Vesti / Utakmice / Jedan, ali vredan

Jedan, ali vredan22.08.2009. 21:06

Autor: fkv.com(7)
Dragan Mrđa, foto: Nebojša Brankov
Dragan Mrđa, foto: Nebojša Brankov
F

K Vojvodina – FK Metalac 1:0 (0:0).

FK Vojvodina (trener Dragoslav Stepanović) - Brkić, Vulićević, Peković, Pleč, Lovrić, Tumbasević, Đurovski (81.minut Aleksić), Stojka (85. minut Medojević), Stjepanović, Tadić (63. minut Maksimović), Mrđa (kapiten).

FK Metalac (trener Nenad Milovanović) - Živković, Otašević (kapiten), Simović, Žunić, Rakočević, Gojak, Vasić (73. minut Savićević), Teodorović, Jeremić (83. minut Mijailović), Obradović (77. minut Stošković), Betolngar.

Strelac: Dragan Mrđa u 65. minutu.
Kartoni (žuti): Rakočević (37. minut), Žunić (79. minut).
Sudije: Karadžić (duvao u pištaljku), Panić i Mrkić (dizali zastavice, samim tim i manje zaradili).

Sto i četiri (DA 104) dana bez FK Vojvodine na "Karađorđu"! Od one rapsodije protiv OFK-e 9. maja, do jučerašnje uspavanke (u međuvremenu je naša lepotica od stadiona pretrpela značajne izmene), u kojoj, ipak, dosanjasmo gol i nakon koje upisasmo nova tri boda na tabeli. To je i jedino što će se pamtiti, nakon duela, u kome smo bili bolji upravo za toliko. Kažu mudriji od mene da se tako i stiže do trofeja!

Razigranu Vojvodinu ćemo gledati protiv ekipa koje budu želele da se nadigravaju, a protiv onih koji budu igrali "da prime gol manje" ćemo evidentno imati ogromnih problema. Dođosmo juče do gola i bodova, ali i to treba zaslužiti zalaganjem na terenu! Mnogima koji su obukli crveno – beli dres juče, ništa nije polazilo od noge, ali želje nije manjkalo, pa tako i ostvarismo trijumf. Na poluvremenu, beše malo tri izmene po fudbalskim pravilima, jer kandidata je bilo značajno više od toga.

Već u tom prvom poluvremenu, gosti su pokazali svojim čestim izležavanjima (beše mnogo rano za to), da su došli u Novi Sad da odigraju 0:0. Tri prilike su stvorili (dve iz akcija na koje je Stepanović jasno upozoravao igrače u pripremi meča), a ofanziva ih nije interesovala mnogo. Sve su uložili da sačuvaju Živkovićevu mrežu, ali im to, srećom po nas, nije uspelo.

Tadić, Stjepanović, Tumbasević... i više nego loši! Đurovski i Stojka nešto bolji i lucidniji (to je ono što se i pokazuje na ovakvim mečevima, gde individualni kvalitet izbija u prvi plan), odbrana je svoje odigrala (kakvog komandanta dobismo u Pleču), a jedan od najzapaženijih na terenu beše Vulićević. Kapiten je ceo meč na leđima nosio Žunića i Rakočevića (ko je gledao meč, zna koliko je to teško zbog njihove gabaritnosti), a golom u 65. minutu, obavio je posao za koji je plaćen! Neki dogovor posle svega mora slediti, jer većina timova naše lige će igrati ovako, a ako želimo najveće domete – mi pobeđivati MORAMO, pa čak i kad ne igramo kako valja! Mada, do pobeda se lakše dolazi igrom, koja juče nije bila na nivou očekivanog.

Ovako beše na terenu, a dovoljno za šesti bod iz dva meča na otvaranju šampionata :

PRVI DEO :

2. minut – Otvaramo meč dobrom akcijom, koju brzo i iz jednog dodira igraju Stjepanović, Mrđa i Tadić – Žunić, onako velik koliki je i idealne građe za boksera teškaša, stiže da otkloni opasnost.
3. minut – Gosti prete. Obradović pokušava da uposli Simovića (sa njima i imasmo najviše posla u prvom delu igre, obojica probijaše levi bok), ali Vulićević i Pleč, ovog drugog, ostavljaju u ofsajd poziciji, što pomoćnik i pokazuje.
5. minut – Evo ih opet. Sada Simović igra za Obradovića, a on za Teodorovića. Njegov šut ide pokraj gola. Čitavu akciju slabo pratimo i pokrivamo, iako Tumbasević hita na naš bok da pomogne Vulićeviću.
8. minut – Igraju Tumbasević i Stjepanović. Slaven loše prima loptu, a gosti odigravaju ono što su i vežbali na treninzima. Odmah lopta srednjeg reda ka Betolngaru, a kad se to učinilo opasnim, stiže gosn Pleč, čija igra 1 na 1, je maestralna, pa opasnosti po Brkića nema.
9. minut – To nam nije bilo dovoljno za opomenu. Opet Simović i Obradović igraju po boku, a ovaj drugi prebacuje težište akcije, a i loptu, na desnu stranu do Jeremića. Njegov centaršut ide na glavu Betolngara, koji je šalje pored Brkićeve stative. Skoka naših nema, a ni pokrivanja centaršuta!
10. minut – Akciju igraju Đurovski i Stojka, koji produžava na bok ka Tadiću. Njegov centaršut ide ka Slavenu, ispred koga skače Simović i ne dozvoljava mu da primi loptu.
12. minut – Brkić brani oštar šut Betolgnara sa 15 - ak metara, nakon što je desni bok probio i loptu mu dodao Jeremić.
14. minut – Đurovski dugačkom loptom na boku pronalazi Tadića. Usledio je njegov dribling i varanje kapitena gostiju Otaševića. Pruža pas ka Stojki, čiji šut gosti blokiraju i šalju u korner.
16. minut – Stojka i Stjepanović kratko odigravaju na ivici 16 - erca. Slaven vraća loptu u nazad ka Đurovskom, a njegov šut gosti blokiraju. Novi korner za nas.
17. minut – Sada Rumun odigrava za Mrđu, čiji šut ide preko gola.
19. minut – Šut Tumbasevića sa dobrih 35 metara, iz prekida nakon faula koji je izborio Mrđa! Lopta ide pored gola.
23. minut – Jedna od boljih akcija. Stjepanović sjajno i u dubinu pronalazi Mrđu. On se izvlači na stranu povlačeći sa sobom odbranu, a centaršut ide ka Đurovskom. Mario očajno zahvata loptu.
Igrač gostiju je već na travi - jasno je da će učiniti sve da dođu do boda, pa i ono što je za zvižduke sa tribina!
29. minut – Nova sjajna lopta Đurovskog ka Tadiću, nakon akcije Vulićevića i Tumbasevića! Dušanov centaršut ide na glavu Žunića, pa opasnosti po Živka Živkovića nema!
31. minut – Mrđa simulira penal, nakon akcije Stojke i Tadića po levom boku. Karadžić mu ne pokazuje karton.
32. minut – Vulićević šutira sa osam metara iskosa, nakon što mu je Stojka dao loptu na tacni. Nema vođstva.
35. i 36. minut – Pleč pokazuje u dva duela (Betolngar i Jeremić) koliki je majstor. Sve zaustavlja i dobija zasluženi aplauz sa tribina.
37. minut – Evo prvog kartona za goste. Njega dobija Rakočević nakon starta nad Tumbasevićem. Janko je u akciji požrtvovano vratio u posed loptu koju je izgubio na sredini terena, ali ga je Rakočević zaustavio u nameri da uđe u 16 - erac. Mario iz slobodnjaka, sa 20 metara iskosa i idealne pozicije, šalje loptu u živi zid.
39. minut – Igraju Stojka, Mrđa i Stjepanović, a njegov šut je blokiran. Vraćamo brzo posed i igramo sve isto, a Slaven sa desne strane iskosa ulazi u najbolju šansu do tog trenutka. Šut je promišljen, vara istrčalog Živkovića, ali i ide pored stative. Šteta!!!
41. minut – Lakat u glavu Vulićevića šalje Simović. Mario loše i nisko šalje loptu sa boka, dovoljno da gosti otklone opasnost iz prekida.
43. minut – Opet akciju po levom boku igraju Obradović i Simović. Sada Đurovski stiže da sve isprati i da obavi defanzivnii deo zadatka. Gol – aut za nas.
45. minut – Pleč zaustavlja Obradovića, nakon što je pripomogao Vulićeviću da se udvoji bok. U nastavku, Stojka sa ivice 16 - erca gađa golmana gostiju.

Time se i okončava prvih 45 minuta meča. Na odmor odlazimo i bez postignutog gola i bez ozbiljne pretnje. Čekamo Stepijev odgovor u nastavku i značajno veće zalaganje momaka u crveno – belom dresu! Bunker gostiju valja što pre probiti i doći do prednosti koja će biti dovoljna za upisivanje bodova!

DRUGI DEO :

Isti FIRMA otvara sjajnom koreografijom. Svaka čast momcima sa Severa, čija podrška nije prestajala svih 90 minuta.
Vršimo rotaciju po bokovima – mesta menjaju Slaven i Dušan, mada smo svi na stadionu očekivali izmene u sastavu. Mnogi su, komotno, mogli na tuširanje i pre poslednjeg sudijskog duvanja u pištaljku.
7. minut – Odlična šansa i odlična prilika da povedemo. Petom Tadić igra za Vulićevića. Ovaj probija desni bok i zavrće loptu u srce 16 – erca. Pod pratnjom halfova gostiju, koje nosi na leđima (a danas na ista zbog toga mora nositi Kosmodisk), Mrđa stiže do nje i rezantno šutira. Lopta gađa golmana gostiju, pa okvir gola. Šteta!
Koliko nam bokovi u ofanzivi loše igraju, svedoči činjenica da sve sad pokušavamo kroz sredinu ka Mrđi. Gosti to lako rešavaju i iznose loptu na 30 metara od gola, dalje ih ni ne zanima, pa to odmah koriste da nameste defanzivni gard!
14. minut – Vez sredine terena. Učestvuju Mario, Stojka, Slaven, Mrđa. Kapiten ostavlja loptu Rumunu, čiji je šut blokirn i odlazi u korner.
15. minut – Sjajna lopta Stojke ka Tadiću na desni bok. Dušan kontroliše loptu i pušta Vulićevića da protrči i povuče igrača za sobom. Sledi centaršut ka Mrđi, koji ne dolazi do lopte jer pada nakon duela sa Žunićem. Pištaljka se ne čuje.
18. minut – Najava pobede. Tadić, sasvim zasluženo ide napolje, Maksimović ulazi na teren.
19. minut – Boban igra prvu akciju po boku sa Vulićevićem, nakon čega je izboren korner.
20. minut – EVO GOLA! Za dva minuta na terenu, drugi centaršut Maksimovića sa desnog boka ka Mrđi, sada nakon kornera Gosti kao malopre ne izbaciju loptu van terena, već izbijaju ka ivici 16 – erca. Na njihovu nesreću, tamo je Mario koji loptu zahvata u pokušaju šuta. To ne čini dobro, ali dovoljno da ona ide preko odbrane na glavu kapitena. Isti je udarcem, šalje u kontra ćošak, golmanov desni. 1:0!!! Sad se lakše diše.
26. minut – Akcija iz udžbenika. Stojka šalje fantastičan pas ka Mrđi, koji je još bolje prima u levom gornjem ćošku 16 – erca. Korak u napred i šut levicom, ali lopta ide preko gola. Aplauz obojici.
27. minut – Sad i Đurovski prebacuje gol sa 25 metara, nakon što je pokušao da lobuje istrčalog Živkovića.
28. minut – Gosti počinju sa izmenama. Savićević menja Vasića.
32. minut – Stošković umesto Obradovića ide na teren "Karađorđa".
34. minut – Katastrofalna greška sudije Karadžića. Peković zaustavlja napad gostiju i šalje odličnu loptu ka Mrđi. Ona ne stiže do njega, jer ju je Žunić zaustavio NAMERNO rukom. Dragan bi išao oči u oči na golmana. Karadžić se latio džepa, ali na zaprepašćenje svih sa tribina, vadi karton žute boje.
36. minut – Aleksić menja Đurovskog.
38. minut – Gosti završavaju sa promenama. Mijailović menja Jeremića. U ovih poslednjih šest minuta, dva najopasnija gostujuća igrača su napustila teren.
39. minut – Sam je izborio loptu, povukao je u napred i šutirao sa 20 – tak metara. Lovrić šalje loptu direkt u ruke Živkovića.
40. minut – Naša poslednja izmena. Stojku menja Medojević.
43. minut – Lepa akcija. Učestvuju i po jednom diraju loptu Slaven, Mrđa, Aleksić i Tumbasević. Vez je okončao kapiten, šutem u golmana.
44. minut – Aleksić, takođe, gađa Živkovića, sa 20 – tak metara. U nastavku, Medojević lucidno pokušava da uposli Mrđu, ali akciju prekida Žunić, koji je da je fudbalske pravde i Karadžićeve volje, već bio van terena 10 minuta.
Četvrti sudija pokazuje da će se igrati još tri minuta, a sledi u svakom po nešto.
45.+ 1 minut – Žunić pokušava da odigra na levi bok ka Simoviću, a mudro to predviđa Maksimović i preseca putanju. Loptom u nastavku pronalazi Aleksića, koji je rezantnim šutem šalje pored desne stative Živkovića. Dobra prilika da rešimo sve.
45.+ 2 minut – Šansa i za goste da dođu do boda, kad mi već ne možemo da dupliramo vođstvo. Dubinska lopta ka Betolngaru, koji je u skoku spušta ka Mijailoviću. To presreće Lovrić, čiji odbijanac ide ponovo na nogu Betolngaru. Šut mu ide preko Brkića i prečke, a mogao je, značajno mudrije, ponovo probati da odigra ka Mijailoviću, na koga niko od naših nije obraćao pažnju i koji bi se našao u 100% šansi.
45.+ 3 minut – Maksimović ponovo i opet kvalitetno probio desni bok, a loptom ponovo traži Mrđu. Santimetri su odlučivali da kapiten ne dođe do nje i ne pripreti Živkoviću.

Pištaljka se čuje, pišemo šesticu na tabeli uz gol razliku 4:0. Slavlje igrača na kraju sa Herr Stepijem koji se priključio, govori koliko su želeli pobedu. Teško, ali zasluženo, je izborena. Sledi priprema za gostovanje na Čukarici. Valjalo bi sa 9 bodova na kontu otići na dvonedeljnu pauzu, koja sledi nakon toga zbog obaveza reprezentacije.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Goran Smiljanić

Želim da se na kraju ove sezone radujem trofeju, mojoj pozitivnoj promeni i Voši o kojoj priča Evropa!

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Vukanović21
Radulović20
Milosavljević15
Zukić14
Zady Sery14
Índio14
Čumić12
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
Sima MilovanovVečiti kapiten
Sima Milovanov

Mada najmlađi po stažu u ekipi, preuzeo je žutu traku od Avramovića zbog standardne forme i odgovornog mesta u timu. Njegov desetogodišnji staž u ulozi kapitena jedan je od najdužih...