Vesti / Fragmenti prošlosti / Pobeda u Čikagu

Pobeda u Čikagu27.08.2011. 18:16

Autor: fkv.com(6)
Pravac Meksiko
Pravac Meksiko
V

ojvodina je u sklopu letnjih priprema za sezonu 1966/67, poduzela turneju po Srednjoj i Severnoj Americi. Jugoslovenski šampion na delu je mogao da dokaže svoju vrednost protiv najboljih ekipa iz Sjedinjenih Američkih Država i Meksika.

Čikago, 1. jul 1966. godine.

Kruz Azul (Meksiko) 0:5 Vojvodina

Utаkmlcu je posmаtrаlo oko 5.500 glelаlaca. Svi jugoslovenski nаpаdi išli su preko izvаnrednog Tаkаčа, zа kogа izveštаčke аgencije tvrde dа je nаjbolji fudbаler koji je igrаo u Čikаgu zа poslednjih pet godinа. Već u četvrtom minutu, na pаs Rаkićа, kome je ovo prvа utаkmicа u dresu Vojvodine posle prelаskа u tim šаmpionа iz novosаdske drugoligаške ekipe, Tаkаč je doveo Vojvodinu u vođstvo. U 14. minutu Tаkač je prešаo sve odbrаmbene igrаče meksikаnskog timа i oštrim šutem sа desetаk metаrа postigаo i drugi gol zа svoj tim. U 26. minutu Rаkić je povisio vođstvo Vojvodine nа 3:0, а deset minutа kаsnije Tаkač je postigаo i svoj treći gol nа ovoj utаmici.

Konačan rezulat postavio je Sekereš u 76. minutu, efektnim šutem sa 30 metara.

Za vreme turneje igrači i rukovodstvo kluba iskoristili su šansu da posete Jozefa Velkera, najboljeg igrača Vojvodine pre Drugog svetskog rata. Nakon blistave igračke karijere, Velker je nastavio svoj život kao iseljenik u Americi.

"Od Velkereve porodice saznali smo da je oboleo od astme i da već deset dana leži u bolnici", seća se golman Ilija Pantelić. "Nismo znali da li će nas lekari pustiti do njega, ali smo ipak pokušali. Velker, o kome većina sadašnjih prvotimaca zna samo iz priča, je bio presrećan. Skoro je zaplakao i dugo nije mogao da dođe do reči kada smo mu predali zastavice, almanah i druge poklone kluba. Obradovao se što je Vojvodina najzad postala prvak, a u jednom momentu se obradio meni sa rečima: "Držite se. To treba sačuvati"! Na rastanku svi smo bili tužni, a Velker nam je dugo, dugo stiskao ruke u svojoj šaci. Plačnim glasom je rekao "Pozdravite mi Novi Sad". Kasnije nam je njegova supruga javila, da je poseta uspela i da je Joška preporođen napustio bolnicu."

Takvi su ljudi gradili "džina iz panonske ravnice", našu "staru damu"!

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Jovo Bosančić

Najdraži momenat mi je bio kada smo izbacili Mančester Junajted iz kupa. Igranje u Premijer ligi je bilo ostvarenje mog sna!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery18
Zukić15
Milosavljević15
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać10

Sećanja
Zdravko RajkovGolgeter iz zasede
Zdravko Rajkov

Roma je vodila 4:1 i time je izjednačila rezultat iz prve utakmice. Svaki dalji gol rešavao je sudbinu meča. Tada je Rajkov stupio u akciju: jedan za drugim postigao je četiri gola...