Vesti / Fragmenti prošlosti / Svetli likovi iz prošlosti

Svetli likovi iz prošlosti31.08.2009. 23:03

Autor: fkv.com(8)
Pera Simin, Milan Stoja, Milan Simin,Boško Petrović, Živko Brzak i Svetozar Džanić
Pera Simin, Milan Stoja, Milan Simin,Boško Petrović, Živko Brzak i Svetozar Džanić
N

a današnji dan pre 70 godina započeo je drugi svetski rat. Najveća kataklizma koju je čovečanstvo doživelo nije mogla da zaobiđe Novi Sad i Vojvodinu. Nebrojani broj navijača Vojvodine završio je svoj život pred streljačkim odredima i logorima, a gotovo čitav jedan tim je izginuo u borbi protiv fašizma. Jedni su ginuli za kralja, a drugi za sovjetsku Rusiju, a nama je ostao neutešan bol, obaveza za sećanje i ogromno pitanje kako bi danas izgledala Vojvodina da nije došlo do tog kobnog rata.

U sledećim redovima podsetićemo se igrača FK Vojvodina koji su postradali za vreme ratnih dešavanja.

Pera Simin (igrao u Vojvodini u sezoni 1940/41), rođeni brat Milana Simina, koji je takođe igrao u Vojvodini, ubijen je među prvim žrtvama rata. Njegov brat Milan željno je čekao priliku da ga osveti. Sa svojom grupom partizana pošao je 25. jula 1941. godine u čenejski atar s namerom da pale žito, ruše železničke pruge, seku telefonske stubove... Otkriveni su i u neravnopravnoj borbi poginuo je Milan Simin, uhvaćenog Nemeta na licu mesta su likvidirali fašisti, a Živko Radovanović je 2. avgusta iste godine obešen.

Milan Stoja (igrao u Vojvodini u periodu 1938.-1940. godine) i Živko Brzak (igrao u Vojvodini od 1939.-1941. godine), takođe igrači Vojvodine, uhapšeni su, osuđeni na velike vremenske kazne i poslati na prisilan rad na istočni front. Uspeli su da pobegnu kod Rusa, ali su, iznemogli od gladi i bolesti, umrli u logoru Moršansk 1943. godine.

Dušan Šućov (igrao u Vojvodini 1930.-1938. godine) iz Nadalja, bio je komandant štaba partizanskih i diverzantskih grupa u Novom Sadu. Uhapšen je 1941. godine, osuđen na smrt i 25. novembra 1941. godine obešen u Novom Sadu.

Radovan Božin (igrao u Vojvodini 1926.-1936. godine) je 1942. godine streljan s majkom u Novom Sadu.

Ako se ovim žrtvama rata dodaju i imena Boška Petrovića, koji je poginuo u Španiji i Svetozara Cvete Džanića (nosio dres Vojvodine od 1934.-1936.), koga su streljale ustaše u Zagrebu, vidi se da je ceo jedan tim bivših igrača Vojvodine dao svoje živote u borbi protiv fašizma.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Jovo Bosančić

Najdraži momenat mi je bio kada smo izbacili Mančester Junajted iz kupa. Igranje u Premijer ligi je bilo ostvarenje mog sna!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery19
Zukić15
Milosavljević15
Korać14
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12

Sećanja
Sima MilovanovVečiti kapiten
Sima Milovanov

Mada najmlađi po stažu u ekipi, preuzeo je žutu traku od Avramovića zbog standardne forme i odgovornog mesta u timu. Njegov desetogodišnji staž u ulozi kapitena jedan je od najdužih...