Vesti / Fragmenti prošlosti / Senzacija - Korintijans u Novom Sadu

Senzacija - Korintijans u Novom Sadu31.12.2011. 17:49

Autor: fkv.com Team(2)
U

prava F.K. Vojvodina, koja je lansirala „crveno-bele" u društvo najboljih klubova Evrope, uspela je da organizuje pravi fudbalski spektakl. Ljubiteljima fudbala u Novom Sadu pružila se jedinstvena prilika da 13. maja 1969. godine prisustvuju velikoj sportskoj priredbi na stadionu Vojvodine. Reč je o noćnoj utakmici između Vojvodine i šesnaestrukog šampiona lige Sao Paolo - Korintijansa, tima koji je u svojim redovima imao petoricu ondašnjih brazilskih reprezentativaca.

Korintijans spada u malobrojne brazilske sportske kolektive, koji su osnovani još 1910. godine. U vitrinama ovoga kluba nalazi se bezbroj trofeja osvojenih na raznim turnirima, ne samo u Brazilu, nego i Evropi. Prilikom gostovanja na „starom kontinentu" budući protivnik novosadskih fudbalera zabeležio je izvanredne rezultate.

Zanimljivo je da je trener gostiju, Dino San, već tri dana pred utakmicu odredio ekipu koja će se suprostaviti Novosađanima: Diago, Moranda, Luis Karlos, Ditao, Perdinho, Suingve, Tiao, Paulo Borgez, Ivair, Bene i Lima. U tom sastavu reprezentativci Brazlia su bili Ditao, Miranda, Pedrinho, Paulo Vorgez i Ivair.


Vojvodina—Korintijans 5:3 (1:1, 1:1)

NOVI SAD: Stadion Vojvodine, gledalaca oko 20.000. Sudija Maksimović iz Novog Sada, strelci Ivair u 23. i Nikezić u 40. minutu regularnog toka utaknice, a Zemko, Radosav, Brzić i Pantelić, odnosno Suingve i Pales iz jedanaesteraca.

VOJVODINA: Pantelić, Aleksić (Ivezić), Zemko, Karamehmedović, Brzić, Dakić, Nikezić, Savić, Trivić, Sprečo, Radosav.

KORINTIJANS: Aleksandre, Miranda, Mitao, Pedrinjo, Beto, Dirke Alves, Paulo Borgez, Ivair, Bene (Pales), Suingve, Lima (Tiao).

Da protivnik sa zvučnim imenom može da inspiriše fudbalere Vojvodine, pokazao je noćni meč sa poznatim brazilskim klubom Korintijans iz Sao Paola. Tokom čitave utakmice „crveno-beli" su bili nadmoćniji i zaista je šteta što već u regularnom delu nisu iz vojevali pobedu, jer su to po svemu zaslužili. Ovako, odluka o tome ko će dobiti pehar Udruženja sportskih novinara Vojvodine pala je tek posle izvođenja jedanaesteraca.

Novosađani, zahvaljujući izvanrednom Panteliću koji je odbranio čak tri udarca sa bele tačke, nisu imali težak posao. Zemko, Radosav i Brzić su sigurno pogodili cilj i time je već bio odlučen pobednik, a onda je penal izveo na zahtev publike, i Pantelić, dok peti udarac Aleksandre, ko zna zbog čega, nije hteo ni da brani!

Iako važe za najpopularniji klub zemlje koja je dva puta osvajala prvenstvo sveta, gosti svojom sinoćnom igrom nisu opravdali ugled sa kojim su došli. Sem solidne tehnike i zaista majstorskog primanja lopte nisu pokazali ništa drugo. Gol koji su postigli je posledica „kiksa" odbrambenih igrača Vojvodine i klizavosti lopte, a ne rezultat smišljene akcije.

Vojvodina je igrala solidnao u polju, imala stalnu inicijativu i dve-tri izvanredne šanse, ali lopta nikako nije „htela" u mrežu. Jedini pogodak u regularnom delu igre, pao je u periodu kada su domaći fudbaleri izveli pravu egzibiciju. Skoro pet minuta lopta se nalazila u njihovom posedu, a da Brazilci nisu uspeli ni da je dotaknu, a onda je Nikezić „zaplivao" kroz vazduh i vanrednim udarcem glavom savladao Aleksandrea, kome nije preostalo ništa drugo do da pogledom isprati neodbranjivi pogodak!

U timu Vojvodine istakli su se Pantelić, Nikezić, i Radosav, dok je kod Korintijansa bolji od ostalih bio Ivair.

Pre početka utakmice održana je skromna svečanost na kojoj je sekretar Vojvodine Stojadin Kalember predao poklone i čestitao Radosavu i Saviću 400 odnosno, 300 nastup u „crveno-belom" dresu i oprostio se od Pantelića, koji, kao što je poznato, brani već duže vreme u Francuskoj.

U predigri sastale su se omladinske reprezentacije Bosne i Hercegovine i Vojvodine, a meč je završen bez pobednika — 1:1 (1:0).

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Goran Smiljanić

Želim da se na kraju ove sezone radujem trofeju, mojoj pozitivnoj promeni i Voši o kojoj priča Evropa!

Lista strelaca
Radulović6
Vukanović6
Zukić6
Milosavljević4
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Ivanović2
Índio2
Vukić1

Igrač sezone
Vukanović21
Radulović20
Milosavljević15
Zukić14
Zady Sery14
Índio14
Čumić12
Carević8
Rosić8
Rosić6

Sećanja
Sima MilovanovVečiti kapiten
Sima Milovanov

Mada najmlađi po stažu u ekipi, preuzeo je žutu traku od Avramovića zbog standardne forme i odgovornog mesta u timu. Njegov desetogodišnji staž u ulozi kapitena jedan je od najdužih...