Vesti / Utakmice / Vošina oštrica tupa za smederevski oklop (kroz monokl Grofa Žekule)

Vošina oštrica tupa za smederevski oklop (kroz monokl Grofa Žekule)13.09.2009. 21:58

Autor: Grof Žekula, Minja(8)
Danijel Aleksić uneo je živost u redove Vojvodine
Danijel Aleksić uneo je živost u redove Vojvodine
P

osle tri vezana trijumfa na startu prvenstva, usledio je vruć šamar na našem “Karađorđu“, i to pred dva derbi duela koji nam predstoje. Šef struke Stepanovic je na konferenciji pred meč rekao da nam predstoje “mečevi istine”, tj. da je “istina na terenu“ (mada lepo rekoh da se Foks Molder sa tim neće složiti) i da se u prvenstvu jednostavno "živi“ od utakmica kod kuće. Ako je šamar usledio na vreme, plašim se kakva nas to istina čeka, a da ćemo, ako od ovakve igre budemo živeli, uskoro završiti na birou za nezaposlene, sa zahtevom za primanje socijalne pomoći pod miškom.

Kakve različite predstave prikazujemo na strani i kod kuće - na “Karađorđu” na dva meča postigli smo isto toliko pogodaka i to na jedvite jade, uz lošu i bezidejnu igru u 90% vremenskog trajanja tih duela, a u gostima po tri gola uz bezbroj šansi, lepšu igru i lakšu egzekuciju. Sve navodi na jednu činjenicu – SAMI ĆEMO SEBI BITI NAJVEĆI PROBLEM! Juče smo sami mogli zasesti na presto prvenstvene lestvice, ali što tamo nismo, sami smo krivi.

Napad nam se na meču sveo na onaj isti koji se igra u rukometu - lopta kruži oko kaznenog prostora, ali kad ona treba da ide u napred, da se šutira sa bekovske pozicije (ovde od igrača sa sredine terena) ili da se prosledi na krilo - toga nema! Ne menjamo ništa iz meča u meč i već nas polako čitaju kao otvorenu knjigu. Stvorili smo DVE ozbiljne prilike za 90 minuta (po jednu u svakoj polovini meča) - da je malo, premalo je! Većina igrača proba solo akcijama, pa je jako vidljiv taj egoizam i samoljublje, pa dok neko većini ne objasni da je fudbal kolektivna igra, mi ćemo s mukom odigravati utakmice na svom bunjištu. Za sve fudbalske analize našeg stručnog štaba su prva poluvremena ta dva meča - to su periodi kad se lomi protivnik na domaćem terenu, a mi smo baš tada jalovi poput uškopljenog bika (od tog trenutka vola), koji ima toliko leta i kilograma da ga i ne čeka ništa drugo nego nož.

Aleksić je za 7 minuta provedenih na terenu više puta probio levi bok nego Tadić za 77 minuta, koliko je igrao. (Koliko mu je igra na Čukarici bila maestralna, ovde sam jedva cekao da izađe. Evidentan je sistem kod njega: sjajan-očajan). Kako ćemo skinuti sa Mrđinih leđa duel sa onakva tri štopera (Gegić menjao Komadinu + Kovačević), ako ne igrom sa drugim špicem? Ađuru i Tumbasević… pa to nije ni za poređenje. Stojka i Mario bez neke ideje, pa čak i volje, a Rumun u najlošijem izdanju (mada još čekamo da vidimo šta sve može). Slaven iz prvog i Slaven iz drugog dela igre u dijametralnoj suprotnosti, kao da je podvojena ličnost. Na sve se nadovezuje i debi Gvozdenovića… Greške veznog reda prelaze i na srce odbrane i brana mora da popusti kad-tad. Stvarno PREMALO za četvrti trijumf u seriji. Da su Tadić u prvom, ili Stojka u drugom delu, iz jedine dve izrađene akcije, postigli ono što su iz tih situacija morali, mi bi po starom običaju u našem fudbalu (daj dva gola da dobiješ tri boda) odneli trijumf koji ne bi bio zaslužen. Zasluga stiže nakon 90 minuta borbe, u kojoj dres svakog igrača bude toliko mokar da ga je teško i skinuti preko glave.

Taj šamar, Smederevci su nam naneli mudrom i organizovanom igrom. Nisu se libili da sa 4-5 igrača prelaze na našu polovinu i da tako ugrožavaju Kesića. Taktika posve jasna - lopta u noge kapitena Zečevića, a kao vojska u jurišu automatski ka napred hitaju, sa desna na levo, Ćeran, Ranković, Jovanović i Živković, pa kapiten ka jednom šalje loptu, odigrava se maksimum 3 dodira i sledi šut. Ostali igrači se bave samo defanzivom, uz povremena priključivanja vrhu i levog beka Atanackovića. Kontru za gol koju su odigrali, bila je iz udžbenika, nakon katastrofalnih vezanih grešaka nekoliko naših igrača.

Mada su parada i šetnja takve vrste zakazani za sledeću nedelju, klub je pred početak meča glavnom sudiji Grujiću predao buket cveća, za njegov debi na prvoligaškoj sceni. Valjda mu je ipak i pored toga moralo biti jasno da onakvo odugovlačenje i prenemaganje od strane gostiju mora seći u korenu, a ne da pušta da se to razvija kao na terenima nižih rangova takmičenja, jer i golman odugovlači sve dok ne dobije karton, pa ako mu ga pokažeš ranije (a ne tek u 88. minutu), on u želji da ne dobije i drugi, mora ubrzati svoja izvođenja lopte.

Ovako to bejaše juče, na dan 13. septembra 2009. godine :

Prvo poluvreme:

3. minut – Već prva sumnjiva odluka sudija. Stjepanovic je sjajno probio desni bok i kad je ušao u 16-erac usledio je start odbrane gostiju. Akciju zavrsava Stojka koji šutira pored gola. Isti minut i šansa za goste - Jovanović šutira, a Kesić, po prvi put, mora da interveniše. Loptu mu je dao Ranković, a Pleč je pogrešio u proceni njenog leta.

4. minut – Drugi sporni detalj, a ni minut nije prošao. Vihorni Vulićević je po boku odigrao za Mrđu, čiji šut završava na ruci gostujućeg igrača, a on je u kaznenom prostoru. Samo korner, iz kog Mario proba da iznenadi Rankovića direktnim šutem na gol, lopta ponovo dolazi do budućeg makedonskog reprezentativca, a on je šalje u spoljni deo mreže.

8. minut – Na isto mesto loptu sad šalje i Tadić, nakon što je izveo slobodnjak (bolje da je probao sa centaršutem), nakon faula koji je izborio Stjepanović.

12. minut – Dobra solo akcija Stojke sa levog krila. Domogao se ivice kaznenog prostora, ali je i uputio loš centaršut, pa Smederevci lako otklanjaju opasnost.

13. minut – Evo nama turbo “ne dam nikom loptu” Stjepanovića. Izdržao je tri vezana duela, pa kad treba da preda loptu, ulazi i u četvrti. Sad ga kosi po nogama Atanacković i ne dobija karton (a mogao je komotno), a budući crnogorski reprezentativac ostaje da leži, a faktićki je sam prekinuo akciju koja je obećavala.

14. minut – Prvi i jedini šut ka golu od strane debitanta i poslednjeg pojačanja, Gvozdenovića. Solo akciju je sad igrao Mrđa, čiji je šut izblokiran. Lopta stiže do Ivana, koji je sa ivice kaznenog šalje pored desne stative, nakon što je lepo primio na grudi i levicom opalio po njoj.

17. minut – Tumbasević i Đurovski igraju dobar dupli pas na sredini terena. Janko šalje prema napred, ka Mrđi. Prvi i jedini put halfovi “imamo zajedno 4 meteri” gostiju su visoko postavljeni, ali uspevaju da prekinu kretanje lopte. Dragan bi ih, da je dobio loptu, ostavio za tren oka i uputio se sam ka Rankoviću.

20. minut – Evo novog šuta Tadića. Akciju su po levom boku odigrali Gvozdenović i Stojka i predali loptu Dušanu. On je povukao nekoliko metara kroz sredinu, niko ga ne prati, i kad svi čekamo udarac u okvir gola, lopta ide pored desne stative. Ovo i na treningu mora bolje.

23. minut – Tumbasević ponovo trazi Mrđu. On sad prima loptu, a na boku mu se otkriva Tadić sam kao duh. Kapiten želi sve sam i ne uspeva. Lopta je u nogama gostiju.

24. minut – Brutalan start Rankovića nad Vulićevićem prolazi bez kartona. U istom minutu sledi i dobar šut Mrđe. Slaven je probio desni bok, ušao u sredinu i “neverovatno, ali istinito” predao loptu kapitenu. Ovaj je, onako centarforski, iz okreta, šalje preko prečke.

25. minut – Prva kolosalna šansa za nas, u vreme kada je idealno da povedemo na utakmici. Mrđa prima loptu i odlično odigrava za Vulićevića na bok. On pravi korak i zavrće u srce 16-erca. Tadić natrčava na nju, Stamenković mu je iza leđa i kasni, ali je desnicom sa 8 metara šalje tik uz levu stativu. Dušane, pogodi okvir gola već jedared! Od vođstva neće ni biti ništa do kraja utakmice.

27. minut – Karton za Miljkovića, nakon oštrog starta nad Tumbasevićem u krugu na centru terena.

29. minut – Promasaj Tadića gosti mogu da kazne. Dubinska lopta ka Rankoviću na desnom boku. On dva puta, krećući se ka sredini, odlicno “vrti“ Lovrića i šutira. Lopta, na sreću, ide i pored Kesića i pored stative.

31. minut – Evo ih opet. Pokušaj dodavanja i traženja u prostoru (a na našoj polovini ga ima) između Jovanovića i Rankovića, prekida Lovrić sjajnim uklizavanjem. Bilo bi opasno.

34. minut – Sad su već u naletu. Korner je izveo Jovanović, Mrđa skače na prvoj stativi i izbacuje loptu van kaznenog, ali na nju natrčava Miljković i šalje je pored gola.

37. minut – Karton i za kapitena Zečevića, zbog starta nad Gvozdenovićem.

40. minut – Evo i navijača iz Smedereva na tribinama (nisu puno propustili), taman da vide kako to igra naš desni bok. Pleč je sjajno zaustavio akciju Živkovića i Rankovića po levom boku i predao loptu Slavenu. Povukao je sam, a kad mu se otkriva Vulićević, on se zaleće u Komadinu (rekoh da ovaj ima 2 metra) – pa zar, Slavene, nije lakše dodati loptu (mnogo korisnije za nastavak akcije i pretnju golu) i izbeći ovaj start (grub, Komadina dobio karton), ili jednostavno voliš da te tuku? Ovde ću stati, nastavak bi bio neprimeren sportskoj sadržini teksta.

Dva minuta nadoknade - U tom periodu, Tadić je uspeo da dva puta izgubi loptu, a Mrđa da, nakon upošljavanja Maria, pošalje loptu daleko od gola.


Drugo poluvreme:

Konačno nešto da čovek vidi na stadionu – koreografija “Firme“ je za aplauz.

3. minut – Gegić menja Komadinu. Znači da je Slaven uspeo, prethodnim duelom, i ovo da izbori.

5. minut – Dva minuta je na terenu i već pravi prekršaj nad Mrđom na ivici 16-erca. Đurovski gađa "živi zid" i signalizira da je neko igrao rukom. Sudija Grujić traži da se igra nastavi. Počinju žešći ataci naših igrača, ali i češće su kontre gostiju. Stojka je mnogo aktivniji. Pitanje je koja će ekipa prva postići gol.

11. minut – Akciju igraju Gvozdenović i Stojka. Lopta stiže do Maria, koji se jednim driblingom oslobađa pratnje, pa loptu desnicom šalje preko gola. Golmanu gostiju već treba čitav minut da je vrati u igru i ovo je taj momenat kad ga je sudija morao opomenuti.

18. minut – Gosti vode. Loptu sa levog boka Gvozdenović vraća u sredinu, gde je i najgušće. Ona je stigla do Tumbasevića koji gubi duel (mada nije bila njemu namenjena, nego Stojki, ali on je u tom trenutku potpuno neaktivan), a onda akcija iz udžbenika, poglavlje “Kako odigrati kontru”, strana 11. Lopta stiže do Jovanovića, koji je preiskusno i brzo povukao, Lovrić proklizava, Gvozdenović hita za njim u sprintu, Pleč pokušava da zatvori… Od toga nema ništa. Jovanoviću je glava gore, pogled na drugoj strani, pa mu tamo, kao na tacni, ide i lopta. Zečević i nema kud, nego da je šalje uz Kesićevu desnu stativu, pa da započne sa slavljem.

20. minut – Mario, poslednji put na meču, oprobava svoj šut. Lopta ide pored gola, on van terena, a Aleksić unutra.

25. minut – Izjednačenje! Prekidamo akciju gostiju postavljanjem ofsajd zamke. Nisu ni stigli da se nameste, a lopta je doletela do Mrđe, koji sa desne strane ulazi u kazneni. Usledio je start Gegića, nakon kog Grujić prstom upire na kreč, a fudbaleru gostiju pokazuje karton. Tadić namešta loptu, šalje je gore desno, a golmana u kontra stranu. Brzo smo se vratili na egal, treba očekivati da napadamo do kraja meča.

26. minut – Već Mrđa šutira nakon dodavanja Tumbasevića. Golmanu Rankoviću to ne predstavlja veći problem.

27. minut – Evo druge i poslednje kolosalne prilike. Stojka pronalazi Aleksića koji rastura levi bok. Kada je došao do kraja, dobro zavrće loptu u srce 16-erca. Tamo je pristigao Alin, ali mu je to trcanje i došlo glave. Prilika od 100%, samo da pita golmana gde želi loptu, ali on je ne šalje u mrežu, već daleko iznad gola. Moj Aline…

28. minut – Karton za Aleksića nakon prekršaja nad Stamenkovićem. To je uradio nakon što je opet protutnjao levim bokom,ali mu je lopta nakon centaršuta bila izbačena van 16 metara.

29. minut – Kesić mora da zaustavi sjajan pokušaj Živkovića da ga ugrozi, nakon solo akcije po levom boku.

31. minut – Peković menja Stojku, koji je već koji minut van terena. Dokusurilo ga je trcanje od pre 4 minuta. Odbrambeni igrač na teren u trenucima kad jurimo pobedu? Mada je Peković vrlo dobro i borbeno odigrao do kraja, ovo je ipak za veliko cuđenje.

32. minut – Lovrić je ponovo prekinuo akciju gostiju pravovremenim klizećim startom. Lopta ka Mrđi, koji iako ima bar tri bolja resenja, oprobava šut. Mlako i pored gola.
Odmah i Maksimović menja Tadića.

33. minut – Opasna akcija gostiju po desnom boku, koju su odigrali Ćeran i Stamenković. Lopta nakon pokušaja da se to sve spreči završava u korneru, nakon što je prvo dotakla našu stativu. Nakon istog, sledi šut Miljkovića preko gola.

34. minut – Maksimović probija levi bok, ali lopta posle centaršuta preleće Slavena (što i nije teško), dolazi na drugu stranu do Vulićevića, koji je ponovo vraća na petarac, ali su tamo Rankovićeve ruke.

36. minut – Zečevića menja Mladenović, sa sve plavim kopačkama, a isti i preuzima kapitensku traku.

37. minut – Peković učestvuje u ofanzivi, nalazi Slavena koji centaršutem traži Mrđu. Ranković je puno bliži lopti.

40. minut – Maksimović i Stjepanović su se rotirali na krilima. Boban traži loptom Vulićevića, koji u punom sprintu ne uspeva da je stigne, iako je sjajno izbegao ofsajd zamku.

43. minut – Konačno karton za golmana Dejana Rankovića zbog odugovlačenja. Eh, da mu je pokazan na vreme… Odmah i Bojatović menja njegovog prezimenjaka iz napada, Ranković Sašu.

Slede još četiri minuta sudijske nadoknade u kojima Mladenović nije iskoristio kiks Kesića kod ispucavanja, Ranković na drugoj strani bio brži od Mrđe u skoku i u kojima su gosti "maestralno" zaustavili igru loptom, svojim ležanjem na travi.

Uprkos dosta lošoj predstavi, igrači (osim Pleča) idu sa sve trenerom Stepanovićem ispred severne tribine (sa koje su momci besprekorno navijali svih 90 minuta), gde dobijaju OGROMNU podršku (kao i sa Zapada i Istoka) za ono što im predstoji u sledeća dva duela. Kad je tako, onda glavu gore, jer ovo što smo započeli moramo i nastaviti, pa i dovršiti. Kako – to će se tek videti u narednom periodu. Da se mora nešto menjati – mora! Pojedinci, pristup, taktika… To neka obavi onaj kome je to posao i dužnost.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Enver Alivodić

Agresivnost i hitrina jesu ono po čemu sam prepoznatljiv, ali istovremeno voleo bih da sam mirniji u završnici!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery18
Zukić15
Milosavljević15
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać10

Sećanja
dr Kosta HadžiOsnivač
dr Kosta Hadži

Nacionalni revolucionar, sportista i sportski radnik, kulturni poslenik, politički prvak, socijalni radnik i uglednik advokatskih organizacija. Začuđujuće je da se toliko energije našlo u venama ovog čoveka...