Vesti / Aktuelno / Damnatio memoriae

Damnatio memoriae13.07.2011. 17:30

Autor: fkv.com(26)
M

edijski javni servis - "Vaše pravo da znate sve". Koliko samo oholosti i drskosti ima u ovoj rečenici! Ne samo da nam neko određuje šta ćemo gledati, već se isti drznuo da nam odredi šta treba da znamo!

Što se tiče sporta (to je jasno) možemo da znamo bukvalo sve, ali baš sve i svaki detalj o dva kluba iz Beograda, dok ostatak Srbije ne postoji!

Stari Rimljani su imali stravičnu kaznu za borbu protiv nepoželjnih u svom društvu. Ta pravna sankcija zvala se damnatio memoriae. Smisao ove kazne je bio da se izbriše svaki trag sećanja ili postojanja osobe protiv koje je kazna izrečena.

Gledano sa današnje tačke, moramo se zapitati ko je i zbog čega Vojvodini izrekao ovakvu kaznu. Državna televizija nije našla za shodno da prenosi: ni jedan meč koji je Vojvodina odigrala u Kupu Šampiona 1966/67. godine, utakmicu protiv Honveda 1989. godine, prvo evropsko finale jednog kluba iz SR Jugoslavije kada se O.K. Vojvodina plasirala na final four 1996. godine, polufinale niti finale Intertoto kupa 1998. godine itd. Da se tako nešto dogodi jednom bio bi previd, da se dogodi dva puta bila bi greška, ali ovoliko puta jasno dokazuje da je u pitanju jedna dosledna politika koja se kroz decenije ne menja.

Argument da se prenose samo ona dva kluba jer su najpopularniji ne stoji u stvarnosti, jer su ta dva kluba u medijima dominatno zastupljeni isključivo zbog toga da bi ostali najpopularniji. Vojvodina je na kratko imala podršku RTV i imali smo preko 6000 ljudi na gostovanju. Danas Vojvodine na toj televiziji ponovo nema. Da li je možda neko zvao i tamo rekao "no,no"!? Vojvodini je davno izrečena damnatio memoriae, ali na nama nije da jadikujemo već da se borimo i ne posustajemo.

Fudbalsko buđenje Zemuna, Kragujevca, Smedereva, Užica, Subotice i Novog Sada najavljuje kraj jednog sistema vrednosti koji je bio baziran na provincijalizaciji i nipodaštavanju svih onih koji nisu prihvatili da određeni centri moći razmišljaju umesto njih. Može se voleti Srbija, a da se ne navija za ona dva kluba. To je danas svima jasno.

Na pitanje da li će biti prenosa iz Lihtenštajna, iz Beograda nam stiže odgovor: "Poštovani gospodine, kvalifikacije za Ligu Evrope moći ćete da pratite na drugom programu RTS. Srdačan pozdrav, Vaš RTS". Mi dobro znamo da to neće biti u pitanju utakmica Rada ili Vojvodine. Iako je u Vojvodini najveća naplativost TV pretplate, ti pretplatnici medijskog javnog servisa neće moći da gledaju meč svog omiljenog kluba.

Ovo je još jedan šamar, ovo je još jedno sipanje soli na ljutu ranu koja je otvorena 11. maja ove godine.

Nadajmo se da će naši fudbaleri smoći snage da ostvare zapaženo učešće u ovogodišnjem evropskom takmičenju i da ćemo favorizovane državne projekte ostaviti da se u klinču valjaju u balkanskom blatu koje su sami sebi (a i nama) zamesili!

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Goran Smiljanić

Želim da se na kraju ove sezone radujem trofeju, mojoj pozitivnoj promeni i Voši o kojoj priča Evropa!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery18
Zukić15
Milosavljević15
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać10

Sećanja
dr Kosta HadžiOsnivač
dr Kosta Hadži

Nacionalni revolucionar, sportista i sportski radnik, kulturni poslenik, politički prvak, socijalni radnik i uglednik advokatskih organizacija. Začuđujuće je da se toliko energije našlo u venama ovog čoveka...