Vesti / Aktuelno / Brkić na putu za Sijenu

Brkić na putu za Sijenu09.07.2011. 13:37

Autor: Mihailov(1)
P

osle više od 100 nastupa za dres našeg kluba, i godinu dana nošenja kapitenske trake, došao je dan kada se moramo oprostiti od velikog golmana, i još većeg čoveka. Od trenutka kada je stao na gol i zamenio Kahrimana, Brkić je pokazivao da će biti izuzetan čuvar mreže reprezentativnog kalibra. Svaki Slaninar mogao je samo u superlativima govoriti o njemu, jer je Željko, uz sve svoje sposobnosti, uvek bio JEDAN OD NAS!

Nažalost, stanje u našem fudbalu je takvo da nijedan igrač ne može rešiti egzistenciju dok ne napusti zemlju. Svakako, Brka je osoba kojoj je mnogo važnije da napreduje fudbalski, nego da juri „glavom bez obzira“ za nekim većim parama. Oduvek je bio izuzetno strpljiv, čekao je svoju šansu u najvećem miru. Mogao je možda i ranije da napusti Vojvodinu, ali je bio svestan da će svojim radom dočekati puno bolju priliku, upravo kakva je italijanski Udineze!

Udineze je osnovan 1896 godine i drugi je najstariji klub u Italiji, posle Djenove. Igraju u prugasto crno-beloj garnituri kod kuće, na stadionu Friuli koji prima 41 600 ljubitelja fudbala. Upravo zbog boje dresova na Apeninskom poluostrvu poznati su kao „Bjankoneri“, ili „Zebre“. Najveći uspeh kluba jeste osvajanje Intertoto Kupa 2000.godine.
Prethodne sezone Udineze je zauzeo 4.poziciju, koja vodi u kvalifikacije za Ligu Šampiona i to je sigurno jedan od boljih rezultata tima u njihovoj 115-godišnjoj istoriji kluba. Najveće zvezde tima su Antonio Di Natale, kapiten ekipe i Aleksiz Sančez, igrač koji je prosto eksplodirao ove godine i koji će najverovatnije preći u neki od vodećih evropskih velikana. Na golu se nalazi istaknuti slovenački golman Samir Handanovič. Prvobitni plan je bio da se Handanovič proda, a da Brkić zauzme njegovu poziciju, međutim čelnici Udinezea odlučili su da ostave iskusnog golmana u svojim redovima, a Željka pošalju na pozajmicu!

Kako sada stvari stoje, naš reprezentativac će promeniti samo klub, dok će liga i boje verovatno ostati iste. Povratnik u Seriju A, Siena, izrazila je želju da pozajmi talentovanog novosadskog golmana. Realno gledajući, ovo je prilično dobra opcija za Brku, jer je teško očekivati da bi u Udinezeu dobio pravu priliku u startu.

Fudbalski klub Siena datira iz 1904.godine i takođe, kao i Udineze, igra u crno-belim dresevima. Fudbal se igra na stadionu Artemio Franki, koji je dobio ime po bivšem predsedniku Uefe, koji je 1983. godine poginuo u saobraćajnoj nesreći u okolini Sijene.
Klub iza sebe nema velike uspehe, tek u sezoni 2003/2004 su odigrali debitantsku sezonu u Seriji A, kada su zauzeli 13.poziciju. Prošle takmičarske godine Sijena je zauzela 2.mesto u drugoj italijanskoj ligi i predvođena trenerom Đuzepeom Saninom obezbedila ekspresan povratak u društvo najjačih!

U narednim danima i zvanično ćemo biti obavešteni o detaljima transfera. Ono što je jasno, Brkić je potpisao ugovor sa Udinezeom na 5 godina. Hoće li ići u Sienu na pozajmicu, ili negde drugo, biće poznato u bliskoj budućnosti.
Nama preostaje da zahvalimo Željku na svemu što je dao Vojvodini i da mu poželimo da nastavi da prezentuje našu Vošu u najboljem svetlu, upravo kako je to činio do sada! Mi njega nikada nećemo zaboraviti, a siguran sam da neće ni on nas! Svi se radujemo ponovnom susretu u budućnosti-momentu kada će Kapiten ponovo stati među stative na Karađorđu!

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Jovo Bosančić

Najdraži momenat mi je bio kada smo izbacili Mančester Junajted iz kupa. Igranje u Premijer ligi je bilo ostvarenje mog sna!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery18
Zukić15
Milosavljević15
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać10

Sećanja
Sima MilovanovVečiti kapiten
Sima Milovanov

Mada najmlađi po stažu u ekipi, preuzeo je žutu traku od Avramovića zbog standardne forme i odgovornog mesta u timu. Njegov desetogodišnji staž u ulozi kapitena jedan je od najdužih...