Vesti / Aktuelno / Hajduk Janko među moldavskim Vukovima

Hajduk Janko među moldavskim Vukovima30.06.2011. 12:06

Autor: Grof Žekula(13)
Srećno majstore...
Srećno majstore...
M

alo je onih igrača koji u današnjem (srpskom) fudbalu “odrade“ čitav olimpijski (četvorogodišnji) ciklus, i to na način da će se o tome dugo pričati. Takav trag, baš poput vuka, za sobom u FK Vojvodini ostavlja Janko Tumbasević, koji je 2007. godine na sebe navukao crveno-beli dres ponosa Novoga Sada, pa ga isto tako ponosno nosio do skora, kada je rešio da kruniše svoju karijeru jednim inostranim angažmanom. Njegov novi klub biće Dačija iz Kišinjeva, poslednji moldavski prvak, u kome će Janko probati da učini ono što mu u našem fudbalu nije dozvoljeno – da se “okiti“ nekim od trofeja!

Rođen 14. januara 1985. godine, Janko je fudbalsku karijeru započeo u Štitaru kod rodnog Šapca (u FK Jedinstvo), nastavio u beogradskom Milicionaru, potom igrao (od 2001, preko 100 utakmica) u Zeti iz Golubovaca gde se u potpunosti afirmisao, i konačno 2007. stigao u Vojvodinu, kao reprezentativac Crne Gore, za koju je debitovao 24. marta iste 2007. godine protiv Mađarske i do sada zabeležio 4 nastupa. Za Vošu je “upisao” 90 prvoligaških mečeva. Ono što je najvažnije – na svakom od njih je davao sve od sebe, ne štedeći se ni malo, pa je sa pravom postao jedan od naših ljubimaca.

Spretnost i izdržljivost, privrženost i vernost, lukavost i upornost. Kao što rekoh, baš poput vuka, on će obući dres moldavskog šampiona, koji ima isti nadimak – “Vukovi“ (Vuk kod Dačana beše sveta životinja, a u grbu kluba zauzima centralno mesto). Tu će Janko, u to ne sumnjamo, svojim pomenutim osobinama, lako i brzo postati ljubimac i tamošnjih navijača. Kako je vredan i prilagodljiv, ne bi nas iznenadilo da postane i jedan od najvažnijih i najboljih igrača ovog kluba.

FK Dačija iz Kišinjeva osnovana je ne tako davno – 1999. godine, i već je, minule sezone, uspela da se domogne šampionske titule, jer je nakon 39 kola (u kojima je zabeležila 11 remija i samo jedan poraz), iza sebe sa minusom od 9 bodova, ostavila neprikosnoveni tiraspoljski Šerif, koji je 2 godine stariji i ima čak 10 uzastopnih titula državnog prvaka, dok upravo Dačija nije u tek okončanoj sezoni prekinula taj niz (Šerifu je ostala “slast“ nacionalnog kupa, kojeg je osvajao 7 puta, dok Dačiji to nije za rukom pošlo niti jednom, ali jeste da tri puta izgubi finalni meč). Dačija u samom gradu ima konkurente u FK Akademia (najmlađi klub, osnovan 2006.), FK Rapid (osnovan 1992.) i FK Zimbru, koji je ubedljivo najuspešniji klub samog Kišinjeva (i najstariji – osnovan 1947.), jer ima osvojenih 8 titula prvaka (i 5 kupova). Moldavski šampionat se igra od 1992. godine i takmiči se 14 klubova.

Kišinjev (ruski naziv) je prestonica i najveći grad Moldavije, koji leži na reci Bik (desna pritoka Dnjestra). Osnovan je 1436. godine kao grad-manastir, (prvi pisani podaci o gradu datiraju iz 1466.) i po poslednjem popisu ima negde oko 665.000 stanovnika. Mnogi narodi su njime vladali (bio je deo Otomanske imperije, Rusije, Rumunije, SSSR-a), ali ga i rušili, a naročito je teške gubitke imao u toku Drugog svetkog rata. Danas je glavni industrijski centar Moldavije i sedište kulture, jer je u njemu smešten moldavski Univerzitet.

Eto, tamo putuje naš Tumba da nastavi karijeru o kojoj ćemo čitati u našoj “Crveno-beloj planeti“. Neka mu je duga i uspešna, a da se jednog dana vrati u našu Vošu. Za takvog čoveka, skromnog i predanog obavezama, u istoj uvek mora biti mesta. Da završi karijeru, postane trener...Ko zna! Vreme će pokazati.

Srećno Tumbo!!! Mi te zaboraviti nećemo, nemoj ni ti nas!

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Jovo Bosančić

Najdraži momenat mi je bio kada smo izbacili Mančester Junajted iz kupa. Igranje u Premijer ligi je bilo ostvarenje mog sna!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery18
Zukić15
Milosavljević15
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12
Korać10

Sećanja
FK Vojvodina u prošlostiJedan jedini klub
FK Vojvodina u prošlosti

Priča Fudbalskog Kluba Vojvodina započinje u proleće sad već davne 1914. godine. Dok se svet spremao za rat, grupa omladinaca rešila je da osnuje fudbalski klub...