Vesti / Crveno-bela planeta / Brkić nesavladan na debiju!

Brkić nesavladan na debiju!14.09.2011. 09:50

Autor: mihailov(7)
Za vikend ću zaustaviti i napadače Juventusa!
Za vikend ću zaustaviti i napadače Juventusa!
P

osle veoma duge letnje pauze, red je da se okrenemo zbivanjima u novoj sezoni, koja je u nekim delovima Evrope već poprilično odmakla. Mnogi članovi ove rubrike promenili su sredinu i preselili se u svoje nove klubove. Zanimljivo je da više nećemo pratiti englesku Premijer Ligu, kao ni špansku Segundu, dok će italijanska Serija A biti udarno prvenstvo u “Crveno-beloj planeti“, bar po nekom mom skromnom mišljenju, imajući u vidu da dva bivša kapitena naših boja nastupaju na Apeninskom poluostrvu! Imaćemo priliku da zađemo tamo gde nismo lani, recimo u Grčku i Moldavsku Ligu, a nastavićemo tradiciju praćenja naših bivših fudbalera i van okvira Starog konitinenta, jer je napadač Despotović potpisao ugovor sa japanskom ekipom Urava! Podsetiću, prošle sezone pisalo se o igrama Milana Šušaka koji je branio boje australijskog prvoligaša Brizbejna. Kad smo već kod ovog igrača, valjalo bi istaći da je on postao novi član indonežanske ekipe Minangkabau!

Detaljnije o svakom fudbaleru ću u nastavku, želeo bih još samo da napomenem da je ex-kapiten Vojvodine i fudbaler crnogorske reprezentacije - Jovan Joca Tanasijević, odlučio da okači kopačke o klin i okonča 17 godina dugu igračku karijeru! Joca je u našim redovima proveo čak 5 godina i ubeležio 122 nastupa, postigavši 4 gola. Hvala mu za sve i sve najbolje u daljem životu!

Milan Lane Jovanović - nakon takoreći propale sezone u Liverpulu, odlučio je da više ne rizikuje po pitanju menjanja sredine. Prštale su ponude sa svih strana, ali je Lane bez puno razmišljanja odabrao već isproban recept - staru dobru Belgijsku Ligu! Igrajuči za Standard terorisao je nemilosrdno protivniče mreže, možda i ponajviše svog novog kluba - Anderlehta. Verujem da tada nije ni sanjao da će jednog dana obući i njihov dres...Ipak, jedna činjenica mu ide u prilog - cenili su ga, ne samo domaći, već i protivnički navijači. Zato sam siguran da će biti izuzetno prihvaćen u novom klubu, iako mu duguje bar jedan trofej u vitrinama! Evidentno je da rodjeni Čačanin nije pogrešio u izboru, već na samom startu prvenstva postigao je dva gola, računajući samo prvenstvo, jer je isto toliko golova postigao i u evro takmičenju Bursasporu, za koji i dalje nastupa Milan Stepanov. Zanimljivo je da se i Stepi u tom dvomeču upisao u listu strelaca, što ipak nije bilo dovoljno turskom timu da se nadje u grupnoj fazi Lige Evrope! Gledajući vikend koji je za nama, Lane je učestvovao u trijumfu Anderlehta nad Kortrijkom rezultatom 2:0. Srbin je bio egzekutor prvog pogotka, da bi u drugom delu napustio igru...

Gojko Kačar definitivno ne proživljava najlepše trenutke svog života, Hamburger se nalazi prikovan za dno tabele sa samo jednim osvojenim bodom u prvih pet kola. Da stvar bude gora, naš univerzalac ne igra u prvoj postavi već duže vreme, a protiv Verdera dobio je šansu poslednjih par minuta. Nadamo se da će Kačar imati veću minutažu u nastavku, ono što mu ide u prilog je činjenica da trener Ening očigledno nešto mora da menja...

Miloš Krasić - kod Miloša ništa novo, konačno se oporavio od povrede zadobijene tokom pripremnog perioda. Nakon katastrofalne prethodne sezone, Juventus se izuzetno pojačao i sa novim trenerom Konteom juriša pravo na vrh tabele. Na startu prvenstva dočekali su Parmu, na prepunom novootvorenom stadionu u Torinu i deklasirali je sa 4:1. Krasa nije počeo meč, ali je ušao sa klupe u 71. minutu, umesto Simone Pepea.

Vlada Avramov - nije gotovo, još se zadržavamo na “Čizmi“. Nekadašnji reprezentativac Srbije i Crne Gore, i bivši golman dragog nam kluba, preselio se iz Fiorentine u Kaljari. Dugo vremena se Vlada strpljivo borio za šansu u Firenci, međutim velika konkurencija naterala ga je da sa severa Italije pređe jugozapadno, tačnije na Sardiniju. Već na prvom susretu, Kaljari je napravio neverovatno iznenađenje savladavši Romu na Olimpiku 2:1. Ovakav ishod se u jednu ruku i mogao očekivati, jer je stanje u “Vučici“ vrlo turbulentno, velike svađe vladaju unutar kluba. Luis Enrike očigledno nije uspeo da uklopi pojačanja koja je dobio tokom leta...Avramov nije branio na ovom susretu, prednost je dobio dugogodišnji golman Kaljarija Agaci, ali to definitivno ne treba da demorališe našeg golmana, koji će sigurno dobiti priliku ukoliko nastavi da radi kao i do sada!

Željko Brkić - debitantski nastup dojučerašnjeg kapitena Vojvodine protekao je kako smo svi samo mogli poželeti! Stamen na golu, sa FCV rukavicama, ostao je nesavladan na teškom gostovanju u Kataniji. Željko je delovao poprilično sigurno, ne dajući do znanja da mu je ovo prvi zvaničan susret na golu crno-belih iz Sijene. Zanimljivo je da će već narednog vikenda Brkić i Krasa biti jedan naspram drugog, kada Siena bude dočekala “Staru Damu“!

Dušan Tadić - Niti Groningenu, niti srpskom veznjaku ne ide dobro na startu ovogodišnjeg šampionata. “Zeleno-beli” imaju samo jedan trijumf u prvih pet kola i nalaze se nadomak zone ispadanja. Poslednji u nizu neuspeha doživeli su protiv Herenvena, izgubivši rezultatom 3:0. Tadić je odigrao ceo meč bez nekog naročitog učinka. Jasno je da timu nedostaje Matavž, slovenački napadač kojeg je otkupio PSV na isteku prelaznog roka.

Branko Lazarević - I ove sezone nosiće dres francuskog Kaena. U porazu od Tuluza naš defanzivac nije ulazio u igru.

Miodrag Stošić - uprkos ispadanju iz 2.lige, Stole je odlučio da ostane u Nimu i pomogne ekipi da se vrati u viši rang. Protiv Martigea, igrao je 75 minuta, dok nije zamenjen. Utakmica se završila rezultatom 4:1 u korist tima našeg bivšeg igrača.

Milan Stepanov nažalost već duže vreme ne uspeva da nađe pravu formu i dokaže da nije nosio dres Porta i srpske reprezentacije slučajno. Velika bura digla se u Turskoj nakon skandala sa nameštanjem rezultata, mnogo ljudi je uhapšeno, Fenerbahče je izbačen iz Lige Šampiona...Bursu to i nije naročito pogodilo, deklasirali su Kajzerispor u 1.kolu šampionata i na lep način otvorili takmičenje. Stepi je ušao u igru tek 10 minuta pred kraj...

Predrag Sikimić - veoma dobro “gura“ sa Uralom, koji se nakon remija sa ekipom Gazovika nalazi na 4. poziciji. Interesantno da za pomenuti tim nastupa Dragomir Vukobratović, koji je zamenjen u 62. minutu ovog duela, dok je Sikimić sve vreme bio na travnjaku!

Milan Vještica - za razliku od svog sunarodnika iz Urala nema velikog uspeha sa Sočijem, timom iz grada domaćina narednih Zimskih Olimpijskih Igara. Soči se nalazi na pretposlednjeg mestu i sa ovakvom formom nemaju čemu da se nadaju u nastavku prvenstva. Inače, postoje nagoveštaji da bi Ruska Liga od naredne godine mogla da startuje na jesen, a ne u martu, kako je bilo dosad!

Ranko Despotović - nakon briljantne sezone u Đironi, imao je mnogo ponuda na stolu. Pomalo neočekivano, za sledeću destinaciju izabrao je Japan, zemlju koja ulaže dosta novca u fudbal i koji itekako ima perspektivu. Tim za koji će nastupati zove se Urava Reds, njihov jedini cilj trenutno jeste opstanak u ligi. Nedeljni derbi začelja nije protekao u najboljem svetlu za Despota, poraženi su kod kuće od Jamagate minimalnim rezultatom. Bleda partija našeg internacionalca, očigledno je da se još nije najbolje privikao na novu sredinu...

Damir Kahriman i Slobodan Marković odigrali su svih 90 minuta u porazu Tavrije od Krivbasa 1:2. Tavrija posle 9 kola zauzima 5. mesto ukrajinskog šampionata.

Darko Lovrić - ispadanje u 2.ligu sa Hapoelom iz Aškelona dovelo je u pitanje Darkov ostanak u istom. Ipak, naš Lovre je odlučio da ostane, te kao jedini igrač koji je za klub igrao i prethodne sezone (svi ostali igrači su ga napustili) ove je poneo kapitensku traku! Darku želimo od srca, da predvodeći "neke nove klince" iz Aškelona, ove sezone izbori povratak u najelitnije izraelsko takmičenje.

Savo Pavićević, sa druge strane, ima razloga za radost. Njegov Makabi drži čelnu poziciju lestvice, sa maksimalnim učinkom. Crnogorski reprezentativac igra standardno, i ovog vikenda proveo je ceo meč na terenu!

Vojo Ubiparip - još zimus se pričalo da je doveden kao zamena za napadača Rudnjevsa, koji je trebalo da potpiše za Udineze. Međutim, nešto se iskomplikovalo i Letonac i dalje nastupa za Leh. Moraće Vojo još da radi i koristi svaku priliku koja mu se bude ukazala. Na derbiju protiv Visle nije ulazio u igru...Leh je poražen minimalcem, ali se i dalje nalazi na visokom 3. mestu!

Janko Tumbasević i Slaven Stjepanović ponovo su postali saigrači potpisavši za moldavsku Dačiju! Malo ko od nas zna nešto više o fudbalu u Moldaviji, a većina nas je čula jedino za Dačiju i Šerif iz Tiraspolja. Ova dva kluba se već godinama unazad nalaze na prva dva mesta šampionata, ko zna, možda i po želji njihovih predsednika...Dačija je u subotu pobedila Olimpiju sa 3:1, Slaven je zamenjen u 27. minutu zbog povrede, dok je Janko ušao u igru u poslednjim minutima susreta. Dodaću da je napadač već postigao dva gola u dresu novog kluba, dok će Tumbasević na debitantski pogodak čekati još neko vreme.

Žarko Korać nastavio je tamo gde je stao prošle sezone, dva puta savladavši golmana Dečića u trijumfu Zećana rezultatom 3:1. Mitar Peković, doskorašnji član Anžija, potpisao je za Budućnost iz Podgorice i u subotu učestvovao u pobedi svog kluba nad Lovćenom! Radoslav Batak i Risto Lakić u dresu Mogrena odigrali su “samo” 1:1 sa Petrovcem kod kuće...

Danijel Aleksić i Aleksandar Katai igraće Grčku ligu. Veterničanin je stigao na pozajmicu u Kavalu, dok će se Srbobranac “kaliti“ u OFI-ju, jer su u Olimpijakosu procenili da je tako najbolje za razvoj mladog igrača!

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Enver Alivodić

Agresivnost i hitrina jesu ono po čemu sam prepoznatljiv, ali istovremeno voleo bih da sam mirniji u završnici!

Lista strelaca
Zukić8
Ivanović7
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery16
Milosavljević15
Zukić14
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać8

Sećanja
Todor VeselinovićKralj strelaca
Todor Veselinović

Za njega nije bilo igrača koje ne može da predibla, nema situacije iz koje ne može da umiri loptu, ili je ne može uputiti gde je najpotrebnije...