Vesti / Fragmenti prošlosti / Nikola Dobrović - Akademik na mestu leve polutke

Nikola Dobrović - Akademik na mestu leve polutke05.01.2012. 17:42

Autor: fkv.com Team(0)
N

ikola Dobrović je bio jedan od najčuvenijih srpskih arhitekata 20. veka i profesor na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Njegova dela su uglavnom stvarana u stilu moderne, a bio je podjednako poznat i kao urbanista. Studije arhitekture završio je u Pragu.

Kao arhitekta postigao je zapažene rezultate. Da spomenemo samo Jugoslovenski dom u Pragu, Grand hotel na Lopudu, Banovinsku bolnicu u Splitu, zgrada Državnog sekretarijata za narodnu odbranu u Beogradu, Dečje odeljenje Zavoda za fizioterapiju u Igalu, zgrada pošte u Herceg Novom itd. Dao je urbanističke osnove a izgradnju Novog Beograda, Štipa, Herceg Novog i Igala. Bio je direktora Urbanističkog zavoda NR Srbije, a posle odvajanja zasebnog Urbanističkog zavoda Beograda postaje njegov prvi direktor i glavni arhitekta grada. U jesen 1948. preuzima dužnost redovnog profesora za urbanizam na Arhitektonskom fakultetu Tehničke visoke škole u Beogradu.

Bio je dopisni član SANU od 1961. i JAZU od 1963. godine Dobio je Sedmojulsku nagradu za životno delo 1964. Odlikovan je Ordenom rada sa crvenom zastavom 1965. godine, a te godine je postao i redovni član SANU. Bio je i počasni dopisni član RIBA (Kraljevski institut britanskih arhitekata).

Malo je poznat podatak da je akademik Doborvić bio fudbaler i vatreni pristalica novosadske Vojvodine. O svojoj ljubavi prema fudbalu i Vojvodini pričao je 1966. godine:

-Pre prvog svetskot rata, kada sam bio dečak, fudbalska lopta je bila prava retkost. Sada je obrnuto! Mogu reći da je i onda „udaranje" lopte bilo pravo blaženstvo za sve mladiće i decu. Sećam se da sam igrao u drugom timu kluba PAC u Pečuju, gde sam i rođen 1897. godine. Igrali smo tajno, jer nam profesori nisu dozvoljavali da „šutiramo loptu". Izbijanje rata je bio privremeni prekid za moje bavljenje sportom. Posle rata došao sam u Novi Sad. Prisustvovao sam utakmici mzmeđu Vojvodine i UTE. Gledajući susret uočio sam neke nedostatke u igri Vojvodine i rekao sam Kosti Hadžiju: „Slušaj Kosta, ja skoro pet godina nisam igrao nogomet, ali mislim da bih još mogao da zaigram".

I tako je Nikola Dobrović ušao u prvi tim Vojvodine. Igrao je sa Urošem Čakovcem, S. Ignjačevim, St. Gavrilovićem, J. Ljubojevićem i drugima. Dobrović je igrao za Vojvodni od 1919. do 1922. godine . Igrao je na poziciji leve polutke i to se može slobodno reći sa velikim uspehom. Posebno se mora napomenuti da nikada nije prestao da prati rad kluba i da se uvek interesovao za njegov napredak i sudbinu.

-Posle više od tri decenije, nađem se u Beogradu sa dr. Urošem Čakovcem, novosadskim lekarom — nastavlja svoja prisećanja Dobrović. On me pozdravi rečima: „Uroše, Uroše nisi me shvatio! To je bila aluzija na moj prekor upućen Urošu za vreme igre, pre više od 30 godina! Slatko smo se obojica nasmejali. Drago nam je bilo što smo, eto, dokazali svojim životom i radom, da i onaj ko igra fudbal može postići u ma kojoj životnoj profesiji.

-Susrete sada pratim slušajući radio-prenos. naročito sa zadovoljstvom pratim igre naše i moje Vojvodine. Njenim uspesima se oduševljavam, a njeni padovi me ozbiljno pogode. Toplo me se dirnula pažnja kluba i njegove uprave, kada sam prilikom proslave pedesetogodgdšnjice FK Vojvodine počastvovan i odlikovan spomen-medaljom. Mogu da kažem da mi je ova spomen-medalja mladosti najviše prirasla srcu, čak i onda kada stižu i druga odlikovanja i društvena priznanja.

Na rastanku, redovan član Srpske akademije nauka i redovan profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, arh. Nikola Dobrović je poručio:
Želim mojoj Vojvodini da u nastupajućoj sezoni potvrdi da je najbolja u zemlji, da je zaslužila da bude prvak Jugoslavije. To, u prvom redu, zavisi od borbenosti, umešnosti i sloge igrača.

Retki su klubovi na prostoru bivše Jugoslavije koji mogu da se pohvale da su u svojim redovima imali ljude koji su stekli zvanje akademika. Nadamo se da smo još jednom objasnili zašto je Vojvodina kroz svoj dugogodišnji rad, ponela epitet "gospodskog" i "džentlmenskog" kluba.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Enver Alivodić

Agresivnost i hitrina jesu ono po čemu sam prepoznatljiv, ali istovremeno voleo bih da sam mirniji u završnici!

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Vukanović21
Radulović20
Milosavljević15
Zukić14
Zady Sery14
Índio14
Čumić12
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
Silvester TakačPrvi strelac šampiona
Silvester Takač

U takmičarkoj sezoni 1965/66. Vojvodina je osvojila prvu šampionsku titulu. Jedan od najzaslužnijih za trijumf, bio je Silvester Takač...