Vesti / Aktuelno / Momci sa Dunava žele da pređu Karpate

Momci sa Dunava žele da pređu Karpate15.02.2012. 21:01

Autor: Grof Žekula(1)
N

išta nas, od jučerašnjeg meča sa ukrajinskim Metalurgom, nije više zanimalo od toga kako su prošli (i koliko su povređeni) ljubimac navijača Vojvodine Abubakar Oumaru, i jedno od dva najveća ovozimska pojačanja, Almami Moreira. Kad danas saznasmo da su vesti ohrabrujuće i povoljne, možemo se okrenuti novom rivalu. On nas, na Mediteranu, “čeka“ već sutra od 14:30h po našem vremenu, i takođe dolazi iz ove istočnoevropske zemlje.

FK Karpati iz Lavova (jedan od najlepših gradova Evrope, sa mnogobrojnim očuvanim spomenicima kulture, pa se s pravom smatra “Muzejem na otvorenom“), svakako će biti najjača provera do sad. Trenutno 13-oplasirani tim prve ukrajinske lige, koji je na 20 mečeva iste, u jesenjem delu sezone, zabeležio 3 pobede i 7 nerešenih ishoda i koji beži od zone ispadanja “samo“ 4 boda, u Antaliji se sprema za proleće u kojem mora opravdati prošlogodišnje 5. mesto lige i učestvovanje u kvalifikacijama za LE (trenutno im je ta pozicija “daleka“ čitavih 15 bodova), gde ih je, krajem avgusta prošle godine, zaustavio solunski PAOK. Prvenstvo nastavljaju istog dana kade će i Vojvodina putovati u Kragujevac na megdan Radničkom, gostovanjem Zarji, koja je prva “ispod crte“.

“Zeleno-beli“ osnovani su 18. januara 1963. godine, a diče se osvojenim kupom SSSR-a 1969. godine (pobedili tadašnji SKA iz Rostova sa 2:1 – ostali su jedini tim u istoriji SSSR fudbala koji je to učinio a da nije bio prvoligaš, a SKA je tada bio ubedljivo najjači tim te velike države i sastavljen od samih reprezentativaca. Utakmica je odigrana na današnjem “Lužnjikiju“ (tada “Lenjinovom stadionu“), a ostala je upamćena i po ogromnoj podršci svom klubu navijača iz Lavova). Dva puta su bili finalisti ukrajinskog kupa i oba puta behu poraženi od kijevskog Dinama – 1993. godine (rezultatom 1:2) i 1999. godine (rezultatom 0:3), a u sezoni 2005/2006 behu vicešampioni drugostepenog takmičenja (od 1992. godine i osamostaljenja Ukrajine samo su dve sezone bili bez društva najboljih), a sezone 1997/1998 bili su trećeplasirani tim prvoligaškog karavana (iza Dinama i Šahtjora). U bivšoj državi bili su prvoplasirani tim druge lige 1970. godine i četvrtoplasirani tim prve lige SSSR-a 1976. godine.

Danas dres Karpata nose, pored Ukrajinaca, i po jedan Srbin (Čačanin Ivan Milošević koji je iz lučanske Mladosti prešao u Karpate 2008. godine), Makedonac, Slovenac, Gruzijac, Nigerijac, Estonac, Španac i tri Brazilca.

Novi Sad i Lavov su potpisnici međusobnog sporazuma o partnerskoj saradnji (2005. godine), pa se nadamo da će sutrašnji meč biti bez nesportskih stvari koje smo videli od njihovih zemljaka na jučerašnjem meču.

Tako će Novosađani imati prilike da se sutra uhvate u koštac sa Lavovima sa Karpata, pokažu svoje zube i ponovo nas obraduju trijumfom, dobrom i efikasnom igrom. Bez pomoći pomenutog povređenog dvojca, ali sa oporavljenim Ljubinkovićem, Dejan Vukićević ima zadatak da u potrazi za najboljom jedanaestoricom, iskoristi široki spektar igračkog kadra koji mu je na raspolaganju.

Za novo Vošino proleće!!!

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Enver Alivodić

Agresivnost i hitrina jesu ono po čemu sam prepoznatljiv, ali istovremeno voleo bih da sam mirniji u završnici!

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Vukanović21
Radulović20
Milosavljević15
Zukić14
Zady Sery14
Índio14
Čumić12
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
Dobrosav KrstićSkromni as
Dobrosav Krstić

On je tako dobro pazio Puškaša na Nep stadionu 1956-e, uvek je bio kraj njega, uvek je bio brži, uvek mu je odnosio loptu i činio je to na tako fer način, takoreći bez dodira...