Vesti / Fragmenti prošlosti / Poslednje gostovanje u Splitu

Poslednje gostovanje u Splitu27.11.2011. 22:59

Autor: fkv.com(1)
F

udbaleri Vojvodine su 19 maja 1991. godine, odigrali svoj poslednji prvenstveni meč u Splitu. U atmosferi opšte psihoze i početka građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji, izabranici Ivice Brzića trebali su da se suprostave favorizovanim Splićanima. Rukovodstvo i igrači Hajduka, nošeni na krilima uspeha u Kupu Maršača Tita, očekivali su sigurnu pobedu. Zbog toga su, nakon završetka meča sa „crveno-belima“, Hajdukovci trebali da imaju svečani prijem kod gradonačelnika Splita.

Hajduk 3:5 (1:1) VOJVODINA

Split: Gradski stadion, gledalaca 3.000, sudija Dragojlović (Gornji Milanovac), strelci Bilić u 25. za Hajduk, a Vorkapić u 36. minutu za Vojvodinu.

Žuti kartoni: Čerkić (Hajduk), Brzaković i Tanjga(Vojvodina).

Strelci iz penala Bilić i Čerkić za Hajduk, a Mijucić, Vorkapić, Trivić i Vujović za Vojvodinu.

HAJDUK- Mihačić 6, Erak 6, Dražić 6, Anić 6, Jeslinek 6, Bilić 7, Jeličić 6 (Čerkić 6), Miše 7, Bokšić, Bauman 5 (Abazi 6), Kozniku 6.

VOJVODINA: Brzaković 8, Hajdić 6, Mijić 7, Vujović 6, Kartalija 6, Tanjga 8, Bosančić 5 (Trivić 6), Perović 6, Vorkapić 7, Kitanovski 6 (Živković) i Mijucić 6.

Gosti su uspeli da ostvare priželjkivano - da završe utakmicu izjednačenim rezultatom, bez obzira što su Splićani bili u drugom poluvremenu superiorni. U drugom delu igre „crveno-beli" su se odlučili na strogu odbranu i nijednom nisu ozbiljnije ugrozili golmana Mihačića.

Gužvi pred golmanom Brzakovićem bilo je mnogo, ali je odbrana Novosađana uspela da sačuva svoju mrežu u prvom redu zahvaljujući odličnim odbranama Brzakovića i sigurnoj igri viskokog Tanjge koji je onemogućio reprezentativca Bokšića. U samom finišu Čerić je pogodio mrežu, a Abazijev udarac sa tri metra završio preko gola, a drugom prilikom Brzaković je na čudesan način iz samog ugla izbacio loptu u korner.

U prvom poluvremenu Novosađani su mogli još koji put da zatresu mrežu belih. Naime, u 20. minutu, na dodavanje Mijucića, Bosančić je utrčao pred gol Mihačića i snažno šutirao ali je golman Splićana nogom izbacio loptu u korner.

Hajduk je došao u vođstvo u 20. minutu : Kozniku je iz kornera nabacio loptu, na nju je natrčao Bokšić slabo šutirao glavom, Jeličić pokušava odbijenu loptu da ubaci u mrežu i ne uspeva, opet kratko odbijenu loptu prihvata Bilić i sa dva metra je ubacuje u gol.

Gosti su izravnali rezultat u 36. minutu preko Vorkapića kome je loptu dugom dijgonalom dodao Perović. Hitri vođa navale Novosađana bio je brži od golmana Splićana i lob udarcem pogodio mrežu.

Novosađani iz Splita odneli penal-bod nakon što su Mijucić, Vorkapić, Trivić i Vujović bili precizni, dok su strelci za Hajduk bili Bilić i Čerkić. Udarce Jakšića i Mišea u dva navrata efektno je odbranio Brzaković, inače junak susreta.

Splićanima je teškao pao poraz, zbog čega je otkazan prijem kod gradonačelnika.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Milan Bojović

Bojke za Vošine pobedničke bojeve

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery18
Zukić15
Milosavljević15
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać10

Sećanja
Stevan NeštickiNedosanjan san
Stevan Nešticki

Tragična smrt koja ga je zadesila nakon odlične igre za mladu reprezentaciju Jugoslavije protiv ČSSR u Novom Sadu (2:0) na kojoj je bio kapiten našeg tima, prekinula je njegove fudbalske snove...