Vesti / Aktuelno / Ispraviti ukrajinski “Krivi Rog“

Ispraviti ukrajinski “Krivi Rog“17.02.2012. 12:55

Autor: Grof Žekula(2)
Z

a kraj ovozimske mediteranske Odiseje, a pre povratka u “srpsku Atinu“, crveno-beli derani će odmeriti snage sa još jednim ukrajinskim timom. Prva dva se nisu dobro provela, jer imasmo super-egzekutora Kataija u postavi, te izuzetno dobar i kvalitetan pristup obavezama na terenu većine ostalih igrača, a za kraj uvek treba sačuvati ono najbolje, te na rezultatski uspešne pripremne mečeve u Turskoj, staviti “šlag na tortu“, kako bi svi mi koji odavde pratimo šta naši ljubimci rade tamo u dalekoj Antaliji, još jednom uživali u trijumfu i predstavi o kojoj drugi pričaju sa poštovanjem.

Zadatak neće biti ni malo lak – subotnji rival (od 14:30h) nam je trenutno petoplasirani tim ukrajinske lige, Krivbas, koji je u dosadašnjih 20 prvenstvenih borbi ubeležio 9 trijumfa i 4 nerešena ishoda, pa se sa tim skorom nalazi na mestu koje vodi u borbu za Evro-takmičenja. Opasna je konkurencija za to mesto, jer za Krivbasom na lestvici slede kijevski Arsenal i ex-tim Saše Todića, Tavrija iz Simferopolja, sa bodom manje, te Metalurg iz Donjecka sa dva boda zaostatka. Istine radi, i Krivbasu “pozicija 4“ i ekipa Dnjepra, beže isto toliko. To je daleko bolji uspeh od prošlosezonskog 13. mesta, kada je Krivbas, za (već pomenuta) dva boda izbegao ispadanje u niži rang.

FK Krivbas je osnovan 1959. godine, a od uspeha do sada beleži trijumf u drugom rangu takmičenja, i promociju u društvo najboljih, 1992. godine, te finale kupa Ukrajine 2000. godine, kada je kijevski Dinamo slavio sa 1:0. U sezonama 1998/1999 i 1999/2000 bili su trećeplasirani tim najjače lige svoje zemlje (oba puta iza Dinama i Šahtjora i oba puta im je klub iz Donjecka “pobegao“ za “samo“ 6 bodova). Trenutno u timu, osim Ukrajinaca igraju i po jedan Rus, Hrvat, Slovenac, Nigerijac i Čeh, te dvojica Gruzijaca. U nastavku prvenstva, 4. marta, putuju u goste devetoplasiranoj Vorskli.

Zanimljivo je da je trener ekipe Jurij Maksimov (na tom mestu od januara 2010. godine) bio član Verdera iz Bremena, na onom odmeravanju snaga sa Vojvodinom, avgusta 1998. godine, u finalu Inter-toto kupa (zaigrao je u našem Novom Sadu u 85. minutu utakmice, zamenivši Freja). Eto Jurija ponovo na megdanu protiv srpske “Stare dame“.

Ime grada iz koga Krivbas dolazi (Krivij Rih) znači “Krivi Rog“, a osnovaše ga zaporoški Kozaci. Zadatak čete Dejana Vukićevića biće, da za kraj boravka na Mediteranu, taj rog uhvate i isprave i ostvare “ukrajinski triling“ u pobedama, ove zime, nad protivnicima iz ove istočnoevropske zemlje.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Milan Bojović

Bojke za Vošine pobedničke bojeve

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery19
Zukić15
Milosavljević15
Korać14
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12

Sećanja
Zdravko RajkovGolgeter iz zasede
Zdravko Rajkov

Roma je vodila 4:1 i time je izjednačila rezultat iz prve utakmice. Svaki dalji gol rešavao je sudbinu meča. Tada je Rajkov stupio u akciju: jedan za drugim postigao je četiri gola...