Vesti / Fragmenti prošlosti / Čovek koji je dao ime Vojvodini

Čovek koji je dao ime Vojvodini31.05.2012. 13:03

Autor: fkv.com Team(3)
Grob Jovana Ljubojevića
Grob Jovana Ljubojevića
K

aže stara izreka „Ako želiš da vidiš kakav je neki narod, poseti njegova groblja“. Administracija našeg sajta posetila je grob prvog kapitena i jednog od osnivača našeg kluba, Jovana Ljubojevića. Smatra se da je upravo na insistiranje Jovana Ljubojevića naš klub poneo slavno ime "Vojvodina".

Vreme je dokazalo da je odabir imena bio više nego prikladan i odličan, jer generacije i generacije Novosađana su to ime prihvatile kao važan deo svoga identiteta i postojanja.

Kao što je dobro znano, Vojvodina je prvu utakmica odigrala u junu 1914. godine, ali ne u Novom Sadu, već u Kovilju protiv lokalnog kluba „Šajkaš“ (osnovan 1908. godine). Motiv za odabir ovog protivnika bila je namera Jovana Ljubojevića da impresionira i pobere simpatije kod izvesne žiteljke ovog šajkaškog sela.

Kao i van terena, tako i na igralištu, Joca je uvek davao sve od sebe, jer Vojvodina je bila njegova velika ljubav. Kao kapiten delovao je primerno, borio se sa velikim žarom i zbog toga je među saigračima i navijačima bio cenjen i omiljen. Najčešće se pojavljivao na mestu desnog beka, ali je po potrebi igrao i na drugim mestima u timu.

I kada je prestao da igra, nije se odvajao od Vojvodine. Kad god je trebalo, bio je spreman da pomogne Vojvodini i u velikoj meri zaslužan je za njene prve uspehe, kao i za organizovan rad od prvih dana. Tek ga je smrt otrgla od njegove i naše Vojvodine.

Vreme je uradilo svoje, večna kuća našeg prvog kapitena zahteva popravke. Grobno mesto bi trebalo ograditi i slova na spomeniku osvežiti. Nadamo se da će navijači Vojvodine finansijski pomoći obnovu, kada već o tome ne vode računa nadležne institucije.

Zainteresovani dobrotvori neka se jave na adresu administracije našeg sajta.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Jovo Bosančić

Najdraži momenat mi je bio kada smo izbacili Mančester Junajted iz kupa. Igranje u Premijer ligi je bilo ostvarenje mog sna!

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Vukanović21
Radulović20
Milosavljević15
Zukić14
Zady Sery14
Índio14
Čumić12
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
Silvester TakačPrvi strelac šampiona
Silvester Takač

U takmičarkoj sezoni 1965/66. Vojvodina je osvojila prvu šampionsku titulu. Jedan od najzaslužnijih za trijumf, bio je Silvester Takač...