aćimovića, glavom gol prebacuje Okotie i najavljuje šta će se desiti u sledećem napadu.

45.+ minut - KAD PRE opet u šansi - Okotie lomi po boku Vulićevića koji ostaje na travi, centrira, lopta pogađa Karana i taman se toliko podiže da je više ne stignu ni Brkić, ni Peković, ni Grozdanoski... Junu ne ostaje ništa nego da je sa 36,72cm samo ćušne uz levu štativu! 1:1!!!

Odmah i kraj poluvremena. Pa zar ne možemo ni to malo da izdržimo? Hitam da otvorim pivo (domaće, na žalost nemam austrijsko Ottokringer) i njime savladam (ili bar ublažim) stres!


Drugi deo meča:

48. minut - Đurovski tuče po golu sa dobrih 35 metara.

49. minut - Dobra akcija domaćih - učestvuju Junuzović, Aćimović, Bak - Tumbasević otklanja privremeno, a na loptu natrčava Vorisek i šalje je pored gola.

51. minut - 100% šansa za Juna nakon akcije Aćimovića i Junuzovića, nakon čega je Čeh prevario Karana, a Brkić morao sve da brani (mada mu je to i posao). Aćimović iz kornera tuče direkt po golu, pa Brkić mora opet da loptu izbaci u isti!

56. minut - Opet tuče Đurovski sa oko 30 metara nakon faula nad njim i akcije u kojoj su još učestvovali i Vulićević i Ađuru. Mrđa u nastavku pogađa stativu pored Baka, što je ipak bila posledica loše procene golmana domaćih. Nakon kornera jedan igrač domaćih igra rukom u 16 - nema penala, niti novog vođstva!

58. minut - Evo ga, ipak, sad! Mrđa se nalazi na ćošku 16-erca a ispred njega je Bak, uspeva da doda loptu do Tadića ka kome kreću Dragović i Klein! Sve im je uzalud - Dušan rezantno pogađa kontra stativu i lopta odseda u mreži Almera! 1:2!!!

59. minut - Žuti karton za Vulićevića nakon njegovog starta nad Aćimovićem.

60. minut - Detalj utakmice - dosta lošeg Baumgartlingera menja Sulimani.

63. minut - dosta mu je 3 minuta igre - akciju po levoj strani igraju Aćimović i Ortlehner, ovaj poslednji centrira i lopta ide u Brkićeve ruke - NE, slabo procenjuje njen let, a ona pada na glavu Sulimanija. Grozdanoski se ovome nije ni nadao, pa nije ni skočio! 2:2!!!

65. minut - Kakav nalet domaćih u kratkom periodu - pletu Aćimović, Vorisek i Sulimani koji je izborio korner. Nakon istog sledi maestralna prangija Junuzovića (klizećim pokušava da to zaustavi Đurovski) sa oko 25 metara i ODLIČNA parada Brkića. Ista akcija nakon kornera i opet šut Junuzovića, ali je sad blokiran - novi udarac sa ugla. Aćimović iz istog sjajno ubacuje na peterac, skače Okotie, ne kači loptu i ona prolazi pored svih u gol-aut! Još imamo rezultat za prolazak!

68. minut - Karan sjajno zaustavlja pokušaj pasa Aćimovića ka Okotiu. Da je lopta stigla do njega, bilo bi drame!

72. minut - Akciju Tadića i Grozdanoskog okončao Đurovski novim šutem direktno u Almera, a imao je bolja rešenja. Odmah i izmena: Smiljanić menja očajnog Stjepanovića (verovatan pokušaj da ovaj svežinom pripomogne Vulićeviću u brojnim okršajima po toj strani protiv Aćimovića i Okotia).

73. minut - Tadić iznudio prekršaj Klajna, kome je pripomogao Sulimani, negde na roglju 16-erca! Iz istog po golu tuče Tumbasević, ali živi zid (Jun+Sulimani) izbacuje u korner (lopta otišla vrlo blizu gola u spoljni deo mreže).

77. minut - Aćimović opet pokušava da direktno iz kornera (izborio ga Jun) prevari Brkića.

78. minut - Tumbasević bespotrebno gubi loptu na sredini (imao 46 mogućnosti da se ranije oslobodi lopte), kontru igraju Aćimović-Okotie-Sulimani koji fantastično sa desne strane prebacuje igru skroz na levo ka Junuzoviću, čiji je pokušaj, iako veoma mudar, ipak, lak plen za Brkića!

80. minut - Opet “sjajna” izmena Daxbachera - Diabang menja Juna.

81. minut - Njemu je sad potreban “samo“ minut - prodor Sulimanija po desnom boku i centaršut - ni sam ne shvatam kako je ovaj tamnoputi napadač ostavljen sam kao duh. Samo se poklonio i “nežno” potražio put lopti uz desnu Brkićevu stativu, koji ju je samo pogledom propratio. Sve se okreće - od ovog minuta Austrijanci idu dalje! 3:2! Dobro sam osmotrio - kod Diabanga je Karan, ali stoji daleko, iza naleće Dragović, a još u nastavku stoje Vulićević, pa Aćimović - SUVIŠE MALO DA BI SE GOL SAČUVAO! KAKVA JE TO ODBRANA GOLA I ŠESNAESTERCA?! Diabangu odmah i karton zbog skidanja dresa kod proslave!

84. minut - Kasno, kasno, kasno - Stojka menja Tumbasevića, a Hucišvili Đurovskog.

85. minut - Hatenberger umesto Voriseka (samo još i ovaj da ga ne da).

88. minut - Opet Aćimović isprobava Brkićeve reflekse. Kako samo čovek tuče onu loptu, kao da mu je najveći neprijatelj! On lično i prednjači u čuvanju ovog rezultata, lopta mu je u nogama veći deo vremena, a on je stalno gura u napred - tako se i brani gol!

89. minut - Karton i za Ortlehnera.

Četvrti sudija pokazuje da će se igrati još 3 minuta - a slede još dve situacije vredne pažnje.

90.+1 minut - Dragović igra rukom u 16-ercu. Penal nad penalima. Sudija je nem!!!

90.+2 minut - Stojka lomi Hatenbergera na desnoj strani, nakon auta za nas, a ovaj pravi prekršaj na okviru 16-erca. Tadić pokušava da gađa kontra stranu - nije loše i Almer mora paradom da spreči pogodak. Igra se i dalje odvija u našim pokušajima da loptu što pre vratimo u kazneni prostor, u koji je pristigao i Brkić, ali jednu takvu domaćini daleko šalju od gola a prihvata je na polovini terena Okotie, koji uz daleku pratnju Vulićevića, kreće ka praznom golu i postavlja konačnih 4:2!!!

Ukrajinac odmah i svira kraj!!!

Evidentno je da naš tim boluje od nekih dečijih bolesti i da to treba što pre lečiti (mada, možda je to njihov doprinos “Svetskoj nedelji dojenja” koja je u toku?!). Ipak posle svega ostaje gorak ukus u ustima koji ću ja, lično, pokušati za vikend da iskorenim vrcanjem meda, a nepotreban jed boravkom u prirodi. Na Vama je da to učinite isto, onako kako to vama odgovara i kako vam volja!


FK Austrija – FK Vojvodina 4:2 (1:1)

Beč, 6. avgust 2009. godine. Revanš utakmica kvalifikacija za Ligu Evrope (prvi duel 1:1)

Austrija (trener Karl Daxbaher) - Almer, Klein, Ortlehner, Bak, Dragović, Vorisek (85. minut Hatenberger), Junuzović, Baumgartlinger (60., Sulimani), Aćimović (kapiten), Jun (80. Diabang), Okotie.

FKV (trener Dragoslav Stepanović) - Brkić, Vulićević, Grozdanoski, Karan, Peković, Ađuru, Tumbasević (84. Stojka), Đurovski (84. Hucišvili), Stjepanović (72. Smiljanić), Tadić, Mrđa (kapiten).

Strelci:
0:1 - Mrđa 31'
1:1 - Jun 45'+
1:2 - Tadić 58'
2:2 - Sulimani 63'
3:2 - Diabang 81'
4:2 - Okotie 90'+

Žuti kartoni – Vulićević 59', Diabang 81', Ortlehner 89'
Sudije - Ukrajinska trojka koju je predvodio Oleg Oriekhov.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Enver Alivodić

Agresivnost i hitrina jesu ono po čemu sam prepoznatljiv, ali istovremeno voleo bih da sam mirniji u završnici!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery18
Zukić15
Milosavljević15
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać10

Sećanja
Silvester TakačPrvi strelac šampiona
Silvester Takač

U takmičarkoj sezoni 1965/66. Vojvodina je osvojila prvu šampionsku titulu. Jedan od najzaslužnijih za trijumf, bio je Silvester Takač...