Vesti / Fragmenti prošlosti / Vojvodinaši: Gavra Moljac

Vojvodinaši: Gavra Moljac09.01.2012. 09:01

Autor: fkv.com Team(4)
U

našoj arhivi pronašli smo zanimljivi intervju sa jednim od najvernijih navijača Vojvodine iz Rotkvarije, Gavrom Moljcem. Intervju je sačinjen početkom 1988. godine i prosto je neverovatno koliko su neke teme iz tog vremena još uvek aktuelne.

"Navijati za Vojvodinu u poslednjih nekoliko sezona bilo je nezahvalno. Tim je tavorio na dnu prvoligaške lestvice, pa je došla i kobna sezona u kojoj se ispalo. Zaista, fudbaleri su svojim navijačima priredili niz neprijatnosti.

Međutim, sada "Crveno-beli« su ponovo snažni, jaki, pa su i navijači sve grlatiji. Mnogi su se u poslednjih nekoliko sezona bili pritajili, ali sada su ponovo na stadionu, to se vidi i po raspoloženju ljubitelja fudbala u Novom Sadu, ali i po atmosferi za vreme utakmica.

Jedan od onih koji nikada nisu izgubili veru u svoje ljubimce je i Gavra Moljac, čovek koji od kada zna za sebe navija za Vojvodinu. Bio je sa timom kada mu je trebala najveća pomoć, a i sada je u prvim navijačkim redovima. Čak je dobio i ponudu da postane predsednik navijača »crveno-belih« i da pred svaku utakmicu organizuje bodrenje svog tima.

Gavru Moljca poznaju mnogi Novosađani Sada, radi na prijemnom odeljenju Autovojvodine, a pre dvadesetak godina bio je nezamenljivi bek u novosadskom "Željezničaru". Oštar, prgav, često je bio na meti sudija. Sada je sasvim drugi čovek, miran, staložen, a kad se radi o Vojvodini, za koju je i igrao u mladosti (u podmlatku) odmeren.

Zaboravili smo bili da se radujemo — kaže Gavra Moljac. Vreme je da »crveno-beli« zaigraju onako kako mi to od njih očekujemo. Da se već jednom borimo za prvo mesto. Znam, imamo oskudan igrački fond, ali ni ostali nisu jači od nas. Ako se u zimskoj pauzi pojačamo sa dva-tri igrača uveren sam da ćemo se boriti za sam vrh. Vojvodina bi morala uvek da igra ofanzivno i napadački!

U poslednjih nekoliko sezona tribine stadiona Vojvodine su poluprazne međutim i zato ima rešenja prema rečima Moljca:

- Vojvodina u poslednjih nekoliko godina malo radi na pridobijanju novih navijača. Nešto bi se tu moralo hitno uraditi. Suvenira sa grbom Vojvodine je malo, nigde ih u gradu ne možeš kupiti. Trebalo bi se videti šta je sa omladinom. Znam, njih trenutno više interesuju kompjuteri i video trake od utakmica, ali kada bi predstavnici Vojvodine išli u škole, podelili karte za utakmice, verovatno bi mladići stekli naviku da dolaze na stadion. Nešto bi se moglo uraditi i sa radnim organizacijama, trebalo bi preko sindikata prodavati karte.

Gavra Moljac ima dosta lepih reči za stadion Vojvodine, ali i nekoliko zamerki.

- Navijači, kada već dolazi na Stadion — objašnjava Moljac, žele da se osećaju kao kod svoje kuće. ali je to teško na našem stadionu, koji već više od dvadesetak godina stoji nezavršen, čovek ima osećaj da nešto nedostaje. Trebalo bi ofarbati i istočnu tribinu u »crveno-belu« boju, a i sa stubovima za reflektore bi valjalo nešto uraditi. Tu je i semafor. Svi stadioni imaju moderni električni semafor, samo mi zaostajemo. Znam, to su veliki izdaci, ali bi to sve moglo organizovati. Verujem da bi i navijači učestvovali u prikupljanju sredstava. Nekada su pravljene akcije u kojem su pomagali i navijači, sada nema ništa, pomalo nas zaboravljaju, što nije dobro. Verujem da će sada kada je krenulo bolje sve doći na svoje mesto".

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Milan Bojović

Bojke za Vošine pobedničke bojeve

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery18
Zukić15
Milosavljević15
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać10

Sećanja
dr Kosta HadžiOsnivač
dr Kosta Hadži

Nacionalni revolucionar, sportista i sportski radnik, kulturni poslenik, politički prvak, socijalni radnik i uglednik advokatskih organizacija. Začuđujuće je da se toliko energije našlo u venama ovog čoveka...