Vesti / Utakmice / Bolji i sa deset igrača

Bolji i sa deset igrača17.08.2009. 07:06

Autor: Grof Žekula(8)
Dvostruki strelac Tadić
Dvostruki strelac Tadić
S

rušili smo Kulu i prvenstvo započeli trojkom – i golovima i bodovima! Zaista je bilo bitno ovako otvoriti šampionat i odmah svima staviti do znanja da sa nama neće biti šale ove sezone! Kad se realno doda i činjenica da ovaj tim, a i igra, još mogu napredovati u narednom periodu, svako će se zapitati koji su realni dometi fudbalera Vojvodine u bliskoj budućnosti? Neka oni, predvođeni herr Stepijem, odrade polako svaki meč sistemom "korak po korak", pa se niko od nas (navijača i simpatizera Stare dame) neće previše sekirati!

U Kuli smo na gol šutnuli 14 puta (po 7 u i van okvira), postigli 3 pogotka, imali još nekoliko sjajnih prilika (pre svih kapiten Mrđa), napadali raznovrsno – i po bokovima i kroz sredinu, pa je gotovo teško nešto i kritikovati momke (juče u plavim dresovima), mada je, verovatno, moglo i bolje! Stepi je i sam rekao pred meč da realizacija škripi, ali da će sve doći na svoje mesto u prvih 4-5 kola! Nakon ovakve predstave, poželećemo da to tako i bude, a to će nam garantovati i veliki broj bodova, naročito sa gostujućih terena!

Marsel Pleč – u svom prvom zvaničnom nastupu, pokazao je koliko će istinsko pojačanje, za igru naše odbrane, predstavljati ovaj Brazilac! Kakvo samo iskustvo je doneo (onako Bundesligaško), da ga je prosto bilo milina gledati na delu. Uz besprekornu igru u zadnjoj liniji, svaka njegova lopta upućena ka navali, gotovo je "imala oči". U paru sa, takođe vrlo dobrim, Lovrićem (uz povremenu varijantu i sa mladim Karanom, kad i ako to bude zatrebalo), predstavljaće istinski bedem ispred gola Željka Brkića!

Pitao sam se u ranijim svojim prikazima utakmica kada će se to i desiti, a evo beše već u Kuli – konačno zajedničko sjajno delovanje Tadića i Stjepanovića po bokovima! Kad se ovako igra po istim, taj konstantni pritisak nateraće protivničku odbranu da kad - tad popusti i kapitulira. Bravo za obojicu! Tadiću toliko "leži" kulski Hajduk, da je šteta što "samo" dva puta (ako ne bude meča i u Kupu) igramo sa njima. Juče im je, gotova kao po starom običaju, "smestio" dva komada i rešio pitanje pobednika! Nakon izlaska iz igre Dragana Mrđe, poneo je i kapitensku traku i time krunisao odlično odigranu premijeru!

Više od 65 minuta sa igračem manje, a da se to gotovo i nije videlo. Šta bi tek bilo da je Stojka fizički spremniji? Šta će biti kada se priključe i Grozdanoski i Tumbasević, koji su "odrađivali" kartone? Majstor Kizito? Kada, konačno, Aleksić počne da pruža ono što od njega svi očekujemo? Mnogo je pitanja, ali odgovori na njih obećavaju samo boljitak! Jedva čekam da gledam takvu Vojvodinu!

Na delu videsmo i "naše" Smiljanića i Medojevića (uz njegov gol za konačanih 3:0). Po koji minut za obojicu, da počnu uz ove starije, da kale svoj fudbalski zanat! Da imaju šta da pokažu – imaju, da mogu još da uče i napreduju – mogu. Šansu im treba pružiti, a oni će je iskoristiti, u to sumnje nema!

Još dvojicu da ne preskočim – kakvog igrača dobismo u Miroslavu Vulićeviću. Čini mi se da, ako meč počinje u 17:30h kao ovaj u Kuli, ovaj momak bi komotno mogao da trči do ponoći! Njegova igra napred - nazad je za svaku pohvalu! Mario Đurovski je, nakon isključena Ađurua, pokazao da može da odigra i nešto povučeniju i igrački odgovorniju ulogu! U toj pas igri na sredini terena, međusobno se pomažući sa Stojkom, šireći igru po bokovima, ostaje nam da verujemo, da i kad Mrđu "krene gol", nema zime za nas Vojvodinaše!

Za premijeru i više nego dovoljno. Reprize, nadamo se, slede svakog vikenda koji predstoje. Karte za predstave su u prodaji, nabavite ih na vreme!!!


PRVIH TRI FRTALJA SATA :

2. minut – Meč domaćini otvaraju šansom. Nakon prodora sa desne strane, Komazec pokušava da u srcu 16-erca nađe loptom Radanovića, ali ista završava u Brkićevim rukama.

3. minut – Vulićević sjajno izbacio Mrđu, koji loptu prima na roglju kaznenog prostora, nakon što hajduci nisu uspeli da postave ofsajd poziciju. Šansa od 150%, ali se kapiten loše snalazi i prosto dozvoljava Bugarinu na golu Hajduka da izbaci loptu u korner! Mogao je da bira šta će da uradi, da uljudno pita Manolova u koji ćošak hoće loptu i da nas dovede u vođstvo! Na isto ćemo čekati još 45 minuta!

4. minut – Nakon što smo izveli dva uzastopna kornera, kontra za domaćina. Kiš probija desni bok (već vidimo koliko tu fali mister Kiza) i nalazi Živanovića, kome niko od naših skokom nije zasmetao, ali on ipak loptu šalje pored desne stative Brkića.

7. minut – Vulićević sjajno otvara svojim kretanjem prostor Stjepanoviću po desnom boku – njegov centaršut završava na prečki!

8. minut – Komazec, ponovo nakon prodora po našem levom boku i sa svega 10-ak metara, primorava Brkića da pokaže kakvi su mu refleksi. Srećom po nas – fantastični su!

9. minut – Šut Stjepanovića iz slobodnjaka, kojeg je izborio Stojka, sa oko 25 metara iskosa, ali lopta ide daleko iznad gola.

12. minut – Druga kolosalna prilika za kapitena – Stojka iz sredine za Tadića na bok. Njegov centaršut kao na tacni gađa Mrđu u glavu. Kapiten sada ima samo pet metara razdaljine, ali opet gađa Manolova! Moj Dragane...(da ne kažem "Dragane moj", kao ona ex predsednica FK Obilić)!

13. minut – Lovrić i Pleč kratko kombinuju u odbrani, a Brazilac maestralno u trk izbacuje Stjepanovića. On probija desni bok i zavrće ka petercu – Mrđa klizećim pokušava, ali ne dotiče loptu, a na nju naleće Tadić i šalje je u spoljni deo mreže.

18. minut – Šut Komazeca preko našeg gola.

20. minut – Faul nakon akcije Vulićevića i Stjepanovića, nad ovim poslednjim, pravi Kekezović. Nakon istog lopta ide u korner, iz koga Đurovski šalje loptu ka Pekoviću, koji je prebacuje ka Tadiću, a on onako omalen, šutem glavom prebacuje gol.

22. minut – Vulićević borbeno "otima" loptu na sredini terena i tera je ka Mrđi. Radanović stiže da je izbaci u korner.

24. minut – Komazec probio desni bok i sa 20-ak metara iskosa, levicom, šalje loptu Brkiću u ruke. Sasvim sam na drugoj strani bio je Kekezović i bilo bi jako opasno da ga je i Komazec video!

25. minut – Crveni karton za Ađurua zato što je poslao lakat u glavu Komazeca, nakon što je ovaj napravio prekršaj, zbog koga je dobio žutu kartu, a sudija Stanković već svirao loptu za nas. Zašto Naemeka? Sad te neće biti na subotnjoj premijeri na Karađorđu, a verovatno ni na Čukarici.

28. minut – Kombinuju Stjepanović i Stojka, pa Rumun šutira ka golu. Naši igrači se bune, smatrajući da je lopta na tom putu udarila jednog hajduka u ruku.

30. minut – Đurovski gađa živi zid, nakon što je na 25 metara od gola Manolova, nepropisno zaustavljen Stjepanović.

31. minut – Stojka sa sredine terena dugačkom loptom traži Tadića po boku. Ispred Dušana je Kozoš koji stiže da je vrati ka Manolovu, koji je nedozvoljeno hvata u ruke. Indirekt za nas, dva metra unutar kaznenog, Tadić pruža Mrđi, ali se on okliznuo dok je prilazio lopti i sve propada!

38. minut – Sporan detalj – Stojka opet šalje sjajnu loptu ka Tadiću, koji je prima i kreće sam ka golu. Zastavica pomoćnika Miletića je u vazduhu , ali potpuno neopravdano! Đurovski sigurno, Mrđa verovatno, ali Tadić NIKAKO nije bio u nedozvoljenoj poziciji! Čak bi se zakleo da su 2-3 igrača Hajduka bila bliža golu. Sudije su MORALE da puste prednost!!!

39. minut – Opet Mrđa u izglednoj šansi (koliko treba našem vođi navale) – dubinska lopta ka njemu na ivici 16-erca, dobar prijem, nema pratnju, pravi korak – dva unutra, ali očajno i lagano šutira u Manolova! Mogao je, već, sasvim sam da reši pitanje pobednika!

42. minut – Mario prebacuje gol iz slobodnjaka sa dobrih 35 metara, nakon što je, po ko zna koji put, fauliran Stjepanović! U nastavku, nakon dubinske lopte ka Živanoviću, Lovrić jedini put greši u proceni njenog leta. Izgledalo je opasno, ali sve stiže da ispravi Pleč. Halfovi nam razmenjuju savete, a Lovrić se zahvaljuje partneru iz zadnje linije!

45.+1 minut – Sad razmenjuju i pas, nakon kog Pleč, po drugi put za ovih 45 minuta, maestralno šalje dubinsku loptu po boku, ovog puta ka Vulićeviću, koji je produžava ka Slavenu, čiji šut, iz veoma izgledne prilike i sa svega 7-8 metara, Manolov prosleđuje u korner.

Nakon ukupno dva minuta produžetka, Stanković šalje fudbalere na odmor i dogovor, koji je, ispostavilo se, bio značajno plodonosniji za naše fudbalere! Tek će u drugom poluvremenu uslediti trojka za pobedu i za isti toliki bodovni saldo nakon prvenstvene premijere.

DRUGIH TRI FRTALJA SATA :

47. minut – Mrđa se, donekle, iskupljuje za promašaje iz prvih 45 minuta – sa desnog boka, nakon sjajnog prijema, kreće da zaobiđe Radanovića koji ga ruši. Stankovićeva pištaljka se čuje, a prst mu je uperen na kreč. Tadić namešta loptu na isti i šalje je golmanu u gornji levi ugao. Manolov čita, ali je i kratak.
Od 48. minuta, zasluženo vodimo! FIRMA je odmah tu iznad gola, a slavlje je zajedničko.

49. minut – Mrđa oprobava šut i sa leve strane, a lopta, ponovo kad je njihov međusoban duel u pitanju, ide lagano u Manolova.

51. minut – Đurovski upošljava Mrđu, koji se stuštio pored odbrane Kuljana po levom boku, dolazi sa loptom do gol – aut linije i šalje centrašut na drugu stranu, ali tamo nema nikoga u plavom dresu da je pošalje ka golu.

53. minut – Dupliramo vođstvo – Hajdukov napad prekida Lovrić, koji je potom maestralno izneo loptu u polje. Domaćini nad njim prave prekršaj, koji Stojka izvodi onako "na frku" i loptu predaje Stjepanoviću, koji opet primorava domaćine na prekršaj, ali ovaj put sudije puštaju (kako i treba) prednost jer je lopta nastavila kretanje i došla do Mrđe. On sa njom beži po desnom boku i potpuno nesebično i lagano je vraća na drugu stranu ka zahuktalom Tadiću, koji i nema kud nego da je smesti u donji desni golmanov ćošak!

55. minut – Dvostruku izmenu čini klupa Hajduka. Kasalica menja Maksimovića (pristigao u Kulu iz, nama omiljene, Crvene stijene), a Dojkić, na mestu halfa, menja Trajkovića, koji se često u prelaznom roku dovodio u vezu sa našim klubom!

56. minut – Gotovo identična akcija kao kod drugog gola. Mrđa ponovo probio desni bok i vraća loptu ka srcu 16-erca, ali sada na nju natrčava Stojka i iz odlične pozicije (gotovo kao Tadić tri minuta ranije), šalje loptu preko gola.
57. minut – Žuti karton Kozošu zbog grubog starta nad Pekovićem.

59. minut – Domaćin ima kakvu – takvu priliku. Dobra dubinska lopta ka Živanoviću, ali se sada sjajno snalazi Lovrić i leđima uspeva da ga zagradi i omogući lopti da dođe u ruke Brkića!

61. minut – Treća i poslednja izmena Bogdana Koraka – Maraš menja Komazeca.

62. minut – Pogodak i Stjepanovića nakon nove asistencije Mrđe. Od tripliranja vođstva nema ništa, jer Ristić maše zastavicom.

67. minut – Na delu vidimo i fantastičnu požrtvovanost Darka Lovrića koji "izvlači" loptu sa gol linije. Šutirao je i već prevario Brkića, Maraš, nakon akcije Kozoša i Živanovića, ali Lovre NE DA da hajduci prepolove prednost!

Počinje period utakmice kad spuštamo i loptu na zemlju i tempo utakmice (mada snage je sve manje, brojčano smo slabiji već dugo), a samim tim i sva nastojanja domaćina da nešto učini. Kad pokušaju, onako nasumice, visokom loptom u 16, tamo je Lovrić, a na sredini terena ostali ne dozvoljavaju da rašire igru, jer evidentno želimo da utakmicu u ovom stilu privedemo kraju.

80. minut – Jedan od poslednjih trzaja domaćina – Peković otklanja opasnost i loptu ispred Živanovića, nakon što je usledio jedan centaršut sa leve strane i njegov prijem negde na petercu. Na tu odbijenu loptu naleće Kozoš, ali Mario stiže da ga izblokira. Nakon kornera, Dojkić u skoku zahvata loptu glavom i šalje je pored Brkićeve leve stative.

83. minut – Stojka napolje, Medojević unutra.

86. minut – Na 25 metara, iskosa od gola Kuljana, Manolov istrčavajući na jednu dubinsku loptu, dolazi do nje pre Tadića i izbacuje je van terena. Da je Dušan bio brži, samo bi ga zaobišao i krenuo sasvim sam ka praznom golu.

89. minut – Prečka i za Kuljane – nju je pogodio Živanović, nakon što mu je sa desne strane loptu uputio Kasalica.

Četvrti sudija pokazuje da će se igrati još tri minuta, a u svakom će se desiti po nešto.

90.+1 minut – Grub faul Kekezovića nad Tadićem, a to mu nije bio prvi. Šta mu je, samo Dušan uradio 3 puta na aut liniji... Kad se sve spoji, kartona za sedmicu Hajduka je moralo biti.

90.+2 minut - Maksimović je opet na terenu. Sada ovaj naš, menja Stjepanovića. Onaj iz Hajduka se već odavno istuširao.

90.+3 minut – Gol Medojevića – desni bok probio je Smiljanić i levicom šutirao ka golu, a Radanović izblokirao loptu taman toliko da ona stigne do Slobodana, koji je šalje iza leđa Manolova! To je i konačnih 3:0 za prva tri boda.

Slavlje igrača i FIRME, koja je davala ogromnu podršku tokom čitavog meča, je počelo. Zaslužili su i jedni i drugi. Vidimo se svi, opet, na našem Karađorđu već u subotu, kada dočekujemo gornjemilanovački Metalac. Termin je isti (17:30h), pa nek bude i rezultat!

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Milan Bojović

Bojke za Vošine pobedničke bojeve

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery19
Zukić15
Milosavljević15
Korać14
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12

Sećanja
Silvester TakačPrvi strelac šampiona
Silvester Takač

U takmičarkoj sezoni 1965/66. Vojvodina je osvojila prvu šampionsku titulu. Jedan od najzaslužnijih za trijumf, bio je Silvester Takač...