Vesti / Fragmenti prošlosti / Splićani brojali do šest

Splićani brojali do šest26.12.2011. 14:46

Autor: fkv.com Team(3)
Dnevnik od 12. decembra 1955. godine
Dnevnik od 12. decembra 1955. godine
Z

ašto je generacija iz pedesetih prozvana od navijača "zlatnom"? U ovom izdanju rubrike "Fragmetni prošlosti" pokušaćemo da Vam pružimo još jedan argument zašto su Boškov, Veselinović, Ivoš, Rajkov i ostali poneli tako laskav epitet.

U okviru 12. kola prvenstva Jugoslavije u fudbalu, fudbalere Vojvodine je očekivalo teško gostovanje kod ekipe aktuelnog šampiona, splitskog Hajduka. Do tog kola, Novosađani su igrali sa promenljivom formom zbog čega su navijači ovaj meč iščekivali sa velikom zebnjom.

Hadjuk 1:6 (0:1) VOJVODINA

11. decembar 1955. godine.

SPLIT: Igralište „Hajduka", sudija Božina, strelci: za "Vojvodinu" Veselinović u 35., 65. i 80. m, Rajkov u 50. i Krstić I u 81. i 90., a Vukas u 51. za "Hajduk".

"HAJDUK": Jurić, Kokeza, Radonić, Grčić I, Grčić II, Luštica, Rebac, Krstulović, Vukas, Matošić i Dadaić.

"VOJVODINA": Vasić, Svinjarević, Blanarik, Krstić II, Milovanov, Boškov, Roganović, Rajkov, Veselinović, Ivoš, Krstić I.

Nijedan naš fudbalski klub nije posle rata otputovao iz Splita sa ovako visokom pobedom. Rezultat od 6:1 predstavlja ustvari pravu sliku i odnos snaga na terenu, pa se može reći da je realan. "Hajduk" očigledno nije u formi. Ipak niko se nije nadao da će "Vojvodina" postići ovaku sjajnu pobedu, a "Hajduk" doživeti pravu katastrofu na svom terenu. Lepom igrom, tehničkim potezima i tehničkom virtuoznošću "Vojvodina" je potpuno razbila tim "Hajduka". Gosti su oduševili splitske gledaoce takvom igrom kakvu je retko koji tim dao u ovogodišnjoj prvenstvenoj sezoni. Odbrana je bila vrlo čvrsta, dok je navala lako prelazila protivnika. Boškov, a pogotovu junak utakmice Rajkov, bili su inicijatori svih napada „Vojvodine".

Prvo poluvreme proteklo je u obostranim napadima i "Hajduk" je bio nešto nadmoćniji. "Vojvodina" je međutim, lepše igrala i opasnije prodirala. Njene kombinacije urodile su plodom u 35. minutu, Veselinović je postigao gol i sa tim se rezultatom otišlo na odmor.

Odmah u početku drugog poluvremena Rajkov je povisio na 2:0, ali je Vukas jedan minut kasnije snizio na 2:1. Od ovog momenta opet se razvija živa oštra borba, iz koje je kao pobednik izašla "Vojvodina" Ona je do kraja utakmice postigla još četiri gola, a od 60. minuta priredila je pravu egzibiciju. Najbolji igrač utakmice je bio Zdravko Rajkov, koji je zabeležio čak četiri asistencije na ovom meču.

Splitska publika, koja do tada nije nikad doživela da se mreža Splićana šest puta zatrese i da se njihovi ljubimci prosto teturaju po terenu bacajući se za loptom, koja toga puta nije bila poslušna, počela je, kako to samo ona znaa, da bučno navija za Vojvodinu, odajući priznanje mladićima u crvenim dresevima za neviđeno dobru igru i uspešne i duhovite akcije iz kojih su mogli postići još toliko pogodaka! To je najveći poraz "belih" u istoriji pred splitskom publikom. Još niko u Splitu nije doživeo da vidi kako "Torcida" po završetku utakmice iznosi igrače gostujućeg tima sa terena! Na ramenima Hajdukovaca ovoga puta našli su se umesto Matošića i Vukasa, Boškov, Toza, Rajkov i ostali.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Milan Bojović

Bojke za Vošine pobedničke bojeve

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery18
Zukić15
Milosavljević15
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać10

Sećanja
dr Kosta HadžiOsnivač
dr Kosta Hadži

Nacionalni revolucionar, sportista i sportski radnik, kulturni poslenik, politički prvak, socijalni radnik i uglednik advokatskih organizacija. Začuđujuće je da se toliko energije našlo u venama ovog čoveka...