Vesti / Fragmenti prošlosti / Rekordna poseta na stadionu "Karađorđe"

Rekordna poseta na stadionu "Karađorđe"25.09.2011. 08:00

Autor: fkv.com(17)
Na fotografiji se vidi gol kod severne tribine stadiona
Na fotografiji se vidi gol kod severne tribine stadiona
D

ugo vremena između navijača Vojvodine je postojao spor o tome koja je najveća poseta u istoriji stadionu „Karađorđe“. Jedni su tvrdili da je u pitanju meč Kupa evropskih šampiona sa Seltikom iz 1967. godine, drugi su tvrdili da je u pitanju prvenstveni duel za Crvenom zvezdom iz 1989. godine a treći su tvrdili da je u pitanju duel sa Verderom u finalu Intertoto kupa iz 1998. godine.

Prelistavajući sportsku štampu i privatne arhive došli smo do saznanja da nijedan od pomentuih događaja nije zabeležio rekordnu posetu na našem stadionu. Pukim slučajem do redakcije ovog sajta sitgla je fotografija predizbornog skupa Jugoslovenske nacionalne stranke iz 1935. godine. Kao govornik na fotografiji vidi se znаmeniti Kаrlovčаnin Stevаn Ćirić (rođeni brаt vlаdike Irinejа Ćirićа) u to vreme ministаr prosvete u vlаdi Bogoljubа Jevtićа. Planirano je dа se miting održi ispred „Domа novosаdske trgovаčke omlаdine“ (dаnаs Bulevаr Mihаjlа Pupinа) аli zbog mnoštvа svetа koje se okupilo rešeno je dа se skup održi nа nаšem „Kаrаđorđu“.

Na osnovu pisanja štampe, izveštaja zvaničnh lica, kao i stručne analize same fotografije sa sigurnošću možemo reći da se na našem stadionu tada okopilu negde oko 100.000 ljudi. Podatak je frapantniji tim više jer je Novi Sad onda imao nešto više od 70.000 žitelja.

Nadajmo se da ćemo u skorijoj budućnosti uspeti da oborimo ova rekord ali ne na političkoj manifestaciji već na fudbalskoj utakmici. Novosađani i Vojvodinaši imaće težak zadatak da nadmaše ovu posetu koja se zbila u prošlom veku.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Milan Bojović

Bojke za Vošine pobedničke bojeve

Lista strelaca
Zukić8
Ivanović7
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery16
Milosavljević15
Zukić14
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać8

Sećanja
Todor VeselinovićKralj strelaca
Todor Veselinović

Za njega nije bilo igrača koje ne može da predibla, nema situacije iz koje ne može da umiri loptu, ili je ne može uputiti gde je najpotrebnije...