Vesti / Fragmenti prošlosti / Neki novi klinci

Neki novi klinci19.04.2012. 15:10

Autor: fkv.com Team(2)
Detalji sa utakmice
Detalji sa utakmice
F

udbaleri Vojvodine i Spartaka odigrali su u oktobru 1951. godine zanimljiv prvenstveni meč u Subotici. Mlađana četa Baneta Sekulića išla je na megdan subotičanima koje je tada predvodio Moša Marjanović. Prosečna starost našeg tima iznosila je dvadeset i jednu godinu. No, i pored toga, golobradi momci iz Novog Sada uspeli su da trijumfuju u "vojvođanskom derbiju".

Otvorena igra, od prvog do zadnjeg minuta! Bodovi su čekali pod mrežom, nju je valjalo pronaći ofanzivnom igrom... Na svom terenu, Moša se odlučio za napad. Bane je bio oprezniji. Taktika Vojvodine bila je pre svega — odbrana. To je odavala i poziciona igra Novosađana. Ovaj plan, međutim, bar ovog puta, bio je ipak vešto oružje sa dve oštrice. Iz odbrane, Vojvodina je naglo prelazila u brz kontranapad. Ovo je, preko običaja, nametalo duge lopte. One su bile odskočna daska naletanja u pozadinu protivnika, u kojoj su brza krila, Rajkov i Šereš, često „zazvonili na uzbunu". Ova dvojica su na kraju i rešila bitku, golovima u 66. i 80. minutu, mada je Spartak, početkom drugog dela, preko Branisavljevića prvi prostrelio mrežu.

Matošić, Firm, a pogotovo Bobek, već su osetili "stražarsku pratnju" Ive Savovića. Ovaj borbeni half, skromnije tehnike, ali odvažnog srca, savesno sprovodi operativni plan odbrane Vojvodine. On je i u Subotici potpuno izolovao Takača od njegove okoline. Bio je neumorna kočnica svakako najkompletnijeg igrača Spartaka. „Vod za vezu" subotičkih železničara bio je, dakle, blokiran. Na drugoj strani, Boškov je odigrao ulogu uvučene polutke, zagospodario centrom i ukopčao veze između svoje navalne četvorke i odbrane, koja je inače obavljala „lavovski deo" bitke.

Glončak je bio češće ugrožen. Međutim, ni on ni Vasić nisu uvek „lomili koplja" protivničkih strelaca. Bekovski prostori bili su pod opsadom, ali zato i tvrde barikade o koje su se lomile oštre ofanzive i plavih i crvenih napadača. Pa ipak, u otsudnom času Kopilović je prenaglio; ne verujući nameri Vojnića, uleteo je u okršaj, lopta ih je prevarila obojicu, a prisebni Šereš je ovu grešku krunisao pobedonosnim pucnjem...

Po opštem utisku bolji tim bila je Vojvodina. Kao celina ona je prikazala homogeniju i smišljeniju igru, puniju, i taktički zreliju, pa i tehnički uglačaniju, takva igra istakla je još jednom talenat Živkovića, korisnog Savovića, podršku Milovanova i kvalitete Boškova. Ostali su pružili solidnu igru nesebičnog zalaganja, mada bekovski par Vojvodine još uvek ostaje nerešen problem sigurnijeg uporišta odličnog Vasića.

Pobedio je bolji. To su bile Mošine reči posle ovog derbija. Na licu trenera Spartaka mrštilo se razočarenje. Ako iko, a ono on i mora da bude zabrinut neefikasnom igrom svoje navale, na koju još nije uspeo da nakalemi nekada svoje najubojitije oružje: šut i okretnost. Moša je bio strelac nad strelcima, as nad asovima, oličenje spretnosti i efikasnosti... „Hiljadu golova Moše Marjanovića govore o tome!

Negde je rečeno da su strpljenje i vreme najbolji saradnici jednog napora. U ovom slučaju za Mošu je sva teškoća u tome što je vremena malo, a strpljenje je ophrvano strepnjom za ponavljanjem „ligaškog razreda"

Pod istim krovom, ali u razdraganoj atmosferi pobednika, u susednoj svlačionici, Bane je bio kratak: „Idemo dalje!" Odista, Vojvodina je verovatno izmakla bauku ispadanja. Čudna je Vojvodina! Mlada ekipa u znaku zagonetke. Dobro je rečeno — „tim nade i razočarenja". Njena forma, bolje rečeno raspoloženje, često je promenjivo, čak i kudljivo. Proletos poraz od Spartaka u Novom Sadu, a u revanšu pobeda na tuđem terenu! Ova dva boda bila su presudna prekretnica za Novosađane. Mačva i Sarajevo pružaju Vojvodini mogućnost da na svom terenu, posle ovoga, ipak još jednom potraži mesto u „gornjoj kući". Njeni kvaliteti i zaslužuju bolji plasman. Samo, i Bane ne treba da zaboravi da proboj „centralnog fronta" na uzburkanoj tabeli zahteva ipak masovniji napad, pojačanu navalu. Vreme je da navala Vojvodine ne prepušta ishod samo svojoj odbrani, jer i Vasićeva forma može da poklekne u narednim okršajima. Staro je iskustvo i onih koji se brane: napad je ipak najbolja odbrana!

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Goran Smiljanić

Želim da se na kraju ove sezone radujem trofeju, mojoj pozitivnoj promeni i Voši o kojoj priča Evropa!

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Vukanović21
Radulović20
Milosavljević15
Zukić14
Zady Sery14
Índio14
Čumić12
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
Todor VeselinovićKralj strelaca
Todor Veselinović

Za njega nije bilo igrača koje ne može da predibla, nema situacije iz koje ne može da umiri loptu, ili je ne može uputiti gde je najpotrebnije...