Vesti / Fragmenti prošlosti / Bomba Jezdimirovića

Bomba Jezdimirovića29.11.2011. 21:49

Autor: fkv.com(4)
D

ok je pažnja sveta bila usmerena ka čuvenom revanš meču između Bobi Fišera i Borisa Spaskog, Novi Sad se spremao za još jedan fudbalski praznik. U goste je dolazila ekipa aktuelnog šampiona Crvene zvezde.

NOVI SAD: Stadion »Vojvodine«, gledalaca 12.000, sudija Simić (Požarevac), strelac Jezdimirović u 62. minutu, žuti kartoni: Mihajlović i Trivić (Vojvodina), Kristić (C. zvezda). Crveni karton: Kristić (C. zvezda)

VOJVODINA: Brzaković 7, Bajčetić 7, Sabo 8, Jezdimirović 8, Šaula 9, Trivić 7, Vukov 7, Teljigović 8, Kuntić 6 (Vujović), Mihajlović 7, Samardžić 7 (Govedarica).

crvena zvezda: Milojević 6, Vidaković 7, Stojkovski 7, Kristić 5, Radinović 7, Božović 7, Vlajku 5, Radmanović 6, (Drobnjak), Lukić 6, Petković 5, Momčilović 7.

Kada najlepši momenat na utakmici odluči pobednika, tada je i utisak potpuniji. Kao sinoć u derbiju Vojvodine i Crvene zvezde u Novom Sadu. Fantastičan šut Jezdimirovića sa 20-tak metara prekinuo je period taktičke "bitke" na sredini terena. Bio je to, ispostavilo se, gol koji je pobednika odlučio, pogodak što je i prvi poraz Crvene zvezde značio, a Vojvodini omogućio da makar prenoći na vodećoj poziciji Prve savezne lige.

Bila je to kruna upornog i strpljivog traženja prolaza ka golu Milojevića, koji još da je toliki ne bi uspeo da pokrije onaj prostor što se ispod spoja prečke i stative proteže.

Do tog, odlučujućeg 62. minuta, više od 12.000 gledalaca prisustvovalo je "ziheraškoj" igri u kojoj je striktni zadatak bio nadređen lepoti igre. Ulog je sa obe strane bio suviše veliki da bi se treneri Kovrlija i Živadinović upustili u lov "goluba na grani". Ipak, nekoliko šansi pred oba gola upotpunili su utisak o značaju sinoćnjih protivnika u jugoslovenskom fudbalu.

Najbolji igrač utakmice bio je Goran Jezdimirović, strelac jedinog pogotka: Beograđani u 15. minutu imali lepu priliku, ali je Petković bio neprecizan, nakon pasa Momčilovića. Pet minuta kasnije Samardžić nije najbolje zahvatio jedan u nizu Teljigovićevih centaršuteva, da bi u 33. minutu u centar pažnje izbio Brzaković, odličnom intervencijom posle šuta Lukića sa ivice šesnaesterca. Seriju promašaja u prvom delu igre završio je Kuntić u 40. minutu. Prethodno mu je loptu poklonio Milojević.

U igri između dva kaznena prostora, na polovini Vojvodine, sve vreme je gospodario kapiten domaćina Goran Šaula. Velemajstorski, bez greške, smireno je prihvatao lopte, šaljući ih prema srednjem redu u polje protivnika. Pridružimo li njegovom učinku i doprinos mladog Saboa dobićemo realniju sliku stabilnosti ispred Brzakovićevog gola. Za to vreme, čestim izletima Bajčetić je stigao da pomogne i napadu, a u dva navrata santimetri su ga delili od Jezdimirovićeve slave. Najpre je u 65. minugu šutirao pored gola, da bi u poslednjem minutu zakasnio sa uklizavanjem na 10-ak metara posle dodavanja Mihajlovića. Iz drugog dela igre izdvajamo i lep potez Samardžića u 73. minutu. Šutirao je iz okreta pored rašlji.

S druge strane, nakon primljenog gola, Beograđani su napustili igru zadatka, da bi stihijski pokušali da spasu bod, što im je i bio cilj, sudeći po postavci za sat vremena igre. U toj stihiji jedino je Kristić uspeo da »zaradi« drugi žuti karton zbog prekršaja nad Teljigovićem. Upuštajući se u otvoreniju borbu još su mogli i gore da prođu.

Strelac jedinog gola Goran Jezdimirović proglašen je za najboljeg igrača derbija. Veliki uticaj na odluku žirija svakako je imao potez koji se ne zaboravlja. Potez koji je odlučio pobednika derbija. Firma »Zenit« poklonila je Jezdimiroviću časovnik vredan 100.000 dinara.

Malo je nedostajalo pa da dođe do tuče između sekretara prvog tima Crvene zvezde Miše Marinkovića i tehničkog direktora Vojvodine Milorada Kosanovića posle završetka utakmice. Miša Marinković, nezadovoljan igrom svoga tima i porazom, u jednom trenutku nekontrolisano je sudijama odbrusio: »Kako to sudite«. Na to je žučno reagovao Milorad Kosanović i samo brzom reakcijom članova uprave oba tima i Dragana Džajića koji je smirio strasti, nije došlo do većeg sukoba.

Zahvaljujući forumašu Slanini, u prilici smo da vidimo najzanimljivije detalje sa ovog meča.





Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Goran Smiljanić

Želim da se na kraju ove sezone radujem trofeju, mojoj pozitivnoj promeni i Voši o kojoj priča Evropa!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery19
Zukić15
Milosavljević15
Korać14
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12

Sećanja
Dobrosav KrstićSkromni as
Dobrosav Krstić

On je tako dobro pazio Puškaša na Nep stadionu 1956-e, uvek je bio kraj njega, uvek je bio brži, uvek mu je odnosio loptu i činio je to na tako fer način, takoreći bez dodira...